Ξεκάθαρο «όχι» στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα είπε λίγη ώρα μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς, που βλέπει ελάχιστα σημεία σύγκλισης.Παράλληλα υπεραμύνθηκε...
της ανάγκης επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου και ξεκαθάρισε ότι δεν δίνει συναίνεση σε πολιτικές που έχουν αποτύχει, τονίζοντας τη λέξη «όχι» σε συμφωνία κορυφής καθόσον η πολιτική αυτή που εφαρμόζεται είναι αδιέξοδη.
«Σε αυτή την αποδεδειγμένα λανθασμένη συνταγή του Μνημονίου δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που υποστηρίζει ότι ο κ. Παπανδρέου επιμένει στην ίδια αποτυχημένη συνταγή εν όψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Επειτα από σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες στα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού, διαπιστώθηκαν ελάχιστα σημεία σύγκλισης με την κυβέρνηση η οποία, κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, επιβαρύνει την οικονομία με νέους φόρους, προαναγγέλλει νέες φοροεπιδρομές και νέες «οριζόντιες» περικοπές σε βάρος όσων πλήρωσαν ήδη, όπως λέει.
Κατά τον κ. Σαμαρά, που μιλάει για πολιτική άγριας υπερφορολόγησης των πάντων, βασικό συστατικό της πρότασής του παραμένει η μείωση των φορολογικών συντελεστών. Ως εκ τούτου, μετά και την 50λεπτη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου, διαφαίνεται ότι η ΝΔ θα είναι κάθετα αρνητική στο σύνολο του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος και αφήνει παράθυρο να συμφωνήσει σε ρυθμίσεις που θα προτείνει η κυβέρνηση και με τις οποίες θα συμφωνεί, όπως σε κάποια μέτρα που εξήγγειλε ο ίδιος στο «Ζάππειο ΙΙ»: π.χ. αυθαίρετα, επαναπατρισμός κεφαλαίων, εργασιακή εφεδρεία.
Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του ο κ. Σαμαράς, εμφανίστηκε επιφυλακτικός ακόμα και στις αποκρατικοποιήσεις, ένα πεδίο στο οποίο υπήρχε περιθώριο ευρύτερης συναίνεσης. Και αυτό διότι, όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, σε πολλές περιπτώσεις οι αποκρατικοποιήσεις που εξαγγέλλει η κυβέρνηση δίνουν την εντύπωση ότι οδηγούνται σε εκποίηση, χωρίς αναπτυξιακή διάσταση και με πενιχρά αποτελέσματα σε διαλυμένο Χρηματιστήριο.
«Είμαστε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων αλλά είμαστε αντίθετοι στη βιαστική εκποίηση και στα μέτρα ταμειακού πανικού» ανέφερε χαρακτηριστικά. Βέβαια σημείωσε στη συνέχεια ότι υπάρχουν μεμονωμένα θετικά στοιχεία, όπως οι συμβάσεις εκμετάλλευσης λιμανιών και αεροδρομίων, τα οποία πρότεινε από τον Δεκέμβριο του 2009 η ΝΔ.
Ο κ. Σαμαράς αφού αναφέρθηκε «στη διαφαινόμενη πρόθεση» του κ. Παπανδρέου να υιοθετήσει κάποιες από τις προτάσεις της ΝΔ, υποστήριξε: «Ομως λίγα σωστά σε ένα συνολικό λάθος δεν δίνουν τη λύση. Κανένας στην κυβέρνηση δεν δίνει καμία εξήγηση γιατί η συνταγή αυτή απέτυχε σε όλα και κανείς τους δεν αναλαμβάνει ευθύνη για τις θυσίες που πήγαν χαμένες. Σήμερα υποβάλλουν τον ελληνικό λαό σε νέες θυσίες, χωρίς καμία προοπτική, αφού επαναλαμβάνουν σήμερα όσα απέτυχαν ως τώρα» είπε με έμφαση.
Αναφερόμενος στη συζήτηση περί συνεννόησης των δύο κομμάτων είπε με νόημα: «Η κοινωνία επιθυμεί συναίνεση σε ό,τι είναι ωφέλιμο, όχι σε ό,τι βλάπτει την πατρίδα, η κοινωνία αναζητεί συναίνεση για αλλαγή κατεύθυνσης και όχι συμφωνία κορυφής για να παραμείνουμε εγκλωβισμένοι στο ίδιο αδιέξοδο».
«Τέτοια συναίνεση δεν δίνω. Με το “Ζάππειο ΙΙ” έδειξα τον δρόμο επανεκκίνησης της οικονομίας και επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου. Η κυβέρνηση δεν τολμά να κάνει επανεκκίνηση και δεν σκέφτεται να κάνει επαναδιαπραγμάτευση. Επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος και ξεπερνά τα όρια αντοχής της οικονομίας και του λαού μας. Εμείς παραμένουμε αντίθετοι» υποστήριξε και ανέφερε ότι αν δεν υπάρξει δημιουργικό σοκ με μείωση φόρων σε συνδυασμό με τη μείωση της σπατάλης του κράτους και τολμηρές αποκρατικοποιήσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα επανεκκίνηση της οικονομίας δεν θα υπάρξει» είπε.
το βημα on line