2 Σεπ 2011

Ρήξη Βενιζέλου - τρόικας για νέα μέτρα


Ακαρπες απέβησαν αργά το βράδυ οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα. Η επιμονή των εκπροσώπων των δανειστών για λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 2,5 δισ. ευρώ, λόγω αποκλίσεων που διαπιστώνουν στο στόχο του φετινού ελλείμματος προσέκρουσε στην άρνηση...
της ελληνικής πλευράς, η οποία αποδίδει την υστέρηση στην ύφεση και όχι σε άστοχη εκτέλεση των συμπεφωνημένων μέτρων. Αμέσως ενημερώθηκε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός που βρίσκεται στο Παρίσι για διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη. Συμφωνήθηκε να δοθεί αρνητική απάντηση στην τρόικα. Πλέον αναμένεται η αντίδραση των πιστωτών που δεν αποκλείεται να διακόψουν τη διαδικασία αξιολόγησης, παραπέμποντας το θέμα στο Eurogroup.

Ξαφνική εμπλοκή προέκυψε χθες αργά το βράδυ στις μαραθώνιες συζητήσεις της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Οι επικεφαλής της τρόικας επέμεναν για τη λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 2,5 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ, κάτι που βρήκε αντίθετη την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, τον ενημέρωσε και η τελική απόφαση ήταν να δοθεί αρνητική απάντηση στην τρόικα. Όπως γίνεται πλέον αντιληπτό η αξιολόγηση της Ελλάδας για την λήψη της δόσης των 8 δισ. ευρώ περνάει σε πολιτικό επίπεδο. Και αυτό γιατί δεν κατέστη δυνατό να πειστούν οι εμπειρογνώμονες της τρόικας ότι η απόκλιση από το στόχο του φετινού ελλείμματος θα είναι αρκετά μικρότερη από 2,5 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, χθες ο υπ. Οικονομικών Ε. Βενιζέλος με τους συνεργάτες του είχαν αλλεπάλληλες επαφές με την τρόικα από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, κάνοντας μόνο ένα μικρό... διάλειμμα το απόγευμα.

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως με την υλοποίηση εγκαίρως των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση των δημόσιων εσόδων (τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 1,7% σε σχέση με πέρυσι και τον Σεπτέμβριο εκτιμάται πως το ποσοστό ανόδου θα είναι πολύ μεγαλύτερο λόγω της έκτακτης εισφοράς), η όποια απόκλιση από τον στόχο του ελλείμματος (7,6% του ΑΕΠ ή 17 δισ. ευρώ) θα οφείλεται στη βαθύτερη ύφεση, δηλαδή στο χαμηλότερο ΑΕΠ.


Πλέον η ύφεση υπολογίζεται από το οικονομικό επιτελείο στο 4,8%, από 3,5% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Από την τρόικα διατυπώνεται η εκτίμηση πως η απόκλιση από τον στόχο του ελλείμματος για το 2011 (7,6% του ΑΕΠ) φθάνει τουλάχιστον στη μία ποσοστιαία μονάδα ή περίπου 2,5 δισ. ευρώ, και ότι σε αυτήν την εξέλιξη η αρνητική επίδραση της ύφεσης ανέρχεται στο 1/3 ή τα 875 εκατ. ευρώ.
Ιδιαίτερη έμφαση στην επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων δίνουν τα μέλη της τρόικας. Στη φωτογραφία οι Κλ. Μαζούχ και Μ. Μορς μετά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών
Ιδιαίτερη έμφαση στην επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων δίνουν τα μέλη της τρόικας. Στη φωτογραφία οι Κλ. Μαζούχ και Μ. Μορς μετά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ξένου αξιωματούχου στο Reuters, το έλλειμμα θα κλείσει στο 8,6%, ενώ στο πρακτορείο μίλησε και Ελληνας αξιωματούχος που το προσδιόρισε μεταξύ 8,1% και 8,2% του ΑΕΠ. Τα "παζάρια" και το κόψε - ράψε για το πού θα διαμορφωθεί το φετινό έλλειμμα συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ. Πάντως, τόσο η τρόικα όσο και το υπουργείο Οικονομικών έχουν αποκλείσει τη λήψη πρόσθετων εισπρακτικών μέτρων, τελικά χωρίς θετικό αποτέλεσμα.

Τελεσίγραφο
"Εχει γίνει κατανοητό πως αν λαμβάνονταν τώρα νέα μέτρα δεν θα μπορούσαν να αποδώσουν μέσα σε ένα τρίμηνο. Γι' αυτό και προχωράμε στην ταχύτερη υλοποίηση των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου" έλεγε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

to ethnos .gr