2 Σεπ 2011

Κίνημα τώρα για «ανοιχτά πανεπιστήμια»


Την ώρα που οι καταλήψεις σχολών αυξάνονται μέρα με τη μέρα, πληθαίνουν οι φωνές πανεπιστημιακών οι οποίοι τάσσονται υπέρ των ανοιχτών ΑΕΙ, ενώ αρκετοί από αυτούς υποστηρίζουν ότι ο νέος νόμος-πλαίσιο είναι προς όφελος των ιδρυμάτων παρά τις όποιες αδυναμίες του....


Η Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης (ΚΙΠΑΝ), που ηγείται της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών, ανέφερε σε χθεσινή της ανακοίνωση ότι ο νόμος βελτιώνει σε αρκετά και κρίσιμα σημεία τη λειτουργία των ΑΕΙ και ΤΕΙ προς όφελος της ποιότητας των σπουδών και των φοιτητών.

Στα θετικά του νομοσχεδίου, η ΚΙΠΑΝ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ουσιαστική αυτονομία που δίνεται στα ιδρύματα, τη μεταφορά της πηγής εξουσίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στο σώμα των καθηγητών όλων των βαθμίδων, στην περιοδική αξιολόγηση όλων κ.ά. Η ίδια παράταξη, πάντως, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν ορισμένα σημεία, όπως η μη εκλογή των κοσμητόρων από τους καθηγητές και η μη ύπαρξη ενιαίων ελαχίστων προσόντων για όλα τα πανεπιστήμια για κατάληψη θέσης καθηγητή κ.ά.

Η παράταξη της ΑΡΜΕ (Αριστερή Μεταρρύθμιση) αναφέρει ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο ενώ διορθώνει κάποιες από τις αστοχίες του προηγούμενου, σε σημαντικά ζητήματα αποκλίνει από το πρότυπο του δημόσιου, ακαδημαϊκού πανεπιστημίου. Η ΑΡΜΕ ζητά την αλλαγή των προβληματικών διατάξεων του νόμου, αλλά ταυτόχρονα καλεί όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα να προστατεύσει την εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία με ανοικτά πανεπιστήμια.

Υπέρ ανοιχτών ΑΕΙ τάσσονται και οι πρυτανικές αρχές του Οικονομικού Πανεπιστήμιου. Στο μέτωπο των καταλήψεων, σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση, περίπου 150 τμήματα και σχολές σε όλη τη χώρα παρέμεναν κλειστές με αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων. "Λουκέτο" έχει μπει σε όλα τα τμήματα του ΕΜΠ, του Παντείου, του Οικονομικού Πανεπιστημίου, του Γεωπονικού, του Πανεπιστημίου Πειραιά, σε 7 τμήματα του ΑΠΘ, στις περισσότερες σχολές των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και σε δεκάδες τμήματα ιδρυμάτων της περιφέρειας.

Από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη η έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων στο Λαύριο. Ορισμένοι πρυτάνεις έχουν ήδη ζητήσει να υπάρξει προσφυγή στα δικαστήρια για κάποιες διατάξεις του νομοσχεδίου.