10 Ιουλ 2011

Από το Ποιείν στο Πράττειν


H Κίνηση Πολιτών στις προτάσεις που έχει καταθέσει προς το Δήμο σχετικά με την οργάνωση και ουσιαστική λειτουργία του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Πολιτικής του...
 
εκφράζει την πίστη της  στις δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

(και εν μέσω κρίσης), να λάβει τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης και ανακούφισης πλείστων προβλημάτων των ευάλωτων συνδημοτών μας.
 Ταυτόχρονα έχει εκφράσει την πεποίθησή της ότι οι Τοπικές Κοινωνίες, ιδιαιτέρως σε τέτοιες περιόδους, μπορούν να αφυπνιστούν, να αντιδράσουν, να δημιουργήσουν και να προτείνουν ευφάνταστες και αποτελεσματικές δράσεις, οι οποίες, όχι μόνο  ανακουφίζουν, αλλά  δίνουν και τη δυνατότητα συμμετοχής σε συλλογικότητες,  σε διαφορετικούς  τρόπους αντιμετώπισης της καθημερινότητας, όπου οι συμμετέχοντες νοιώθουν συν-δημιουργοί στη διαμόρφωσή της.

Αναζητώντας και το «πως οι ιδέες γίνονται πράξη»,  προσκάλεσε τη Δήμαρχο Βέροιας κ. Ουσουλτζόγλου Χαρούλα και το μέλος του Εναλλακτικού Πολιτιστικού Εργαστηρίου Κέρκυρας κ. Ντούσικο Λάμπρο, στην εκδήλωση «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΝ» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6/7/2011 στα «Περιβολάκια».

Η επιτυχημένη Δήμαρχος που διανύει την δεύτερη αυτοδιοικητική θητεία της, αναφέρθηκε στα πολλά και αποτελεσματικά προγράμματα και δομές που ο Δήμος  Βέροιας δημιούργησε και εφαρμόζει ( από δημοτικό ιατρείο, ως ξενώνα για κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά) καθώς και στην κινητοποίηση και  συμβολή,  στην υλοποίηση των προγραμμάτων του Δήμου, των  ίδιων των Δημοτών ως εθελοντές.
Ο κ. Λάμπρος  Ντούσικος παρουσίασε το πρωτοπόρο πείραμα αλληλέγγυας οικονομίας που συντελείται εδώ και δύο χρόνια στην πόλη της Κέρκυρας. Εντυπωσιασμένοι ακούσαμε ότι πραγματοποιούνται 17 εκπαιδευτικά προγράμματα δωρεάν, τα οποία παρακολουθούν 400 εκπαιδευόμενοι και ότι οι ρόλοι εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων εναλλάσσονται χωρίς τη διαμεσολάβηση χρήματος!
Οι ιδέες, οι δυνατότητες , πολλές.
Μένει σε μας, σαν Δήμος και σαν Κοινωνία, να σκεφτούμε πως θα μπορέσουμε να τις υιοθετήσουμε, να τις εμπλουτίσουμε, και κυρίως, «να σηκώσουμε τα μανίκια» και να τις κάνουμε πράξη, που είναι και το ζητούμενο.