20 Οκτ 2011

Καγκελάριος ο Ολυμπιακός!


Θρίαμβος του Ολυμπιακού στο κατάμεστο Καραϊσκάκη. 
Το εμφατικό 3-1 επί της Μπορούσια Ντόρτμουντ είναι η πρώτη φετινή νίκη των “ερυθρόλευκων” στο Τσάμπιονς Λιγκ και παράλληλα η 5η νίκη στα τελευταία έξι παιχνίδια με γερμανικές ομάδες! 

Σκόραραν οι Χολέμπας (8'), Τζιμπούρ (40') και Μοντέστο (79'), ο Πολωνός Λεβαντόφσκι ισοφάρισε προσωρινά (26') για την πρωταθλήτρια Γερμανίας που “εξαφανίστηκε” από το γήπεδο στο β' ημίχρονο.  

Πανηγυρίστηκε έξαλλα η νίκη από 30.000 φίλους του Ολυμπιακού, που εν χορώ στο τέλος και για περίπου πέντε λεπτά φώναζαν το σύνθημα “έτσι σας γ... αυτοί που σας χρωστάνε!” Στο άλλο ματς του ομίλου, Μαρσέιγ-Άρσεναλ 0-1. Ανέβηκαν στην 3η θέση οι “ερυθρόλευκοι” που την 1η Νοεμβρίου θα παίξουν στο Ντόρτμουντ.

Ο Ολυμπιακός φόρεσε το ευρωπαϊκό του κοστούμι για δεύτερη σερί φορά. Και αν κόντρα στην Άρσεναλ δεν κατάφερε να πάρει έστω και τον ένα βαθμό, στο "Καραϊσκάκη" έδειξε με το παραπάνω τα δόντια του στην Ντόρτμουντ. Μπορεί οι πρωταθλητές Γερμανίας να έκαναν εντυπωσιακό ξεκίνημα, με τρεις φάσεις στο πρώτο εξάλεπτο, όμως στην πρώτη του οργανωμένη ενέργεια ο Ολυμπιακός σκόραρε με κεφαλιά του Χολέμπας, ο οποίος ως αριστερό χαφ-εξτρέμ άφησε εξαιρετικά δείγματα. Ο Χολέμπας με το δεύτερό του γκολ ως παίκτης του Ολυμπιακού (είχε σκοράρει πέρσι και στο 6-0 επί της ΑΕΚ) έγινε μόλις ο δεύτερος Γερμανός, μετά τον Μίχαελ Μπάλακ, που βρίσκει δίχτυα κόντρα σε ομάδα της πατρίδας του! Οι "ερυθρόλευκοι" αμύνονταν σωστά, όμως οι γερμανοί συνέχισαν να πιέζουν και στο 26' έφτασαν στην ισοφάριση με ωραία ατομική προσπάθεια του Γκέτσε και σουτ του Λεβαντόφσκι.

Οι γηπεδούχοι δεν αποθαρρύνθηκαν από την ισοφάριση. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε είχε διαβάσει ιδανικά την Ντόρτμουντ και εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τη δυσαναλογία ποιότητας μεταξύ του επιθετικού και του αμυντικού τομέα του παιχνιδιού των Γερμανών. Στο 40', ο δαιμόνιος Μιραλάς (που μπορεί να έχασε πολλές κλασικές ευκαιρίες, αλλά ήταν ξανά από τους κορυφαίους της ομάδας του) σέντραρε στον Τζιμπούρ και ο Αλγερινός με κίνηση που πρέπει να μαθαίνουν σε σεμινάρια οι σέντερ φορ άδειασε τους αργούς σέντερ μπακ της Μπορούσια και "κεραυνοβόλησε" τον Βάιντενφελερ. Αυτό ήταν το πρώτο γκολ του Αλγερινού στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Και αν στο πρώτο μέρος ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί τα ντεσαβαντάζ της Ντόρτμουντ, στο δεύτερο έσβησε καθολικά τα πλεονεκτήματά της. Ο "Βραζιλιάνος Γερμανός", όπως έχει χαρακτηρίσει τον Γκέτσε ο Σόκρατες, χάθηκε από το γήπεδο, ο Πέρισιτς δεν ακούμπησε καν μπάλα και ο Λεβαντόφσκι ήταν απελπιστικά μόνος. Ακόμα και όταν κατάφερναν να σουτάρουν οι Γερμανοί, ο Κοστάνσο ήταν εκεί, καθώς ο Αργεντινός βρέθηκε μακράν στην καλύτερή του μέρα με τα χρώματα του Ολυμπιακού.

Ανασταλτικά, ο Ολυμπιακός ήταν άριστος, με τον Ορμπάιθ όχι μόνο να κόβει τους αντιπάλους του, αλλά και να καθοδηγεί τους συμπαίκτες του. Η Ντόρτμουντ άρχισε να ανοίγεται και ο πρωταθλητής Ελλάδας βρήκε χώρους για να απειλήσει. Σε μία από αυτές τις φάσεις, ένα στημένο από αριστερά, το "μαγικό" πόδι του Ιμπαγάσα βρήκε το κεφάλι του Μοντέστο και ο Κορσικανός ολοκλήρωσε το θρίαμβο των Πειραιωτών.


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ερνέστο Βαλβέρδε): Κοστάνσο, Μοντέστο, Μαρκάνο, Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Μακούν (73' Μανιάτης), Ορμπάιθ, Ιμπαγάσα, Χολέμπας, Μιραλάς, Τζιμπούρ (87' Πάντελιτς)
ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ (Γιούργκεν Κλοπ): Βάιντενφελερ, Πίστσεκ, Σμέλτσερ, Σούμποτιτς, Χούμελς, Γκιουντογκάν (56' Λάιτνερ), Μπέντερ, Πέρισιτς, Καγκάβα (66' Μπλαστσικόφσκι), Γκέτσε (82' Γκρόσκροϊτς), Λεβαντόφσκι 

ΠΗΓΗ: enet.gr