20 Οκτ 2011

Σταθεροί στις επιδόσεις μας: Στη 10άδα των πιο διεφθαρμένων χωρών και φέτος η Ελλάδα. Και εις ανώτερα...


Αρκετές εκπλήξεις - στην πλειοψηφία τους δυσάρεστες - κρύβει και φέτος η ετήσια έκθεση της οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια», η οποία εξετάζει και βαθμολογεί τη διαφθορά του Δημόσιου Τομέα σε όλον τον κόσμο.
Στα συμπεράσματα της έκθεσης...
ασφαλώς προκαλεί θλίψη η – για μία ακόμη φορά - παρουσία της Ελλάδας στις υψηλές θέσεις της λίστας για την ευρωπαϊκή Ήπειρο (9η πιο διεφθαρμένη χώρα), ενώ έκπληξη προκαλεί η θλιβερή επίδοση της Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία βρίσκεται στην κορυφή της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα, με γενικό δείκτη μόλις 2.1 (με άριστα το 10).

Παράλληλα, σύμφωνα με τη έκθεση, η διαφθορά φαίνεται να συνιστά… ενδημικό φαινόμενο στα Βαλκάνια, ενώ ερωτηματικά προκαλεί και η πολύ χαμηλή θέση της προηγμένης Ιταλίας - προφανώς λόγω της μαφίας που ελέγχει ολόκληρες ζώνες της χώρας - η οποία με βαθμό 3.9 συναγωνίζεται σε διεθνές επίπεδο, παρότι χώρα της Ευρωζώνης, τη Ρουάντα και τις νήσους Σαμόα (!).

Ακόμη, υψηλή διαφθορά εντοπίζεται και στην Τουρκία (4.4), ωστόσο οι γενικές επιδόσεις της είναι πολύ καλύτερες από αυτές της Ελλάδας(…).

Τέλος, ιδιαίτερη σημασία έχει η πολύ χαμηλή βαθμολόγηση της Κίνας, η οποία συγκρίνεται σε επίδοση με την Ελλάδα, παρά το… σιδηρούν κράτος του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Στην αντίπερα όχθη, παραδείσους διαφάνειας και διοικητικής ευνομίας αποτελούν με μεγάλη διαφορά οι Δανία, Νέα Ζηλανδία, Φινλανδία, Σουηδία, Καναδάς, Ολλανδία, καθώς και άλλες χώρες τις βόρειας και κεντρικής Ευρώπης.


Οι 20 πιο διεφθαρμένες χώρες στην - ευρύτερη - ευρωπαϊκή Ήπειρο:


Ρωσία: 2.1
Ουκρανία: 2.4
Λευκορωσία: 2.5
Κόσοβο: 2.8
Μολδαβία: 2.9
Βοσνία: 3.2
Αλβανία: 3.3
Σερβία: 3.5
Ελλάδα: 3.5 (διεθνώς συναγωνίζεται Κίνα και Κολομβία).
Βουλγαρία: 3.6
Ρουμανία: 3.7
Μαυροβούνιο: 3.7
Γεωργία: 3.8
Ιταλία: 3.9
ΦΥΡΟΜ: 4.1
Κροατία: 4.1
Σλοβακία: 4.3
Λετονία: 4.3
Τουρκία: 4.4
Τσεχία: 4.6


Οι 10 λιγότερο διεφθαρμένες χώρες διεθνώς:


Δανία
Νέα Ζηλανδία
Φινλανδία
Καναδάς
Ολλανδία
Αυστραλία
Ελβετία
Νορβηγία
Ισλανδία
Λουξεμβούργο

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ
ΠΗΓΗ: radar-gr