Το δικαστήριο κρατά ζωντανές τις διεκδικήσεις των δανειοληπτών για επιστροφή χρημάτων εφόσον η καταβολή των ποσών δεν έγινε σε εφαρμογή των ευνοϊκότερων νόμων για εξορθολογισμό χρεών από ανατοκισμό
"Ανοιχτοί" παραμένουν οι "λογαριασμοί"...
χιλιάδων δανειοληπτών με τις τράπεζες για επιστροφή μεγάλων κονδυλίων από παράνομα πανωτόκια, εφόσον η καταβολή των ποσών δεν έγινε σε εφαρμογή των ευνοϊκότερων νόμων που εκδόθηκαν από το 2000 έως το 2004 για να εξορθολογίσουν τα χρέη από ανατοκισμό.
Ο Αρειος Πάγος δικαιώνοντας δανειολήπτες κρατά "ζωντανές" όλες τις διεκδικήσεις τους κατά της πληρωμής υπέρογκων πανωτοκίων, κρίνοντας ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των νόμων 2789/00, 2912/01 κ.λπ. που δεν επιτρέπουν να πάρουν πίσω ό,τι έχουν καταβάλει πάνω από τα ανώτερα όρια χρέους που καθόρισαν οι νόμοι αυτοί.
Το ανώτατο δικαστήριο θεωρεί νόμιμες όλες τις αγωγές που έχουν ασκηθεί για παράνομα πανωτόκια και χρέη, εφόσον το ποσό που αμφισβητείται ως αδικαιολόγητο δεν προέκυψε από τον ευνοϊκό για τους δανειολήπτες περιορισμό της συνολικής οφειλής που προέβλεψαν οι νόμοι για τον ανατοκισμό.
Με αποφάσεις-ανάσα για χιλιάδες δανειολήπτες ο ΑΠ κρίνει νόμιμες τις σχετικές διεκδικήσεις ποσών με βάση τις διατάξεις περί αδικαιολόγητου πλουτισμού (του Αστικού Κώδικα) και δέχεται ότι επιτρέπεται να αξιώσουν την επιστροφή τους ως αχρεωστήτως καταβληθέντων, παρά τη διάταξη που ορίζει πως ό,τι καταβλήθηκε δεν αναζητείται.
Με βάση τους ν. 2789/00, 2912/01, 3259/04 περιορίστηκαν τα υπερβολικά χρέη που προέκυψαν για δανειολήπτες εξαιτίας των αλλεπάλληλων και "φουσκωμένων" ανατοκισμών. Καθορίστηκαν δε ανώτατα χρηματικά όρια οφειλής, έτσι ώστε για τον υπολογισμό του σχετικού κεφαλαίου να μην ξεπερνιέται το 4πλάσιο για δάνεια πριν από το 1986, το τριπλάσιο πριν από το 1991, το διπλάσιο πριν από το 2000 κ.λπ. Ορίστηκε επίσης ότι δεν μπορούν να αναζητηθούν ποσά που καταβλήθηκαν οποτεδήποτε από τους οφειλέτες (ή τρίτους) είτε εκούσια, είτε μετά από συμφωνία, εκτέλεση κ.λπ.
Ο ΑΠ ανατρέποντας (21 και 363/11) αντίθετες εφετειακές αποφάσεις έκρινε ότι η απαγόρευση αναζήτησης κονδυλίων δεν έχει γενική εφαρμογή. Σημαίνει ότι δεν μπορούν οι δανειολήπτες να αναζητήσουν από τις τράπεζες ποσά που κατέβαλαν, αν το ποσό της οφειλής τους δεν είχε μειωθεί κατ" εφαρμογή των ευνοϊκών νόμων 2789/00, 2912/01 κ.λπ.
ΝΑΥΠΛΙΟ
Δικαστική δικαίωση
Η δικαστική δικαίωση αφορά δύο επιχειρήσεις και ανοίγει τον δρόμο για όλες τις παρόμοιες διεκδικήσεις. Στη μία περίπτωση ανατρέπεται απόφαση του Εφετείου Ναυπλίου, που έκρινε ότι η βιομηχανική - εμπορική επιχείρηση στην Κορινθία δεν μπορούσε να διεκδικήσει αποζημίωση 38.109 ευρώ για αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό από πανωτόκια. Η επιχείρηση υποστήριξε ότι ενώ είχε εξοφλήσει το χρέος της (του 1998), αναγκάστηκε να καταβάλει επιπλέον ποσά για παράνομα πανωτόκια, προκειμένου να αποφύγει τον αναγκαστικό πλειστηριασμό κατασχεθέντος ακινήτου της. Στην άλλη περίπτωση κρίθηκε νόμιμη η αγωγή μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας που ζητεί να της επιστραφεί ποσό 3,8 έως 5,7 εκατ. ευρώ, γιατί είχε ήδη πληρώσει 9,7 εκατ. ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα όφειλε πολύ λιγότερα γιατί ο ανατοκισμός ήταν παράνομος.
Το Έθνος on line