22 Νοε 2011

«Ανοιχτή» η ημερομηνία των εκλογών


Ως "ενδεικτική ημερομηνία" χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος την ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, τη στιγμή που όλο και περισσότερα στελέχη των κομμάτων που συγκροτούν....
την κυβέρνηση, εκτιμούν ότι ο πολιτικός βίος της θα παραταθεί.


Ο λόγος είναι οι καθυστερήσεις που θα υπάρξουν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στη διαδικασία για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους (PSI), καθώς τα περιθώρια είναι πολύ περιορισμένα και η μεταβατική κυβέρνηση πιθανώς να μην μπορέσει να ολοκληρώσει μέχρι τότε το έργο της.

Οπως δήλωσε ο Λουκάς Παπαδήμος μετά τη συνάντηση που είχε στο Λουξεμβούργο με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόκειται για μια "ενδεικτική ημερομηνία". "Εκλογές θα γίνουν όταν η κυβέρνηση αυτή θα ολοκληρώσει τον στόχο που πρέπει να ολοκληρώσει" είπε.

"Θα κάνουμε το παν για να ολοκληρώσουμε τους στόχους μας το συντομότερο δυνατόν και όταν γίνει αυτό θα προκηρυχθούν εκλογές" πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι "η συγκεκριμένη ημερομηνία (της 19ης Φεβρουαρίου) είναι συμβατική, καθώς όσο καθυστερεί η εκταμίευση της 6ης δόσης και οι διαπραγματεύσεις υλοποίησης του PSI, θα πάει πίσω και η ημερομηνία των εκλογών".

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας το πρωί στον Βήμα 99,5 δήλωσε: "Είναι γνωστό σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι έχουμε 19 Φεβρουαρίου συμφωνημένη μια ημερομηνία. Λέω, όμως, και δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος να μη συμφωνεί, από αυτή την ημερομηνία αν πάει κανείς λίγο μπρος, ή λίγο μετά δεν σημαίνει ότι αθετεί συμφωνίες, όταν μάλιστα αυτό προκύπτει εξ ανάγκης".

Και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό, εκτίμησε: "Ο βίος αυτής της κυβέρνησης θα εξαντληθεί με την οριστική εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, η οποία δεν είναι πιθανόν να έχει οριστικοποιηθεί ως τις 19 Φεβρουαρίου. Πιθανόν να χρειαστεί κανένα μήνα παραπάνω, εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά".

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, μιλώντας στον Realfm, είπε αντιστοίχως: "Η 19 Φεβρουαρίου παραμένει ως μία προβλεπόμενη ημερομηνία εκλογών. Όμως ήδη μέχρι σήμερα, έχουμε χάσει 10 ημέρες. Το πρόγραμμα δεν μπορεί να βγει σε τόσο στενά χρονικά περιθώρια. Το βλέπω να πηγαίνει λίγο πίσω".

Αλλά και ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης φάνηκε να μην αποκλείει μια μικρή απόκλιση από την ημερομηνία αυτή. Aν η διαδικασία για την διαπραγμάτευση του PSI καθυστερήσει θα δούμε για εκλογές, είπε ο κ.Μιχελάκης, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι σε καμία περίπτωση δεν μιλά για μεγάλη παράταση του βίου της, όπως, π.χ., προτείνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης


ΤΟ ΕΘΝΟΣ