1 Σεπ 2011

Ευρωμπάσκετ: Η Εθνική νίκησε το άγχος της στο τέλος


Με νίκη ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στο Ευρωμπάσκετ η Εθνική, 76-67 επί της Βοσνίας.
Αγχωμένη στο πρώτο ημίχρονο, βρέθηκε να κυνηγάει στο σκορ, όμως κατάφερε να βρει τον εαυτό της και να κάνει το καθήκον της απέναντι σε μία... υποδεέστερη ομάδα. 
Καλή αμυντικά καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα η Ελλάδα, συνεπής επιθετικά στο δεύτερο ημίχρονο.


Στο πρώτο ημίχρονο η Ελλάδα δεν αντιμετώπιζε μόνο τη Βοσνία, αλλά και το άγχος της πρεμιέρας. Άλλωστε μιλάμε για μία νέα ομάδα, η οποία δεν έχει εμπειρία από μεγάλες διοργανώσεις. Οι Βόσνιοι πήραν από την αρχή κεφάλι στο σκορ, όμως η Εθνική κατάφερε να μείνει κοντά.
Αυτό δεν οφείλεται σε καμία περίπτωση στην επίθεση, όπου οι παίκτες ήταν στατικοί και έκαναν πολλά λάθη. Οφείλεται αποκλειστικά στην άμυνα, όπλο της ομάδας καθ' όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας. Άφησε το μακρινό σουτ στους αντιπάλους της και δικαιώθηκε, κυρίως από τα 9 άστοχα τρίποντα του δεινού σουτέρ Μίρσα Τελέτοβιτς.

Στο δεύτερο ημίχρονο, η Ελλάδα ανέβηκε αισθητά. Πήρε προβάδισμα και το διατήρησε μέχρι τέλους χωρίς να αγχωθεί. Ακόμα και στο σερί 7-0 της Βοσνίας, όταν μείωσε στους 2 πόντους, η Εθνική παρέμεινε σοβαρή, έσφιξε την άμυνά της και έπνιξε τα όνειρα των αντιπάλων της.

Ο Αντώνης Φώτσης μπορεί να είναι αρχηγός της Εθνικής, όμως ηγέτης της είναι μόνο ο Νίκος Ζήσης. Στα κρίσιμα σημεία οργάνωσε την ομάδα επιθετικά και έπαιξε “σκυλίσια” άμυνα (δύο κλεψίματα στο τρίτο δεκάλεπτο), ενώ πρόσθεσε και 13 πόντους.
Άλλους τόσους πόντους πέτυχε και ο Νικ Καλάθης, προσθέτοντας και 7 ριμπάουντ, όμως δεν είχε καθόλου καθαρό μυαλό όταν η μπάλα έκαιγε.


Και πάλι όμως, τη διαφορά έκαναν τα δύο “Αμερικανάκια”. Ο Κώστας Κουφός μάζεψε κρίσιμα επιθετικά ριμπάουντ και δεν είχε αντίπαλο μέσα στη ρακέτα. Αντίστοιχα, ο Μάικ Μπράμος μπορεί να έχασε τα περιφερειακά σουτ, όμως σε άμυνα και επίθεση δείχνει να είναι το πιο αξιόπιστο “τριάρι” που είχε τα τελευταία χρόνια η Εθνική.

Τα δεκάλεπτα: 15-17, 31-34, 55-49

Ελλάδα (Ηλίας Ζούρος): Ξανθόπουλος 2, Μπουρούσης 12 (5 ριμπάουντ), Ζήσης 13 (1), Βασιλειάδης, Καλάθης 13, Φώτσης 9 (1), Παπανικολάου 5 (1), Μαυροειδής, Μπράμος 10, Κουφός 10 (10 ριμπάουντ), Σλούκας, Καϊμακόγλου 2

Βοσνία (Σαμπίτ Χάτζιτς): Γκόρντιτς 12 (2), Νέσοβιτς, Τζάζβιν, Ίκονιτς, Μιλόσεβιτς, Μπάβτσιτς 1, Βασίλιεβιτς 9 (5 ασίστ), Κικάνοβιτς 15, Τελέτοβιτς 6, Ντόμερκαντ 7, Ντέντοβιτς 8, Μπαϊράμοβιτς 9