15 Αυγ 2011

Φοροαπαλλαγές: «Ψαλίδι» από τις 30.000 ευρώ


Στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, η πηγή των πρόσθετων εσόδων είναι το ψαλίδισμα η και ολοσχερής περικοπή των εκπτώσεων δαπανών από ένα εισοδηματικό όριο και πάνω.
Το σενάριο προβλέπει ότι οι περικοπές θα αρχίσουν σταδιακά από τα...
 
30.000 ευρώ και θα κλιμακώνονται μέχρι να καταργηθούν εντελώς για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ.

Το σενάριο αυτό αποφέρει πρόσθετα έσοδα κοντά στον επιδιωκόμενο στόχο, που είναι η είσπραξη περίπου 2,5 δισ., ευρώ μέχρι το 2014, αφού προκύπτει σημαντική αύξηση της φορολογίας για περίπου 800.000 φυσικά πρόσωπα.

Ωστόσο, υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας της διεθνούς κατάστασης και των δημοσιονομικών εξελίξεων και στο ενδεχόμενο απρόβλεπτων κλυδωνισμών στην ελληνική οικονομία ο πήχης για την κατάργηση των απαλλαγών κατεβαίνει από τα 40.000 ευρώ στα 30.000 ευρώ και ακόμα χαμηλότερα.

Ενοίκια και νοσήλια

Μετά τις μειώσεις στις εκπτώσεις δαπανών για αποδείξεις, γιατρούς, τόκους στεγαστικών δανείων και ασφαλιστικές εισφορές που έγιναν τον Ιούνιο, έρχεται δεύτερο κύμα περικοπών σε 250 φοροαπαλλαγές και εξαιρέσεις στο εισόδημα φυσικών προσώπων.

Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τις δαπάνες για ενοίκια, νοσήλια, γιατρούς, δίδακτρα, ασφάλιστρα, τόκους στεγαστικών για αγορά πρώτης κατοικίας, δωρεές, πρόσθετα αφορολόγητα για προστατευόμενα τέκνα, κατοίκους παραμεθόριων περιοχών και αγρότες καθώς και μη εφαρμογή τεκμηρίων διαβίωσης με συνολικό κόστος για το δημόσιο 3,4 δισ.

Για να αμβλυνθεί η επιβάρυνση, σχεδιάζεται μείωση των συντελεστών για τα εισοδηματικά κλιμάκια που θα θιγούν.

Μαχαίρι θα μπει και στις απαλλαγές των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, μόνο οι καταγεγραμμένες εκπτώσεις δαπανών και άλλες ειδικές εξαιρέσεις στο εισόδημα των επιχειρήσεων έχουν κόστος περίπου 500 εκ. ευρώ, ενώ οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και οι ειδικές εξαιρέσεις από τον φόρο για κατηγορίες φορολογούμενων και παροχής υπηρεσιών κοστίζουν 560 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr