Το Διοικητικό Συμβούλιο της «Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων» απευθύνεται σε εσάς και σε όλη την Κορινθιακή κοινωνία, για να σας κοινοποιήσει ένα όραμα πολιτισμού και προόδου:
Η «Λέσχη Αξιωματικών Κορίνθου»
να γίνει «Λέσχη των Κορινθίων Συγγραφέων»...
Η κατάργηση του 6ου Συντάγματος Πεζικού θέτει εκτός λειτουργίας τη «Λέσχη Αξιωματικών Κορίνθου», της οποίας το κτίριο κοσμεί την πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Νομού μας. Ήδη γίνονται κινήσεις για μετατροπή της σε Πολεμικό Μουσείο.
Η «Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων», το σωματείο που εκπροσωπεί όλους τους πνευματικούς ανθρώπους της Κορινθίας, (ποιητές, πεζογράφους, μελετητές, δοκιμιογράφους, συγγραφείς επιστημονικών συγγραμμάτων κ.ά.) προτείνει τη μετατροπή της «Λέσχης Αξιωματικών» σε «Λέσχη των Κορινθίων Συγγραφέων» και σε «Κορινθιακό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Πολιτισμού», δηλαδή σε χώρο που θα συγκεντρώνει και θα προβάλλει συνολικά την Πνευματική Κορινθία.
Έτσι, το ιστορικό αυτό κτίριο, θα αναβαπτισθεί και θα γίνει η Στέγη για τα Κορινθιακά Γράμματα, η Κιβωτός του Κορινθιακού Πνεύματος.
Πολεμικό Μουσείο συνδυασμένο με Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης μπορεί κάλλιστα να στεγαστεί σε κτίρια του 6ου Συντάγματος, όπου η στρατιωτική μνήμη είναι έντονη και υπάρχει πολύς αύλειος χώρος για έκθεση όπλων, κανονιών, αεροπλάνων κ.λπ.
Σε κτίρια του 6ου Σ.Π. επίσης επιβάλλεται να μεταφερθεί και το Τμήμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το οποίο «φιλοξενείται» (για πόσον άραγε καιρό ακόμα;) στο χώρο του Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Κορινθίων.
Εάν η πρότασή της γίνει δεκτή, η «Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων» δηλώνει έτοιμη, με εθελοντική εργασία των μελών της και με προσφορά εκατοντάδων βιβλίων, να μετατρέψει τη «Λέσχη Αξιωματικών» σε Παγκορινθιακή Πολιτιστική και Πνευματική Εστία και σε πανελλήνιας ακτινοβολίας «Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Πολιτισμού».
Θα μπορούσαν δηλαδή εκεί να στεγαστούν δραστηριότητες, που θα υποστηρίζουν έρευνες και συστηματικές αναζητήσεις σε όλους τους τομείς ντόπιων και ξένων αρχείων, επισήμων ή όχι. Σε παρόμοιους χώρους, ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα αλλά και σχετικές συλλογικές κινήσεις ευρείας εμβέλειας, έχουν συγκεντρωμένο άγνωστο αρχειακό και άλλο υλικό σε συνδυασμό με τη χρήση οπτικοακουστικών-ηλεκτρονικών μέσων (υπολογιστών και διαδικτύου).
Πιο συγκεκριμένα η «Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων», εάν της δοθεί η απαραίτητη κτιριακή και άλλη υποδομή και υποστήριξη (η Λέσχη Αξιωματικών φαντάζει ως ο ιδεωδέστερος χώρος για αυτό), θα μπορούσε να αρχίσει τη συστηματική καταγραφή όλων των εκδόσεων, ερευνών, εκθέσεων και δημοσιευμάτων από ολόκληρο τον κόσμο, που έχουν γεωγραφικό, ιστορικό, πολιτιστικό, επιστημονικό, οικονομικό κ.λπ. ενδιαφέρον και αφορούν σε γεγονότα και πρόσωπα της Κορινθίας και της περιοχής της.
Με τη συγκρότηση, λίγο αργότερα, εθελοντικής ομάδας από ειδικευμένα πρόσωπα, που θα ασχολούνται με επιμέρους εργασίες, όπως λόγου χάρη με την αποδελτίωση βιβλίων, εντύπων και λοιπών δημοσιευμάτων προγενέστερων του το 1821 και εφεξής, θα εμπλουτίζει διαρκώς τη συλλογή οπτικοακουστικού υλικού και άλλων στοιχείων.
