1 Σεπ 2011

"Πυρά" Διαμαντοπούλου στους πρυτάνεις - Στον αέρα το εξάμηνο


Ενώ οι κινητοποιήσεις των φοιτητών κλιμακώνονται και οι καταλήψεις πολλαπλασιάζονται, η υπουργός βάλλει εναντίον των πρυτανικών αρχών, επισείοντας τον κίνδυνο να χαθεί το εξάμηνο. Χαρακτηριστικά ανοιχτής κόντρας μεταξύ της υπουργού....

Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου και μερίδας της πανεπιστημιακής κοινότητας προσλαμβάνει η εφαρμογή του νέου νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Την ώρα που κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στον νέο νόμο για τα πανεπιστήμια, η κ. Διαμαντοπούλου εξαπέλυσε σκληρή επίθεση εναντίον πρυτάνεων και φοιτητών, με αφορμή τις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις σχολών.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του "Σκάι" διαμήνυσε πως εάν δεν συμπληρώνονται οι εβδομάδες μαθημάτων που απαιτούνται (σ.σ.: 13) σε πολλά μαθήματα, τότε θα χάνεται το εξάμηνο. Μάλιστα ήταν επικριτική με όσες Συγκλήτους αποφάσισαν να αναβάλουν τις εξετάσεις για να δώσουν όπως είπε "τη δυνατότητα στους φοιτητές να κάνουν τις κινητοποιήσεις τους".

Το ελληνικό πανεπιστήμιο, προσέθεσε, "το πληρώνει ο Ελληνας φορολογούμενος, εμπιστεύεται σε αυτό τα παιδιά του και το ελληνικό πανεπιστήμιο δεν μπορεί ?ή κάποιες δυνάμεις του? να φαντάζονται ότι είναι ένα κοινόβιο που οι φοιτητές θα αποφασίζουν πότε θα δίνουν εξετάσεις, όπου οι Σύγκλητοι θα μπορούν λόγω κινητοποιήσεων να αναβάλλουν εξετάσεις και ότι όλα αυτά θα γίνονται χωρίς κανένα κόστος". Αναφερόμενη, μάλιστα, σε πρόσφατες δηλώσεις του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνη, ότι δηλαδή δεν μπορεί ο ίδιος να εμποδίσει τις καταλήψεις φοιτητών, υπογράμμισε ότι "ο συγκεκριμένος πρύτανης έχει εκλεγεί, γιατί έτσι γινόταν ως τώρα, από συγκεκριμένες παρατάξεις", ενώ προσέθεσε πως οι παρατάξεις και ο πρύτανης έχουν κοινά συμφέροντα.



Η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε ακόμη ότι στα πανεπιστήμια υπάρχουν κορυφαίοι καθηγητές που ξέρουν πολύ καλά τι συμβαίνει, για να συμπληρώσει: "Οι καθηγητές αυτοί δεν μιλούν γιατί φοβούνται για τη σωματική τους ασφάλεια. Δεν τολμούν να μιλήσουν γιατί θα καεί το αυτοκίνητο, θα καταστραφεί το γραφείο τους, γιατί θα τους διακόψουν το μάθημα".

Λίγες ώρες αργότερα η Συντονιστική Επιτροπή της Συνόδου των Πρυτάνεων απάντησε στην κ. Διαμαντοπούλου με μία λιτή ανακοίνωση: "Κυρία Υπουργέ, περίσσευσαν οι ύβρεις εναντίον των Πανεπιστημίων και των Πρυτανικών Αρχών. Παρακαλούμε για το καλό της Παιδείας να σταματήσουν".

Οσον αφορά το μέτωπο των καταλήψεων, εξαπλώνεται καθημερινά και μέχρι χθες το βράδυ δεκάδες τμήματα σε ΑΕΙ-ΤΕΙ παρέμεναν κλειστά. Συγκεκριμένα, "λουκέτο" έχει μπει σε όλα τα τμήματα του ΕΜΠ, του Παντείου και του Πολυτεχνείου Κρήτης, σε περισσότερα από 10 στο Πανεπιστήμιο Πάτρας και σε σχολές του Καποδιστριακού, του Αριστοτελείου, του ΤΕΙ Πειραιά κ.α. Χθες προστέθηκαν και τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου, του Γεωπονικού και του Πειραιά.

Χθες συνεδρίασαν οι πρόεδροι των τεχνολογικών ιδρυμάτων οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ των ανοικτών ιδρυμάτων, ενώ όσον αφορά τον νόμο-πλαίσιο εμφανίστηκαν δυσαρεστημένοι με την απόφαση του υπουργείου να μη συμπεριλάβει διάταξη με την οποία θα δινόταν η δυνατότητα στα ΤΕΙ να απονέμουν διδακτορικά.

Υπενθυμίζεται ότι για σήμερα στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια έχει προγραμματιστεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, ενώ αύριο θα συνέλθει στο Λαύριο εκτάκτως η Σύνοδος των πρυτάνεων.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ
Καταλήψεις στη Θεσσαλονίκη

Στον χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν χθες και σχολές του ΑΠΘ, που ύστερα από γενικές συνελεύσεις αποφάσισαν καταλήψεις μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα. Τον δρόμο των καταλήψεων άνοιξε αρχικά το τμήμα Αρχιτεκτονικής, ενώ χθες προστέθηκαν τα τμήματα Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων, Πολ. Μηχανικών, Χημικού και Φυσικού, που θα μείνουν κλειστά μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, οπότε θα πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση. Στο Παν. Μακεδονίας ο ενιαίος φοιτητικός σύλλογος θα πραγματοποιήσει συνέλευση, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, για να αποφασίσουν κινητοποιήσεις, ωστόσο οι φοιτητές εμφανίζονται διασπασμένοι.

ΡΗΓΜΑ ΣΤΟ ΕΜΠ
Καθηγητές διαφωνούν με τη Σύγκλητο


Ρήγμα στις τάξεις των καθηγητών του ΕΜΠ προκαλεί η διαφοροποίηση της κίνησης "Ακαδημαϊκή Πρωτοβουλία", που εμφανίζεται αντίθετη στην απόφαση της Συγκλήτου να αναβάλει την έναρξη της εξεταστικής περιόδου, τονίζοντας ότι "τα πανεπιστήμια πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά και σε πλήρη ακαδημαϊκή λειτουργία".

Οι πανεπιστημιακοί που υπογράφουν την ανακοίνωση (και πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και στη Δημοκρατική Αριστερά), θεωρούν -όπως λένε- αυτονόητη την άμεση εφαρμογή του νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση και προσθέτουν: "Τα θετικά και αρνητικά του σημεία θα αναδειχθούν και θα αξιολογηθούν στην πορεία εφαρμογής. Η ακαδημαϊκή κοινότητα και ο καθένας από μας προσωπικά έχει την ευθύνη να εργασθεί για μία ουσιαστική αξιοποίηση, αποτίμηση και ενδεχόμενη βελτίωση του νέου θεσμικού πλαισίου".

Σχολιάζοντας την απόφαση της Συγκλήτου να αναβάλει την έναρξη των εξετάσεων, οι καθηγητές τονίζουν ότι "ναρκοθετείται το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα σε τελειόφοιτους φοιτητές και αποθαρρύνοντας τους νεότερους".

Ethnos.gr