3 Αυγ 2011
Μικροσκόπιο στα μισθολόγια των δήμων
Αδρές αμοιβές, μεγαλύτερες ακόμα και από τους Γενικούς Γραμματείς των υπουργείων, εισπράττουν υπάλληλοι δημοτικών επιχειρήσεων. Το θέμα έχει εντοπιστεί από την κυβέρνηση. Διενεργείται λεπτομερής έρευνα στις μισθολογικές καταστάσεις των δήμων...
Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν μπει οι αμοιβές των υπαλλήλων δημοτικών επιχειρήσεων που σε ποσοστό 65% του συνόλου των εργαζομένων ξεπερνούν τον μέσο όρο αποδοχών που έχουν οι συνάδελφοί τους στον "στενό" δημόσιο τομέα, έπειτα από έρευνα που ζήτησε ο αρμόδιος υφυπουργός, Ντ. Ρόβλιας. Εχουν βρεθεί υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αμείβονται ως "γκόλντεν μπόις" με αποδοχές που ξεπερνούν ακόμα και αυτές του γ.γ. υπουργείου, σε δήμους που έχουν χαρακτηριστεί ως υπερχρεωμένοι.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία μισθοδοσίας των δημοτικών επιχειρήσεων που έχει στη διάθεσή του ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ν. Ρόβλιας, oι ετήσιες αποδοχές υπαλλήλων δημοτικών επιχειρήσεων είναι έως και πενταπλάσιες σε σχέση με τον μέσο όρο των αμοιβών που λαμβάνουν οι συνάδελφοί τους στο δημόσιο.
Ο κ. Ντ. Ρόβλιας, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, είχε ζητήσει πριν από 10 ημέρες τις μισθοδοτικές καταστάσεις των δημοτικών επιχειρήσεων προκειμένου να ελεγχθούν οι αμοιβές των εργαζομένων. Στο αίτημα του υπουργείου ανταποκρίθηκαν περίπου οι μισοί δήμοι, από τους οποίους προκύπτουν στοιχεία αμοιβών δεκάδων εργαζομένων στις επιχειρήσεις που "σοκάρουν", σε μία οικονομική συγκυρία όπου στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων έχουν επιβληθεί περικοπές που φτάνουν στο 35% των ετήσιων αποδοχών τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από δείγμα που αντιστοιχεί με το 1/3 των δημοτικών επιχειρήσεων προκύπτει ότι σε ποσοστό 65-70% των δημοτικών υπαλλήλων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης λαμβάνουν ετησίως περισσότερα από 19.000-20.000 ευρώ, που είναι ο μέσος όρος αποδοχών των συναδέλφων τους στον "στενό" δημόσιο τομέα.
Αντίστοιχα 57% των δημοτικών υπαλλήλων τεχνολογικής εκπαίδευσης αμείβονται με ποσά μεγαλύτερα των 17.800 ευρώ (μ.ο. ετήσιων αμοιβών δημοσίων υπαλλήλων ΤΕ). Αν υπολογιστεί ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο των κατηγοριών δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης έχουν ετήσιες αποδοχές 15.500 ευρώ και 12.400 ευρώ αντίστοιχα, τότε οι συνάδελφοί τους στις δημοτικές επιχειρήσεις σε ποσοστό 67% αμείβονται πολύ καλύτερα.
Ενα από τα σημαντικά ευρήματα της έρευνας είναι ότι 16 μήνες μετά την ψήφιση του Μνημονίου, όπου καθορίστηκε ότι το όριο των ανώτατων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων θα φτάνει τις 71.000 ευρώ περίπου, υπάρχουν εργαζόμενοι χαμηλών προσόντων στους δήμους που ξεπερνούν ακόμα και αυτές τις αμοιβές.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ν. Ρόβλιας επεξεργάζεται σχέδιο το οποίο θα προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε όσους δήμους δεν έχουν αποστείλει στοιχεία. Παράλληλα, στο πλαίσιο εφαρμογής του Γενικού Μισθολογίου ο κ. Ρόβλιας θα ζητήσει περικοπές στις προκλητικές αποδοχές των υψηλόμισθων δημοτικών υπαλλήλων.
το έθνος