24 Αυγ 2011
Με ευρεία πλειοψηφία και την συναίνεση της ΝΔ ψηφίστηκε επί της αρχής ο νόμος για τα ΑΕΙ
Ευρύτερη συναίνεση για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μεταξύ του ΠαΣοΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ επετεύχθη στη Βουλή μετά τις αλλαγές της κυρίας Διαμαντοπούλου στον νόμο Πλαίσιο. Ετσι τα τρία κόμματα ψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας...
Να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κάλεσε το κόμμα του ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κυρ. Μητσοτάκης, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από την μέχρι τώρα αρνητική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία πάντως εμφανίστηκε να επιζητεί την συναίνεση υπό προϋποθέσεις. Έτσι ο εισηγητής του κόμματος κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος σε παρέμβασή του αμέσως μετά την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη διευκρίνισε «για την πρόοδο της συζήτησης», όπως είπε και «προκειμένου να καταστεί εφικτός ένας συμβιβασμός ώστε να φύγουμε από αυτή την αίθουσα έχοντας επιτύχει για πρώτη φορά την συναίνεση στο μείζον θέμα της Παιδείας», ότι «μια παρεξηγημένη έννοια όπως αυτή του συμβιβασμού στην σημερινή ημέρα έχει διαφορετικό νόημα».
«Στο θέμα της Παιδείας πρέπει να φύγουμε λίγο ή πολύ σε μια βάση συμβιβασμού. Να κάνουμε αμοιβαίες υποχωρήσεις προκειμένου να συναντηθούμε», ανέφερε, επισημαίνοντας τις «πολλές φιλότιμες προσπάθειες» που έχουν γίνει και από την πλευρά της υπουργού Παιδείας κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου και από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως σημείωσε. Για το τελικό αποτέλεσμα πάντως παρέπεμψε στον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι «είναι στο δικό του χέρι αν θα υπάρξει πεδίο συναίνεσης». «Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν», ανέφερε ο κ. Σπηλιωτόπουλος καταθέτοντας μια μίνιμουμ «ατζέντα» τριών σημείων για να υπερψηφίσει το κόμμα του το νομοσχέδιο:
1. Πλήρη κατάργηση του ασύλου. «Να αφήσουμε τα όποια κατάλοιπα υπάρχουν. Δεν μπορεί το πανεπιστήμιο να παραμένει χώρος φιλοξενίας εγκληματικών στοιχείων. Τέρμα τα μισόλογα. Επαναφέρουμε την παλαιότερη πρόταση νόμου που καταθέσαμε για το θέμα», είπε.
2. Νέος τρόπος διοίκησης: «Θα είμαστε μαζί σας υπό την προϋπόθεση ότι το Συμβούλιο του Ιδρύματος θα έχει λόγο και θα προεπιλέγει όμως η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν μπορεί να είναι αποκλεισμένη από το δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου για τον πρύτανη», σημείωσε όσον αφορά την προωθούμενη διαδικασία ανάδειξης του πρύτανη από το θεσπιζόμενο Συμβούλιο του Ιδρύματος. Όπως διευκρίνισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος «κατάργηση υφιστάμενων πρυτανικών αρχών δεν έχει γίνει ποτέ στην ιστορία παρά μόνο σε άλλα σκοτεινά καθεστώτα της ιστορίας μας» και πρότεινε «να μπορεί η ακαδημαϊκή κοινότητα να ψηφίζει ποιος είναι ο πιο κατάλληλος».
3. Συμμετοχή των φοιτητών: «Κανείς δεν θέλει να υπάρχει η υφιστάμενη συναλλαγή μεταξύ φοιτητών και ακαδημαϊκής κοινότητας», τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ και πρότεινε «συμβολικό ρόλο σε ποσοστό 5% των φοιτητών».
Εξήγησε δε ότι «σε όλα τα άλλα έχουμε πάρα πολλές ενστάσεις. Αλλά προκειμένου να συμφωνήσουμε θα τις κάνουμε πέρα».
Κυρ. Μητσοτάκης: «Η ΝΔ να ψηφίσει το νομοσχέδιο»
Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη ο οποίος κάλεσε την ΝΔ να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για τις δομικές αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση. Οι αλλαγές που προωθούνται με το συζητούμενο σχέδιο νόμου «συνηγορούν υπέρ της ψήφισής του και από το κόμμα μου», είπε μιλώντας στην Βουλή. Η διαφοροποίηση του κ. Μητσοτάκη προκάλεσε «νευρικό κλονισμό» στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία προσήλθε δίχως συναινετική διάθεση καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι το παρόν νομοσχέδιο δεν είναι εύρυθμο, ούτε λειτουργικό, αλλά δίχως προοπτική, συγκρουσιακό και αναποτελεσματικό. Αντιθέτως ο βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ συμφώνησε σε τρία βασικά σημεία του νομοθετήματος:
1. Με την κατάργηση του ασύλου: «Πολύ κάνετε και το καταργείτε και να δούμε αν θα εφαρμοστεί στην πράξη», είπε καταχειροκροτούμενος από βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ενώ η πρόεδρος του κόμματος κυρία Ντόρα Μπακογιάννη δεν έκρυβε την ικανοποίησή της από την τοποθέτηση του αδελφού της.
2. Με τις αρμοδιότητες του πανεπιστημίου: «Δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στα πανεπιστήμια να ρυθμίσουν τα του οίκου τους και σωστά συνδέετε την χρηματοδότηση με την αξιολόγηση», είπε.
3. Με την κατάργηση της συμμετοχής των φοιτητών στην εκλογή των πρυτάνεων: «Το θέαμα των κομματικών νεολαιών που υποδέχονται τους πρωτοετείς φοιτητές με τραπεζάκια και φυλλάδια είναι άθλιο και πρέπει να σταματήσει. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε την άθλια συναλλαγή», τόνισε.
Ντόρα Μπακογιάννη: «Στην σωστή κατεύθυνση οι αλλαγές»
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη συντάχθηκε με τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. «Αν εξαιρέσουμε την Αριστερά για λόγους δογματικούς, όλη η υπόλοιπη Βουλή συνεχίζει ότι το ισχύον σύστημα δεν παρήγαγε, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι και θέλουμε να το αλλάξουμε και αυτό που προτείνεται είναι πράγματι προς την σωστή κατεύθυνση», είπε και συμφώνησε στην κατάργηση του ασύλου, στην μη συμμετοχή των φοιτητών στην ανάδειξη των πρυτανικών αρχών. «Να στείλουμε το πρώτο μήνυμα ότι ομονοούμε εν μέσω κρίσης», είπε η κυρία Μπακογιάννη.