15 Αυγ 2011

Γερμανικές αγκυλώσεις για την Eυρωζώνη



Είναι φορές που η ανοησία δεν έχει όρια, ιδίως αυτή που πηγάζει από ιδεολογικές αγκυλώσεις και δη γερμανικές μεγαλοϊδεατικές. 
Τελευταίο παράδειγμα οι απόψεις Γερμανών οικονομολόγων, καθηγητών και άλλων αναλυτών για έξοδο της....
Ελλάδας, καθώς και της Πορτογαλίας και της Ιταλίας από το ευρώ.

Το λένε με πολλή σοβαρότητα, ότι θα ήταν προς το καλό των χωρών αυτών, να βγουν προσωρινά από το ευρώ, να ορθοποδήσουν και να επανέλθουν.

Αλλά, αν είναι έτσι, γιατί μία χώρα που έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα εκτός Ευρωζώνης να επιστρέψει σε αυτή; Ανόητοι είναι οι κάτοικοί της να επιζητήσουν την επιστροφή, εκεί που γνώρισαν τη χρεοκοπία και τα προβλήματα;

Μήπως η έξοδος από το ευρώ είναι πράξη που θα γίνει σε δοκιμαστικό σωλήνα και δεν θα υπάρξουν σεισμικές αναταράξεις; Ασφαλώς όχι.
Το σίγουρο είναι πως θα εκδηλωθούν κλυδωνισμοί απίστευτης έντασης. Και αν λάβουμε υπόψη την αδυναμία αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, τότε το λογικό συμπέρασμα είναι πως η Ευρωζώνη δεν θα επιβιώσει.

Επιπλέον, αν οι χώρες που θα εξέλθουν αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, το πιο πιθανό είναι να τις μιμηθούν και άλλες.
Και τότε, αλήθεια, τι θα κάνουν οι Γερμανοί με το ισχυρό τους μάρκο, που εξάγουν το 70% των προϊόντων τους στις άλλες χώρες της Ευρώπης;
Γιατί οι Ελληνες να εισάγουν τα ακριβά γερμανικά προϊόντα και όχι τα φθηνότερα γαλλικά ή ιταλικά; 
Γιατί να μην κάνουν το ίδιο και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι;

ΠΗΓΗ: ethnos.gr