19 Σεπ 2011

Η πόλη που... σπανίως καπνίζει


Η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ μπορεί να υπερηφανεύεται επίσης ότι… δεν καπνίζει πια. 
Χρειάστηκαν δέκα χρόνια, όμως η συνταγή του δημάρχου Μάικλ Μπλούμπεργκ λειτούργησε. 
Μόλις 14% των ενήλικων Νεοϋορκέζων δηλώνουν πλέον... καπνιστές.
 

Oταν ο Μπλούμπεργκ ανέλαβε για πρώτη φορά τη δημαρχία, το 2002, το ποσοστό των καπνιστών έφτανε το 31%.
Ο δήμαρχος απαγόρευσε αμέσως το κάπνισμα στα μπαρ και τα εστιατόρια. 

Και μετά άρχισε, την πιο βίαιη αντικαπνιστική εκστρατεία που πραγματοποιήθηκε ποτέ - με φρικτές εικόνες από πνεύμονες με καρκίνο και ματωμένες τραχείες. Οι επικριτές μιλούσαν για «nannystate», έλεγαν πως ο δήμαρχος βάζει το κράτος να λειτουργεί ως νταντά των πολιτών. 
«Κάθε κυβέρνηση έχει καθήκον να εγγυάται την ασφάλεια και να προστατεύει την υγεία των πολιτών», λέει τώρα ο δισεκατομμυριούχος Μπλούμπεργκ. «Και το κάπνισμα ήταν η πρώτη αιτία πρόωρου θανάτου στη Νέα Υόρκη».
 

Η Νέα Υόρκη είναι η μεγαλύτερη πόλη, που εφάρμοσε μια τόσο συνολική απαγόρευση του καπνίσματος, ώστε τον περασμένο Μάιο επεκτάθηκε ακόμη και στα πάρκα και στις παραλίες. Οι επικριτές μίλησαν και πάλι για υπερβολή.
Και μια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον πρώτο μήνα «κατήγγειλε» το σκάνδαλο: μόνον ένα πρόστιμο είχε κοπεί, και επιπλέον σε έναν φωτογράφο που παρανόμησε επίτηδες για να τραβήξει φωτογραφία για την εφημερίδα του. 
Oμως ο δήμαρχος, ο οποίος έκοψε το κάπνισμα πριν από τριάντα χρόνια, υποστηρίζει, πως δεν επιβλήθηκαν πολλά πρόστιμα, επειδή δεν υπήρξε ανάγκη.
Και επισημαίνει πως η τιμή των τσιγάρων διπλασιάστηκε μέσα σε 10 χρόνια, μέσω φόρων οι οποίοι έφτασαν το πακέτο στα 15 δολάρια.
 

Τις προάλλες, ο Μπλούμπεργκ ανακοίνωσε τα στοιχεία: 
το 2002 κάπνιζαν 22%, δηλαδή περισσότεροι από ένας Νεοϋορκέζος στους πέντε• σήμερα καπνίζουν μόνο 14%, δηλαδή 450.000 άνθρωποι έκοψαν το κάπνισμα. 
Σύμφωνα με τις στατιστικές, με αυτόν τον τρόπο σε 9 χρόνια θα έχουν σωθεί από πρόωρο θάνατο 50.000 άνθρωποι.

ΠΗΓΗ: tanea.gr