18 Αυγ 2011

Αναστολή «πόθεν έσχες» μέχρι το 2014 για απόκτηση ακινήτου


Ενεργοποιήθηκε η αναστολή εφαρμογής τού «πόθεν έσχες» για αγορά πρώτης ή δευτερεύουσας ή εξοχικής κατοικίας ή και καταστήματος, χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων και κατασκευή πισίνας μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2013.
Η παράταση κατά ακόμη ένα έτος και....
για το σύνολο των ακινήτων της εφαρμογής τού «πόθεν έσχες», που προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος 3986 του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, εφαρμόζεται για την ενίσχυση της κτηματαγοράς, που πνέει τα λοίσθια εν μέσω κρίσης.
Στόχος είναι η ώθηση της ανάπτυξης, καθώς η οικοδομή συμβάλλει καίρια στο ΑΕΠ της χώρας.

Εν τούτοις η αναστολή εφαρμογής του συνιστά κατ' ουσία νομιμοποίηση παράνομου χρήματος, καθώς οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες θα «ξεπλύνουν» μαύρο χρήμα μέσω της απόκτησης ακινήτου, για την οποία δεν θα ελεγχθούν πού τα βρήκαν.

Η διετής αναστολή τού «πόθεν έσχες» υιοθετήθηκε ύστερα από πρόταση της Ν.Δ. και αποτελεί ένα από τα σημεία συναίνεσης με το κυβερνών κόμμα.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, αναστέλλεται μέχρι και 31/12/2013 η εφαρμογή τού «πόθεν έσχες» για:

1. Αγορά πρώτης κατοικίας, δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής κατοικίας, καταστήματος και γενικώς κάθε είδους ακινήτου.

2. Ανέγερση οικοδομής.

3. Χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου.

4. Κατασκευή πισίνας.

Η αναστολή αφορά κατοικία ανεξαρτήτως επιφάνειας και αξίας. Δεδομένου ότι ως αξία απόκτησης λαμβάνεται η αντικειμενική ή η αγοραία, όταν είναι υψηλότερη, οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες μπορεί να δηλώσουν ακόμη και την πραγματική εμπορική τιμή απόκτησης ενός ακινήτου.

Μέχρι σήμερα, η αναστολή τού «πόθεν έσχες» αφορούσε μόνο την κύρια κατοικία μέχρι 120 τ.μ. και αξία έως 200.000 ευρώ.

Το άρθρο 17 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, του οποίου η εφαρμογή αναστέλλεται, προβλέπει ότι για την αγορά ή χρηματοδοτική ή χρονομεριστική μίσθωση ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών ή κατασκευή δεξαμενής κολύμβησης, ως τίμημα αγοράς λαμβάνεται η αντικειμενική αξία.
Αν το τίμημα που καθορίζεται στα πωλητήρια συμβόλαια είναι μεγαλύτερο από την αντικειμενική, ως καταβαλλόμενη δαπάνη λαμβάνεται το καθοριζόμενο σε αυτά τα συμβόλαια τίμημα.

Σε περιοχές που δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, ως καταβαλλόμενη δαπάνη λαμβάνεται: το τίμημα που καθορίζεται στα οικεία πωλητήρια συμβόλαια ή η διαφορά μεταξύ τιμήματος ή αξίας κατά περίπτωση, που φορολογήθηκε, και της πραγματικής αξίας του ακινήτου.

Διευκρινίζεται ότι συνεχίζεται η εφαρμογή τού «πόθεν έσχες» κατά την απόκτηση άλλων περιουσιακών στοιχείων, όπως: αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη, αεροσκάφη, κινητά αξίας άνω 10.000 ευρώ, δωρεές ή γονικές παροχές ή χορηγίες χρημάτων, καθώς και τοκοχρεολυτική δόση απόσβεσης δανείων (προς οποιονδήποτε) ή πιστώσεων.

 ΠΗΓΗ: enet.gr