3 Ιουλ 2011

Πρόκειται για τη διάσωση των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών, όχι της Ελλάδας


 Με δημοσίευμά της η εφημερίδα SÜDDEUTSCHE ZEITUNG, υποστηρίζει ότι είναι αστείο το ποσό, με το οποίο οι τράπεζες θα συμμετέχουν στη νέα βοήθεια για την Ελλάδα, ενώ οι πολιτικοί έχουν χάσει την ευκαιρία να τις υποχρεώσουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η αιτία αυτής της μεσοβέζικης λύσης... εντοπίζεται στη στάση της ΕΚΤ και των οίκων αξιολόγησης.
Οι τελευταίοι απειλούν με υποβάθμιση της Ελλάδας στη βαθμίδα του χρεοστασίου, ενώ η ΕΚΤ θα διστάσει σε μία τέτοια περίπτωση να αποδεχθεί ελληνικά ομόλογα.
Πέραν αυτού, υπάρχει και ο φόβος μήπως μία τέτοια κίνηση δώσει το κακό παράδειγμα σε άλλες χώρες.
Στην ουσία πάντως πρόκειται όχι για τη διάσωση της Ελλάδας, αλλά των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών, υποστηρίζει η εφημερίδα.

Το βάρος πέφτει, κατά συνέπεια, μόνο στους ώμους των φορολογουμένων.
Η χορήγηση βοήθειας σε υπερχρεωμένες χώρες δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον.
Κάποια στιγμή θα βγουν στους δρόμους και οι πολίτες της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης. Και η ίδια η Γερμανία θα χρειαστεί εξάλλου να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της.

Η προσπάθεια επίλυσης της δημοσιονομικής κρίσης χωρίς ουσιαστική συμμετοχή των τραπεζών αποβαίνει εις βάρος της ευρωπαϊκής ιδέας.
Η καλύτερη λύση θα ήταν η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και σε μια τέτοια περίπτωση για τις ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να προβλεφθεί έγκαιρη βοήθεια, καταλήγει το δημοσίευμα.

Δριμεία κριτική στη συμφωνία της γερμανικής κυβέρνησης με τις τράπεζες για τη συμμετοχή τους στο επόμενο πακέτο στήριξης της Ελλάδας άσκησαν επιπλέον οι Σοσιλαδημοκράτες και οι Πράσινοι.
Η συμμετοχή θεωρείται ότι είναι ανεπαρκής και δεν βοηθάει στην επίλυση των προβλημάτων, υποστηρίζουν χαρακτηριστικά τα δύο κόμματα. Επικρίθηκε, επίσης, και στο σύνολό της η διαχείριση της ελληνικής κρίσης από την Καγκελάριο Angela Merkel και τον Υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schäuble.