24 Ιουλ 2011

Βγαίνουν από τα ρούχα τους για να σώσουν τον κόσμο

Βγαίνουν από τα ρούχα τους, αλλά για καλό σκοπό. Οι Ουκρανές ακτιβίστριες της Femen διαμαρτύρονται για τα κακώς κείμενα εντός και εκτός της χώρας...
τους, επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή δημοσιότητα. 
Γι' αυτό και διαδηλώνουν μόνο με τα μπικίνι τους ή κατά προτίμηση γυμνόστηθες. Ομως αντίθετα απ' ό,τι ίσως θα περίμενε κανείς, τα θέματα με τα οποία καταπιάνονται δεν είναι διόλου ανάλαφρα: διαφθορά, καταπίεση, παραπληροφόρηση, πυρηνική ενέργεια...

Αυτό που αποτέλεσε το έναυσμα για την ίδρυση της ομάδας το 2008, ήταν η ανάγκη να υπάρξει μια αντίδραση στην "άνθηση" της πορνείας και του σεξοτουρισμού επί ουκρανικού εδάφους.

Η Femen διεύρυνε σταδιακά το πεδίο δραστηριότητάς της. Αυτή την εβδομάδα οι ακτιβίστριες διαμαρτυρήθηκαν σαν γυμνόστηθες... κατάσκοποι μπροστά στη γεωργιανή πρεσβεία στο Κίεβο, επιχειρώντας να συμπαρασταθούν σε τρεις φωτορεπόρτερ που κατηγορούνται για κατασκοπεία.

 Τον περασμένο Απρίλιο, στην επέτειο του Τσέρνομπιλ, έδωσαν το "παρών" με μάσκες και πλακάτ που έγραφαν "πέθανα από την ειρηνική πυρηνική ενέργεια".
Σε περσινή επίσκεψη του Πούτιν, φώναζαν συνθήματα όπως "Η Ουκρανία δεν είναι Αλίνα", αναφερόμενες στην ολυμπιονίκη Αλίνα Καμπάγεβα, φερόμενη ερωμένη του Ρώσου πρωθυπουργού.

Στο παρελθόν έχουν διαμαρτυρηθεί για τη σεξουαλική παρενόχληση των φοιτητριών στα πανεπιστήμια, για την εκμετάλλευση των διαγωνιζόμενων στα καλλιστεία, για τη στέρηση του δικαιώματος των γυναικών της Σαουδικής Αραβίας να οδηγούν, εφευρίσκοντας πρωτότυπα συνθήματα όπως "Αυτοκίνητα για τις γυναίκες, καμήλες για τους άντρες".

Κινητοποιήθηκαν επίσης υπέρ της απελευθέρωσης της Ιρανής Σακινέχ Μοχα...αντί-Αστιανί, η οποία είχε καταδικαστεί σε θάνατο διά λιθοβολισμού με την κατηγορία της μοιχείας.
Εσκισαν τα τζιν τους κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για τους χρηματιζόμενους δημοσιογράφους, διερωτώμενες: "Πόσο κοστίζει η αλήθεια;".
Εβρισαν τους καταχραστές πολιτικούς, ενώ έβαλαν στο στόχαστρο και τον αχόρταγο Στρος Καν, ντύνοντας ή μάλλον... γδύνοντας σαν καμαριέρα μία από τις ακτιβίστριες.

"Ξεκινήσαμε ντυμένες, αλλά κανένας δεν έδωσε σημασία. Είμαι υπέρ τού να βγάζουμε τα ρούχα μας, γιατί μόνο έτσι τραβάμε την προσοχή", δηλώνει η Α. Σεβτσένκο, μέλος της Femen, απαντώντας με τον δικό της τρόπο σε όσους κατηγορούν τις νεαρές, ότι, με τη συγκεκριμένη μέθοδο, περισσότερο υπονομεύουν παρά προωθούν τα σχέδιά τους.


Για τις Αρχές, πάντως, η ομάδα φαίνεται ότι εξελίσσεται σε πονοκέφαλο, αφού ο επίλογος στις περισσότερες διαμαρτυρίες είναι η σύγκρουση με τους αστυνομικούς, η απομάκρυνση των ακτιβιστριών κακήν κακώς από τους δημόσιους χώρους και φυσικά οι συλλήψεις.

Από την πλευρά τους, τα μέλη της Femen καταγγέλλουν απόπειρες εκφοβισμού, επισημαίνοντας ότι το καλοκαίρι του 2010 άντρες της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας SBU όρμησαν στο διαμέρισμα της Α. Χουτσόλ και την απείλησαν ότι θα "της σπάσουν τα πόδια" αν δεν σταματήσει τις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης.

Παρ' όλα αυτά, η ομάδα δεν δείχνει να πτοείται. Μάλιστα δεν κρύβει τις φιλοδοξίες για εξέλιξή της σε κόμμα, ενώ σχεδιάζει την επέκτασή της και σε άλλες χώρες όπως η Πολωνία και η Ιταλία.

Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ FEMEN

    300 είναι περίπου τα ενεργά μέλη στην Ουκρανία
    20-40 οι ακτιβίστριες
    25.000-30.000 υπολογίζονται οι διαδικτυακοί υποστηρικτές της
    22 έτη είναι η μέση ηλικία των μελών της
    Η χρηματοδότηση προέρχεται από ιδιώτες και τοπικές επιχειρήσεις, αλλά και από την πώληση αντικειμένων, όπως μπλουζάκια κ.λπ.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr