2 Αυγ 2011

Στα σκαριά προγωγές 18.000 οπλιτών μακράς θητείας


O υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης προανήγγειλε εμμέσως τη βαθμολογική εξέλιξη των 18.000 εθελοντών μακράς θητείας μέχρι τον βαθμό του υπολογαχού, απαντώντας το βράδυ της Δευτέρας σε σχετική ερώτηση της βουλευτή κ. Γιαννακοπούλου στη Βουλή, γράφει το «Έθνος»...


Σύμφωνα με  την εφημερίδα, το θέμα της βαθμολογικής εξέλιξης των εθελοντών μακράς θητείας πέραν του βαθμού του ανθυπασπιστού, που ισχύει μέχρι σήμερα, έχει μελετήσει εκτενώς ο υπουργός Εθνικής Αμυνας μαζί με τους αρχηγούς των Επιτελείων.

Απαντώντας χθες σε ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου, ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε ξεκάθαρα πως «προκειμένου να ρυθμίσουμε οριστικά και το θέμα της βαθμολογικής εξέλιξης των Ε.Μ.Θ., σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουμε στις αλλαγές εκείνες που θα συντελέσουν στην ανύψωση του ηθικού τους, θα αποκαταστήσουν το αίσθημα αδικίας σε σχέση με άλλους υπαξιωματικούς μη παραγωγικών σχολών που έχουν διαφορετική εξέλιξη και θα αποτελέσουν κίνητρο παραμονής τους στις Ενοπλες Δυνάμεις».

Ο θεσμός των Εθελοντών Μακράς Θητείας είναι ουσιαστικά η πρώτη συστηματική προσπάθεια επαγγελματικού στρατού, που συμπληρώνει ήδη 25 χρόνια ζωής. Οι Εθελοντές Μακράς Θητείας αποτέλεσαν την εξέλιξη του θεσμού των Ε.Π.Υ. (Εθελοντών Πενταετούς Υπηρεσίας), που ήταν η συνέχεια των Ο.Π.Υ. (Οπλιτών Πενταετούς Υπηρεσίας). Σύμφωνα με τον Ν. 1848/89 (άρθρο 13 παράγραφο 4) και του Π.Δ. 21/91 στην κατηγορία αυτή εντάχθηκαν όσοι από τους Ε.Π.Υ. κατέθεσαν σχετική αίτηση πριν από τη λήξη της πενταετούς υποχρέωσής τους. Οι προσλήψεις τους ξεκίνησαν το 1985 και τερματίστηκαν το έτος 2000 (κατάργηση τροφοδότη θεσμού των Ε.Π.Υ., Ν. 2936/2001).

Οι Εθελοντές Μακράς Θητείας υπηρετούν μέχρι τη συμπλήρωση 35 ετών συντάξιμης υπηρεσίας, εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι τον βαθμό του ανθυπασπιστή και μισθολογικά μέχρι το 1/2 της διαφοράς του Β.Μ. συνταγματάρχη-αντισυνταγματάρχη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η βαθμολογική εξέλιξη των Εθελοντών Μακράς Θητείας, συγκρινόμενη με την εξέλιξη των άλλων κατηγοριών υπαξιωματικών μη παραγωγικών σχολών, υστερεί σημαντικά καθώς: οι εθελόντριες γυναίκες που προσελήφθησαν με τις διατάξεις του Ν. 705/77 (άρθρο 7 παρ. 1) εξελίσσονται όπως οι άνδρες εθελοντές ομοιόβαθμοί τους, εξελισσόμενες μέχρι τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη σύμφωνα με την τροποποίηση του χρόνου προαγωγών του Ν. 3257/2004 (άρθρο 13). Παράλληλα, οι εθελοντές που προσελήφθησαν με τις διατάξεις του Ν.Δ. 445/74, μετά τη μονιμοποίησή τους, εντάσσονται στην επετηρίδα μονίμων υπαξιωματικών μετά τους υπηρετούντες και εξελίσσονται όπως οι ομοιόβαθμοί τους σύμφωνα με το Ν.Δ. 445/74 (άρθρο 5 παρ. 9), φτάνοντας μέχρι τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη.

Εκτός, όμως, όσων αναφέρθηκαν και ενώ ήταν σε ισχύ ο θεσμός των Εθελοντών Μακράς Θητείας με τις συνδυασμένες διατάξεις των Ν. 1848/89 (άρθρο 13 παρ. 4-5) και του Π.Δ. 21/4-2-1991 προσλήφθηκαν υπαξιωματικοί (έτη 1985-1990) που δεν εντάχθηκαν στην κατηγορία των Ε.Μ.Θ. και ακολουθούν βαθμολογική εξέλιξη μέχρι του βαθμού του αντισυνταγματάρχη .

Οι Εθελοντές Μακράς Θητείας που προσελήφθησαν με τον Ν. 1513/1985 στις Ενοπλες Δυνάμεις, αν και αποτελούν μεγάλο τμήμα του στελεχιακού δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων, για χρόνια αντιμετώπιζαν προβλήματα (συνταξιοδοτικά-εξέλιξης) που παρέμεναν ανεπίλυτα, χωρίς μέχρι σήμερα να είχε διαφανεί να υπάρχει βούληση επίλυσής των.

Διαχρονικά οι στρατιωτικές ηγεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων στάθηκαν απέναντι στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι Εθελοντές Μακράς Θητείας, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να συσσωρεύονται και να διατηρείται η άνιση μεταχείριση προσωπικού που έχει κοινά χαρακτηριστικά και προέλευση.

Επειδή ο κατεχόμενος βαθμός των στρατιωτικών είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με μια σειρά δικαιώματα-προνόμια και επειδή εσφαλμένα εξακολουθεί να θεωρείται πως ο βαθμός αποτελεί πάγιο κριτήριο επιπέδου, ποιότητας σκέψης και ικανοτήτων, το προσωπικό της κατηγορίας των Εθελοντών Μακράς Θητείας συνέχιζε να περιθωριοποιείται, γεγονός που τελικά απέβαινε σε βάρος των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης, γνωρίζοντας τα προβλήματα των Εθελοντών Μακράς Θητείας, προχώρησε ήδη σε μια σειρά αποφάσεων αφού με τα διαλαμβανόμενα στον Νόμο 3883/2010 (ΦΕΚ 167 τ. Α') μεταβλήθηκαν ουσιαστικά για τους Ε.Μ.Θ. οι νόμοι 1513/1985 και 1848/1989, καθώς επίσης και το Π.Δ. 21/1991 που όριζε τις λεπτομέρειες για τη εφαρμογή των νόμων αυτών σχετικά με τους Ε.Μ.Θ. ως προς τον χαρακτήρα τους ως μονίμων και με τον Ν. 3865/2010 ρυθμίστηκαν αποτελεσματικά τα χρονίζοντα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η εν λόγω κατηγορία στρατιωτικού προσωπικού.


Πηγή: Έθνος/Newpost.gr