2 Αυγ 2011
Επίσκεψη της Ηρώς Διώτη στο Λουτράκι και στους Αγίους Θεοδώρους
Την Πέμπτη στις 10.00 το πρωί, θα επισκεφτεί το Δήμαρχο Λουτρακίου - Αγίων - Θεοδώρων η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηρώ Διώτη. Το αντικείμενο της συνάντησης είναι οι εξελίξεις για το θέμα των δεξαμενών χημικών στο Σουσάκι, για το οποίο θυμίζουμε ότι η κ. Διώτη είχε καταθέσει και σχετική επερώτηση....
Στη συνέχεια, στις 12.00, θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, του πρώην Δήμου Αγίων Θεοδώρων. Στη συνέντευξη, που θα είναι ανοιχτή, θα παρέμβουν μέλη της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων.
Ερώτηση
Προς την κα Υπουργό:
Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Θέμα: Δεξαμενή αποθήκευσης χημικών στο Σουσσάκι Κορινθίας
Από τις 18 Οκτωβρίου 2010 το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για τη δημιουργία αποθηκών χημικών της εταιρείας «Sussaki Logistics Α.Ε.», που βρίσκεται εγκατεστημένη στη θέση «Σουσσάκι» του Δήμου Αγ. Θεοδώρων Νομού Κορινθίας, παρά την αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγίων Θεοδώρων και του Νομαρχιακού Συμβουλίου του Νομού Κορινθίας.
Σύμφωνα με καταγγελίες φορέων και οργανώσεων η περιβαλλοντική μελέτη της εταιρίας έχει αποκρύψει το γεγονός ότι στην περιοχή όπου προτίθεται να εγκατασταθεί η μονάδα, υπάρχει διέλευση αγωγού φυσικού αερίου άρα ο κίνδυνος της αλληλουχίας (φαινόμενο Domino) είναι υπαρκτός. Για τον κίνδυνο αυτό στη μελέτη δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Η μελέτη επίσης αναφέρει ότι το διυλιστήριο βρίσκεται σε απόσταση πάνω από 1000 μέτρα από την περιοχή που προτίθεται η εταιρία να κατασκευάσει την μονάδα κάτι που είναι αναληθές, όπως και ότι οι εγκαταστάσεις θα βρίσκονται σε απόσταση 130 μέτρων από τον αιγιαλό, ενώ θα είναι πολύ κοντύτερα και σε κάθε περίπτωση λιγότερο από 100 μέτρα.
Το θέμα αυτό απασχόλησε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή και στην οποία ο αρμόδιος Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Ποντόλσκι απάντησε μεταξύ άλλων οτι:
«Μονάδα αποθήκευσης και διακίνησης χημικών προϊόντων είναι δυνατόν να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας Seveso II ανάλογα με τις χημικές ουσίες και τις σχετικές ποσότητες που υπάρχουν σε αυτήν». «Στο άρθρο 8 προβλέπεται ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ανησυχίες για την επικινδυνότητα πολλαπλασιαστικών αποτελεσμάτων από οποιαδήποτε γειτονική μονάδα, όπως στην προκειμένη περίπτωση τα διυλιστήρια ή οι αγωγοί». Συνεχίζοντας στην απάντηση του ο Επίτροπος αναφέρει ότι «στο άρθρο 13 παράγραφος 5 προβλέπεται ότι πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα στο κοινό να εκφέρει γνώμη σχετικά με το σχεδιασμό νέων μονάδων ανώτερης βαθμίδας σύμφωνα με την οδηγία 85/337/ΕΚ, γνωστή επίσης ως «οδηγία για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων» (ΕΠΕ)» και καταλήγει τονίζοντας ότι: «Η ακρίβεια των πληροφοριών της περιβαλλοντικής μελέτης είναι δυνατόν να προσβληθεί σε οποιοδήποτε στιγμή των διαβουλεύσεων, προτού ληφθεί τελική απόφαση», μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) ή ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα ― όπως στην προκειμένη περίπτωση ― να προσβάλουν συνολικά την εκτίμηση λόγω των στοιχείων στα οποία βασίστηκε, εάν τα στοιχεία αυτά δεν αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση ή προφανώς δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις των διατάξεων της οδηγίας ΕΠΕ».
Με δεδομένο και ότι η περιοχή είναι ήδη βεβαρυμμένη βιομηχανικά αφού λειτουργούν μονάδες παραγωγής άλατος, καλωδίων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης θείου και αδρανών λιπασμάτων καθώς και διυλιστήρια, οι πολίτες διαμαρτύρονται για την κατασκευή των επικίνδυνων αποθηκών επιπλέον, επειδή:
α) Θα αποθηκεύονται μόνιμα 6.000 τόνοι επικίνδυνων χημικών δίπλα στα διυλιστήρια και πάνω στο ηφαίστειο του Σουσσακίου.
β) Θα ξεφορτώνονται ετησίως στη θάλασσα τόνοι χημικών που θα μεταφέρονται οδικώς με φορτηγά βυτιοφόρα.
γ) Υποβαθμίζεται η περιοχή ακόμη περισσότερο, δεδομένης και της προαναφερόμενης μεγάλης βιομηχανικής επιβάρυνσης και κυριότερο
δ) Εγκυμονούνται μεγάλοι κίνδυνοι για το περιβάλλον και συνολικά για τη ζωή των πολιτών.
Ερωτάται η Υπουργός:
1) Θα ζητήσει την άμεση διακοπή των εργασιών κατασκευής των δεξαμενών των χημικών και την επανεξέταση της περιβαλλοντικής μελέτης, λόγω των ελλιπών και ανακριβών στοιχείων πάνω στα οποία στηρίχθηκε και τα οποία δεν αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ηρώ Διώτη
Βασίλης Μουλόπουλος