9 Αυγ 2011

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη για την ανταλλαγή του ελληνικού χρέους


Έντονη είναι η ανησυχία στην Ευρώπη για τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία μετά και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο Standard and Poor’s.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα έχουν σήμερα έκτακτη τηλεδιάσκεψη..

ώστε να συζητήσουν την πορεία του ελληνικού ζητήματος και την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου της 21ης Ιουλίου.

Στην τηλεδιάσκεψη θα μετέχει ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν.
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται για να μετέχουν εθελοντικά σε μια ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων με νέα, μεγαλύτερης διάρκειας και χαμηλότερου επιτοκίου, προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει διαμηνύσει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υλοποιηθεί η ανταλλαγή χρόνου το συντομότερο δυνατό μέχρι το Σεπτέμβριο.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης θα συζητηθούν τόσο το πρόγραμμα ανταλλαγής χρέους όσο και άλλα ζητήματα, αναφέρουν οι πηγές, ωστόσο δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.


Επίσης, στην τηλεδιάσκεψη αναμένεται ότι θα μετέχει και ο Τσαρλς Νταλλάρα, επικεφαλής του IIF, που βοηθά στο συντονισμό των συνομιλιών και που ξεκίνησαν τον Ιούλιο.