20 Οκτ 2011

«Νεκρός» ο Καντάφι


Στα τραύματά του φέρεται να υπέκυψε ο Λίβυος συνταγματάρχης, Μουαμάρ Καντάφι, όπως αναφέρει το Reuters. Διάγγελμα αναμένεται να απευθύνει σύντομα ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης Μουσταφά Τζαλίλ, σύμφωνα με την λιβυκή τηλεόραση....



Στρατιωτικός διοικητής δηλώνει στο Reuters ότι ο συνταγματάρχης επιχείρησε να διαφύγει από τη γενέτειρά του με κονβόι που δέχθηκε επίθεση από αεροσκάφη του ΝΑΤΟ.

Ανώτατος αξιωματούχος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου δήλωσε ότι ο Μουαμάρ Καντάφι υπέκυψε στα τραύματά του, αφότου αιχμαλωτίστηκε κοντά στην Σύρτη, αναφέρει το Al Jazeera.

Ενας άλλος αξιωματικός του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου δήλωσε ότι ο πρώην εκπρόσωπος της έκπτωτης κυβέρνησης Καντάφι, Μούσα Ιμπραήμ, συνελήφθη επίσης κοντά στην Σύρτη, ενώ ο Αμπντούλ Χακίμ Αλ Τζαλίλ, στρατηγός της 11ης Ταξιαρχίας είπε ότι είδε το πτώμα του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Καντάφι, Αμπού Μπακρ Γιουνούς Τζαμπρ.

"Το είδα με τα μάτια μου", είπε και έδειξε στο Ρόιτερς το σώμα του Τζαμπρ. "Ο Μούσα Ιμπραήμ συνελήφθη επίσης και αμφότεροι μεταφέρθηκαν στον θάλαμο επιχειρήσεών μας", πρόσθεσε.



Νωρίτερα το Reuters είχε αναφέρει ότι o αξιωματούχος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Αμπντέλ Μαζίντ δήλωσε ότι ο Καντάφι έχει πιαστεί αιχμάλωτος και έφερε τραύματα και στα δύο πόδια.

Επίσης, η βρετανική εφημερίδα Guardian είχε αναφέρει ότι ο Καντάφι αιχμαλωτίστηκε στην Σύρτη, η οποία όπως ανακοίνωσε η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης βρίσκεται πλέον υπό τον πλήρη έλεγχο των στρατευμάτων της.




Ο Λίβυος υπουργός Μετανάστευσης, Αλί Ερισί, είπε στο Αλ Τζαζίρα ότι μίλησε με τους μαχητές, οι οποίοι του είπαν ότι ο Καντάφι αιχμαλωτίστηκε μαζί με τον εκπρόσωπό του Μούσα Ιμπραήμ, αναφέρει ο Guardian. Ωστόσο ακόμη περιμένει επιβεβαίωση από ανεξάρτητη πηγή.

Ο Ερισί είπε ότι ο Καντάφι είναι τραυματισμένος, προσθέτοντας: "όπως μαθαίνουμε έχει συλληφθεί από τους αντικαθεστωτικούς. Είμαι πολύ πολύ πεπεισμένος. Εάν δεν ήταν αλήθεια, δεν θα με ξυπνούσαν νωρίς το πρωί σε όλη τη διαδρομή από την Μισράτα, ενώ είμαι στην Ουάσινγκτον".

Την ίδια ώρα στην Βεγγάζη πλήθος βγήκε στους δρόμους πανηγυρίζοντας για την είδηση του θανάτου του Καντάφι.


ΝΑΤΟ: Ερευνώνται οι πληροφορίες
Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε στο Reuters ότι ερευνώνται οι πληροφορίες περί θανάτου του Μουαμάρ Καντάφι, τονίζοντας ότι θα πάρει χρόνο η επιβεβαίωσή τους.

"Σίγουρα πρόκειται για πολύ σηματικές εξελίξεις που θα μας πάρει χρόνο να επιβεβαιώσουμε. Εάν είναι αληθινές, τότε θα πρόκειται για μία ιστορική μέρα για το λαό της Λιβύης", πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ούτε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαιώνει επί του παρόντος τις πληροφορίες για τη σύλληψη ή το θάνατο του Καντάφι. "Γνωρίζουμε τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, αλλά δεν μπορούμε να τις επιβεβαιώσουμε" ανέφερε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

"Επεσε η Σύρτη"
Η είδηση ήρθε λίγο μετά την άλωση της Σύρτης, γενέτειρας του Καντάφι, έπειτα από εβδομάδες πολιορκίας.

Νωρίτερα, άνδρες του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου ύψωσαν την νέα εθνική σημαία σε οχυρό των κανταφικών δυνάμεων που καταλήφθηκε στο κέντρο της Σύρτης και καταδιώκουν από κτίριο σε κτίριο μαχητές που επιχειρούν να διαφύγουν.

Η κατάληψη της Σύρτης -εφόσον επιβεβαιωθεί, δεδομένου ότι στην παρούσα φάση η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη- είναι η καθοριστική στιγμή του πολέμου στη Λιβύη. Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο έχει δηλώσει ότι μετά την πτώση της γενέτειρας του Καντάφι θα ανακηρυχθεί η "απελευθέρωση" της Λιβύης και νέα κυβέρνηση θα συγκροτηθεί εντός ενός μήνα.

Φωτογραφία - σοκ κάνει το γύρο του κόσμου
Το γύρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης έχει κάνει μία φωτογραφία που δείχνει τον πρώην ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, λίγο μετά την ανακοίνωση της μεταβατικής κυβέρνησης ότι σκοτώθηκε σε επιχείρηση σύλληψής του στην Σύρτη.

Αξιωματούχος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου επιβεβαίωσε αργότερα ότι η φωτογραφία είναι του Καντάφι.

Η εν λόγω φωτογραφία, η οποία έχει ληφθεί από κινητό τηλέφωνο, απεικονίζει έναν χλωμό άνδρα με απλανές βλέμμα που μοιάζει στον Καντάφι, με μαύρα σγουρά μαλλιά και παρόμοια χαρακτηριστικά προσώπου.

Δεν είναι ξεκάθαρο από την φωτογραφία, εάν ο άνδρας είναι νεκρός ή τραυματισμένος. Εμφανίζεται με επιδέσμους και έχει κενό βλέμμα.

Είναι γεμάτος αίματα κοντά στο στόμα του και φορά ένα σκουρόχρωμο ματωμένο ένδυμα. Είναι σύνηθες για τους αντικαθεστωτικούς να φωτογραφίζουν σκηνές από τις μάχες.


ΤΟ ΕΘΝΟΣ