17 Νοε 2011

Συγκρούσεις κουκουλοφόρων με ΜΑΤ έξω από τη Βουλή


Σε εξέλιξη βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας η πορεία για τον εορτασμό της 38ης επετείου του Πολυτεχνείου. Eπεισόδια σημειώθηκαν έξω από τη Βουλή. Ομάδα κουκουλοφόρων πέταξε πέτρες και μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμες....


Εντωμεταξύ, στις φλόγες τυλίχτηκε από μολότοφ το φυλάκιο έξω από τα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συμβολή της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας με την Ηρώδου Αττικού.

Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Σύνταγμα και στην Πατησίων, έχουν προβεί σε 62 προσαγωγές ατόμων και τρεις συλλήψεις. Οι προσαχθέντες μεταφέρθηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών.

Η πορεία για τον εορτασμό της επετείου της 17ης Νοεμβρίου άρχισε από την πλατεία Κλαυθμώνος λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι. Πρώτη κινήθηκε προς την αμερικάνικη πρεβεία η πορεία των παρατάξεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Ανάμεσά τους βρίσκονται αντιεξουσιαστές και αναρχικοί.

Τα μέλη της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου στα χέρια έφτασαν πριν από λίγο στην Αμερικάνικη Πρεσβεία. Οι διαδηλωτές ανέρχονται στους 10.000, ενώ πάνω 1.000 φοιτητές «περιφρουρούν» το κτίριο του Πολυτεχνείου.

Διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν περικυκλώσει το κτίριο του Πολυτεχνείου καθώς και την Αμερικανική Πρεσβεία απαγορεύοντας τους φοιτητές να πλησιάσουν στα σημεία. Εντωμεταξύ, μικροεπεισόδια σημειώθηκαν πριν από λίγο έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία, όταν ομάδα νεαρών προσπάθησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό.

Στις 5 το απόγευμα ξεκίνησε την πορεία του προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία το μπλοκ του KKE. Η κυκλοφορία των οχημάτων απαγορεύται στην Πατησίων, από Ομόνοια έως Μουσείο, στη Στουρνάρη και στην οδό Σόλωνος από την Ιπποκράτους και οι σταθμοί του Μετρό στο Σύνταγμα, Ευαγγελισμό και Μεγάρο Μουσικής.


Επεισόδια στην Πάτρα

Ένταση επικράτησε νωρίτερα στο κέντρο της Πάτρας, όταν ομάδα αντιεξουσιαστών που πραγματοποιούσαν πορεία με την αφορμή της επετείου του Πολυτεχνείου, επιχείρησε να προκαλέσει φθορές σε τραπεζικό κατάστημα στη συμβολή των οδών Ερμού και Αγίου Νικολάου. Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών για να τους απωθήσει. Η πορεία των περίπου 200 ατόμων κατέληξε στο παράρτημα της οδού Κορίνθου απ’ όπου και ξεκίνησε.

Νωρίτερα τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων της Λεωφόρου Ηρώων Πολυτεχνείου, στην Τερψιθέα, από τις αρχές της περιοχής. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάθεση στεφάνων στο οίκημα της οδού Κανακάρη, όπου ήταν τα γραφεία της Γενικής Ασφάλειας Πατρών.