25 Οκτ 2011

Ρομπάι: Κανονικά η Σύνοδος Κορυφής


Κανονικά θα διεξαχθεί η αυριανή Σύνοδος Kορυφής διαβεβαίωσε με μήνυμά του μέσω Twitter o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι. Την αναβολή της συνεδρίασης του συμβουλίου Ecofin....
 
που ήταν προγραμματισμένη για αύριο ανακοίνωσε η πολωνική προεδρία.



Η πολωνική προεδρία της ΕΕ ανακοίνωσε επισήμως την απόφασή της να μην συγκαλέσει για αύριο το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin), σημειώνοντας ότι οι εργασίες για τον προσδιορισμό του πακέτου μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους θα συνεχιστούν απευθείας στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι συζητήσεις σε επίπεδο τόσο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) θα συνεχιστούν επί τη βάση των αποτελεσμάτων της αυριανής Συνόδου Κορυφής.
Στόχος είναι, όπως υπογραμμίζεται, να υιοθετηθούν το συντομότερο δυνατό όλα τα απαραίτητα στοιχεία και οι λεπτομέρειες του πακέτου.
Νωρίτερα, είχε ανακοινώσει την ακύρωση της συνεδρίασης του Eurogroup o πρόεδρός του, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Έτσι, δεν θα υπάρξει κάποια προπαρασκευαστική σύνοδος, ούτε των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup), ούτε των υπουργών της EE (Ecofin), πριν από τη διπλή σύνοδο κορυφής, αρχικά των ηγετών των 27 χωρών της ΕΕ που θα ξεκινήσει στις 9 αύριο το βράδυ και κατόπιν των ηγετών των 17 χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ.
Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι η συγκεκριμένη απόφαση προκαλεί εκνευρισμό στις δέκα χώρες της ΕΕ που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη και αισθάνονται αποκλεισμένες από τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για την κρίση χρέους.

Την ίδια στιγμή σε διαβεβαιώσεις ότι η ακύρωση του αυριανού Ecofin δεν πρόκειται να αναβάλει τη λήψη αποφάσεων και την εξαγγελία του νέου πακέτου μέτρων που θα δώσει τέλος στην κρίση χρέους, προχωρούσαν παράγοντες της ΕΕ, τους οποίους επικαλείται η Wall Street Journal.

Αποφασισμένος για οριστική λύση δηλώνει επίσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: "Εργαζόμαστε πάνω σε στέρεες και πειστικές λύσεις έτσι ώστε αύριο να παραδώσουμε ένα συνολικό πακέτο ανάπτυξης και σταθερότητας. Είναι ώρα να τελειώνουμε με την αβεβαιότητα", ήταν η δήλωση του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σύμφωνα πάντως με πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal, ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν αποκλείουν η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη ή και την Παρασκευή, προκειμένου να κλειδώσουν οριστικά τη συμφωνία.


το εθνος