8 Ιουν 2011

Ι. Ραγκούσης: Μειώση κατά 75% του μισθού στους υπαλλήλους που τίθενται σε αργία


Την αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση προκάλεσε το δημοσίευμα στο «Βήμα On Line» για τη λίστα με τα ονόματα 500 «επίορκων» υπαλλήλων, την οποία ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέναδρος Ρακιντζής έχει αποστείλει στις δημόσιες υπηρεσίες, προκειμένου να τους επιβληθούν οι σχετικές πειθαρχικές κυρώσεις... καθώς οι υποθέσεις τους έχουν τελεσιδικήσει στην Δικαιοσύνη.

Οι εν λόγω υπάλληλοι, όπως και πολλοί από τους 1540 υπαλλήλους, των οποίων οι υποθέσεις εκκρεμούν σήμερα ενώπιον της Δικαιοσύνης, δεν θα υποστούν, όμως, μόνον πειθαρχικές ποινές.

Οπως προκύπτει από τις ρυθμίσεις για το πειθαρχικό δίκαιο, θα αποκλειστούν από κάθε διαδικασία προαγωγών, δεν θα μπορούν να καταλαμβάνουν, δηλαδή, θέσεις ευθύνης, ενώ θα υποστούν και μείωση των αποδοχών τους, αφού θα αξιολογούνται αρνητικά. Στην περίπτωση δε που υπηρετούν σε υπηρεσίες, οι οποίες θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, δεν θα μπορούν στην πράξη να μετατεθούν σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου, αλλά θα απολύονται.
Ολόκληρο το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών με αφορμή το δημοσίευμα είναι το εξής:
«Παρά την καλοπροαίρετη παρουσίαση του θέματος από το tovima.gr, είναι προφανές ότι σε πολλούς αναγνώστες δημιουργήθηκαν ερωτηματικά ή και παρεξηγήσεις σε σχέση τις προβλέψεις που εισάγει το Νέο Πειθαρχικό Δίκαιο«.

»Πολλοί αναγνώστες θεώρησαν ότι σε περιπτώσεις βαρέων πειθαρχικών παραπτωμάτων επιβάλλεται μόνο πρόστιμο ή αποκλεισμός από τη διαδικασία εξέλιξης στην ιεραρχία, πράγμα που δεν ισχύει. Διευκρινίζουμε τις νέες ρυθμίσεις με τις οποίες το Νέο Πειθαρχικό Δίκαιο αλλάζει ριζικά, για πρώτη φορά από το 1951, μετά δηλαδή από 60 χρόνια: Σύμφωνα με τις παλιές διατάξεις, υπάλληλος καταδικασμένος για βαρύ πειθαρχικό παράπτωμα μπορούσε να εξελίσσεται!«

»Αυτό καταργήθηκε πέρυσι, και τερματίστηκε έτσι ένας αδιανόητος παραλογισμός που ίσχυε επί δεκαετίες. Σήμερα εάν κάποιος συνταξιοδοτηθεί προτού τελεσιδικήσει η πειθαρχική του δίωξη δεν εκτελείται η απόφαση με αποτέλεσμα να μην καταβάλλονται τα πρόστιμα. Με το Νέο Πειθαρχικό Δίκαιο η απόφαση για την επιβολή προστίμου εκτελείται ακόμα και μετά την συνταξιοδότησή του υπαλλήλου που καταδικάζεται. Πλέον ένας υπάλληλος τίθεται αυτοδίκαια σε αργία όχι μόνο όταν καταδικάζεται αλλά ακόμα και όταν παραπέμπεται για σοβαρά ποινικά αδικήματα όπως δωροδοκία και υπεξαίρεση. Απομακρύνεται έτσι άμεσα από τη θέση του, παύει να πληρώνεται το 75% του μισθού του και επιστρέφει μόνον εφόσον αθωωθεί από το δικαστήριο«.
»Οι Ε.Δ.Ε. σήμερα δεν έχουν χρονικό όριο. Με το νέο πειθαρχικό δίκαιο προβλέπεται η ολοκλήρωσή τους υποχρεωτικά εντός 2 μηνών. Σήμερα τυχόν παράλειψη επιβολής πειθαρχικής ποινής δεν επιφέρει κύρωση στον προϊστάμενο. Με το νέο πειθαρχικό ο προϊστάμενος που δεν θα επιβάλει πειθαρχική ποινή θα ελέγχεται πειθαρχικά. Πλέον θα αποφασίζουν νέα Πειθαρχικά Συμβούλια που δεν θα αποτελούνται από υπαλλήλους της ίδιας υπηρεσίας με τον διωκόμενο υπάλληλο και εκπροσώπους εργαζομένων, αλλά από έναν ανώτερο δικαστικό λειτουργό ή Νομικό Σύμβουλο του Κράτους ως Πρόεδρο, δύο δικαστικούς και δύο διευθυντές από άλλες υπηρεσίες που θα επιλέγονται κατόπιν κλήρωσης«.

»Η ριζική αυτή αλλαγή της σύνθεσης του συμβουλίου διασφαλίζει την αντικειμενική και αμερόληπτη κρίση του. Υπενθυμίζουμε ότι το προσχέδιο του Νέου Πειθαρχικού Δικαίου θα εισαχθεί για δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα opengov.gr, στην οποία μπορεί κάθε πολίτης να υποβάλλει τις σκέψεις, τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις του».