Την κάθοδο του Λουκά Παπαδήμου στην ενεργή πολιτική, στην περίπτωση συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, θεωρούν πιθανή οι Financial Times σε σημερινό τους δημοσίευμα, το οποίο κάνει εκτενή αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ενδοκυβερνητικό στρατόπεδο...
Επικαλούμενοι την άποψη αναλυτών οι Financial Times αναφέρουν ότι αν ο κ. Παπανδρέου αποτύχει να πείσει τους υπουργούς για την αναγκαιότητα του Μνημονίου θα αναγκασθεί να διορίσει έμπειρους τεχνοκράτες σε 5-6 κομβικά υπουργεία για να εφαρμόσουν το πρόγραμμα ΕΕ-ΔΝΤ.
Στο δημοσίευμα, αναφέρεται ότι «το όνομα του κ. Λουκά Παπαδήμου πρώην κεντρικού τραπεζίτη της Ελλάδας και τέως αντιπροέδρου της ΕΚΤ, αναφέρεται για πιθανή συμμετοχή σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας υπό τον κ Παπανδρέου, που θα έχει την διετή εντολή να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Συνεχίζει, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου προσπαθεί εν μέσω της απειλής μαζικών αποχωρήσεων σοσιαλιστών βουλευτών και των πρωτοφανών διαδηλώσεων που κατακλύζουν τους δρόμους της Αθήνας, να εξασφαλίσει την υποστήριξη της «κερματισμένης» κυβέρνησής του για το νέο πακέτο λιτότητας που επιβάλλουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.
Όπως αναφέρει η βρετανιική εφημερίδα ο κ. Παπανδρέου ζήτησε στο υπουργικό συμβούλιο σαφείς δεσμεύσεις από σκληροπυρηνικούς σοσιαλιστές υπουργούς οι οποίοι αντιτίθενται σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες για την διάσωση της οικονομίας, ενώ έχει να αντιμετωπίσει κι άλλες μάχες για να πείσει βουλευτές και κορυφαία στελέχη του κόμματός του, ότι αν δεν επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, η χώρα θα χάσει την στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της και θα υποχρεωθεί σε χρεοστάσιο.
Στο πλαίσιο αυτό το δημοσίευμα τονίζει πως περίπου 30 σοσιαλιστές βουλευτές απειλούν να παραιτηθούν από τις έδρες τους παρά να ψηφίσουν τα νέα μέτρα.
«Τα πολιτικό χάσμα μεγαλώνει στην Ελλάδα αν και την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση συντάσσει μια συμφωνία διάσωσης ύψους σχεδόν 100 δισ. ευρώ, που θα τεθεί προς έγκριση στην σύνοδο κορυφής της Ευρώπης», τονίζεται στο δημοσίευμα.
Ο συντάκτης του άρθρου αναφέρει πως η λαϊκή δυσαρέσκεια έχει πυροδοτήσει συζήτηση για το κατά πόσον ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να ακολουθήσει τα παραδείγματα των ηγετών Ιρλανδίας και Πορτογαλίας και να ζητήσει πρόωρες εκλογές, παρά την σαφή εντολή των Βρυξελλών ότι δεν θα πρέπει τα εθνικά πολιτικά ζητήματα να μπουν στην μέση του προγράμματος ανάκαμψης.
Στο σημείο αυτό η εφημερίδα αναφέρει πως ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Σαμαράς, αντιστέκεται στις εκκλήσεις διακομματικής συναίνεσης για τις μεταρρυθμίσεις, απαιτώντας επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.
Σημειώνει δε πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια απόκλιση της τάξης των 1-2 ποσοστιαίων μονάδων ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, αν και ο κ. Παπανδρέου εξακολουθεί να απολαμβάνει καλύτερα ποσοστά από τους υπολοίπους πολιτικούς αρχηγούς, γεγονός που δείχνει ότι το πιθανότερο αποτέλεσμα θα είναι απουσία επαρκούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως πάνω από 70.000 Έλληνες συμμετείχαν σε ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Βουλή την Κυριακή, στην μεγαλύτερη διαδήλωση κατά της λιτότητας μέχρι σήμερα, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος της αντίστασης στο νέο πακέτο μέτρων.