Γενικά ένα δημοτικό «Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Πολιτισμού», αν μπορούσε να ονομασθεί έτσι ο χώρος συγκεντρώσεως των προσπαθειών αυτών, θα σηματοδοτούσε, όπως είναι αυτονόητο, μια νέα εποχή για την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης της Κορίνθου και του Νομού μας, που θ’ αποκτούσε ευρύτερη πνευματική ακτινοβολία, διότι η προσπάθεια αυτή θ’ αποτελούσε πρότυπο για άλλα κατά τόπους αντίστοιχα κέντρα.
Είναι αυτονόητη η δράση ενός τέτοιας σημασίας «Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Πολιτισμού» στην Κόρινθο, με συνέδρια, έρευνες, διαλέξεις, εκδόσεις και άλλα. Ορισμένες από τις εκδόσεις αυτές θα είχαν θέματα, όπως: «Μνημεία του Δήμου Κορινθίων», «Αρχιτεκτονικά και ιστορικά της Κορίνθου και της περιοχής της», «Κόρινθος-Πορτρέτο της πόλης τον 19ο και 20ο αιώνα» κ.λπ.
Με λίγες λέξεις, στην οραματική της μορφή, η «Λέσχη των Κορινθίων Συγγραφέων» θα μπορούσε να περιλαμβάνει χώρους και να στεγάσει λειτουργίες, όπως:
Α) Αρχείο Κορινθιακής Βιβλιογραφίας,
Μια εξειδικευμένη βιβλιοθή¬κη, που θα αφορά στην Κόρινθο και στην Κορινθία, στην ιστορία της, στις παραδόσεις της, στη λογοτεχνία της, στην αρχιτεκτονική της κ.λπ., με χιλιάδες βιβλία γραμμένα από Κορίνθιους γενικά ή βιβλία που αφορούν στην Κορινθία γραμμένα από μη Κορίνθιους, ταξινομημένα και έτοιμα να δεχτούν τους αναγνώστες και τους ερευνητές που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το υλικό.
Στο πλαίσιο αυτής της βιβλιοθήκης θα ταξινομηθεί και ο Κορινθιακός Τύπος καθώς και το σχετικό αρχειακό υλικό. Επίσης θα συγκεντρωθούν χάρτες, χαρακτικά, παρτιτούρες, σκίτσα, φωτογραφίες, προγράμματα θεατρικών, μουσικών, κινηματογραφικών και γενικά δημοσίων θεαμάτων και εκδηλώσεων. Ένα πλήρες δηλαδή αρχείο εικόνας και ήχου από τη διαχρονική πορεία της Κορινθίας στους αιώνες, με ταινίες, CD, VIDEO κ.λπ.).
Β) Εντευκτήριο Συγγραφέων – Αίθουσα εκδηλώσεων. Ένας φιλόξενος και αξιοπρεπής καθημερινός χώρος για τη συνάντηση, τη γνωριμία, την όσμωση, την αλληλεπίδραση των πνευματικών ανθρώπων της Κορινθίας.
Με κατάλληλη διαρρύθμιση, ο χώρος θα διατίθεται στο ευρύτερο κοινό των Κορινθίων για εκδηλώσεις λόγου και παρουσιάσεις νέων βιβλίων.
Γ) Γραφείο της «Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων».
Η «Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων» θεωρεί άμεσα υλοποιήσιμο στις ημέρες μας το όραμα αυτό και προτείνει:
α) Η «Λέσχη Αξιωματικών Κορινθίας» να παραχωρηθεί στο Δήμο Κορινθίων, με τη ρητή δέσμευση να λειτουργήσει ως «Λέσχη των Κορινθίων Συγγραφέων» και ως Κορινθιακό «Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηριώσεως Πολιτισμού».
β) Ο Δήμος Κορινθίων να εντάξει τη λειτουργία του κτιρίου αυτού στο πλαίσιο λειτουργίας του «Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου» του Δήμου. Να το επισκευάσει και να το εξοπλίσει με τα απαραίτητα.
γ) Το Δ.Σ. της «Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων» να αναλάβει την οργάνωση των χώρων, τη συλλογή βιβλίων κ.λπ. υλικού και την τακτοποίησή τους, σε συνεργασία με υπάλληλο, που θα διατεθεί από το προσωπικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Η «Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων» θέτει υπόψη των αρμοδίων πολιτικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων, των τοπικών Μ.Μ.Ε. και των συλλογικών φορέων του Νομού Κορινθίας, το ωραίο αυτό όραμα, για το οποίο αξίζει όλοι μας να προσπαθήσουμε να υλοποιηθεί, να πραγματοποιηθεί και να αναδειχτεί σε καύχημα όλης της Κορινθίας.
Για το Δ. Σ. της «Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων»:
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Ματθαίος Ανδρεάδης Γιάννης Δ. Μπάρτζης