25 Οκτ 2011

Κοινά Ευρωπαικά μοντέλα πρόληψης πυρκαγιών στην περιφερειακή πολιτική


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Πελοποννήσου επισκέφθηκε και συμμετείχε σε συναντήσεις.Στην πόλη Φάρο της Πορτογαλίας από τις 18 έως 20 Οκτωβρίου 2011....

Εκεί πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εννέα (9) εταίρων του έργου “Protect” του Ευρωπαϊκού Προγράμματος εδαφικής συνεργασίας “Μεσογειακός χώρος” MED 2007-2013.
Στόχος του έργου είναι η από κοινού, με τους άλλους εταίρους, ανάπτυξη και πιλοτική δοκιμή ενός ολοκληρωμένου Ευρωπαϊκού μοντέλου για την προστασία των Μεσογειακών Δασών από τις πυρκαγιές.
Η συνάντηση είχε στόχο την ενσωμάτωση των κοινών Ευρωπαϊκών Μοντέλων πρόληψης πυρκαγιών στην περιφερειακή πολιτική κάθε μέλους.
Συγχρόνως έγινε άσκηση προσομοίωσης πυρκαγιών σε περιοχή της πόλεως Silves της Ν. Πορτογαλίας, σε ημιορεινή δασώδη περιοχή.
Συμμετείχαν όλοι οι εταίροι, φορείς και δυνάμεις επίγειες και εναέριες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Το έργο θα ολοκληρωθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Τρίπολη τον Μάρτιο του 2012, όπου θα γίνουν παρουσιάσεις και αντίστοιχη άσκηση προσομοίωσης πυρκαγιάς.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου διακρίνεται πλέον για την εξωστρέφεια της και τη συνεχή αναζήτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων πέραν του ΕΣΠΑ.
Γίνεται συμμέτοχος και εταίρος πολλών Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Συνομιλεί απ'ευθείας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την συνεχή αξιοποίηση και διαχείριση των πόρων καθώς και για να ξεπερασθούν τα πολλά και δύσκολα γραφειοκρατικά κυρίως προβλήματα.