19 Απρ 2011

Η Θ. Τζάκρη στην Πελοπόννησο για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων


Ωρα µηδέν έχει σηµάνει για τη διαχείριση των απορριµµάτων στην Ελλάδα. Τα συναρµόδια υπουργεία δίνουν µάχη ώστε µέχρι τα µέσα του 2011 να κλείσουν οι ανεξέλεγκτες χωµατερές, για τις οποίες η χώρα έχει καταδικαστεί... από το Ευρωδικαστήριο, ενώ η κατασκευή και λειτουργία αρκετών χώρων απόθεσης απορριµµάτων βρίσκεται ακόµη στον αέρα.
∆ραµατική,  χαρακτηρίζεται  η εικόνα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όπου µεταβαίνουν σήµερα τα στελέχη του υπουργείου. Πρόκειται για την περιφέρεια µε τις περισσότερες (30) ενεργές παράνοµες χωµατερές σε όλη τη χώρα και εκκρεµεί η αποκατάσταση για ακόµη 119 ανεξέλεγκτες χωµατερές. Παράλληλα, σοβαρή καθυστέρηση παρουσιάζουν και τα έργα κατασκευής ΧΥΤΑ.

Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Εσωτερικών έχει αποφασίσει να συνδράµει στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισµού για την υλοποίηση των απαιτούµενων έργων. Ανάλογη απόφαση έχει ληφθεί και για ορισµένα, µικρά κυρίως, νησιά που κρίθηκε ότι είναι αδύνατο να µπορέσουν να κατασκευάσουν τα έργα.

Στην Αττική παραµένουν ακόµη ανοιχτές δύο παράνοµες χωµατερές και βρίσκονται στο στάδιο αποκατάστασης άλλες 26. Ο µικρός αριθµός οφείλεται στο ότι ύστερα από πολλά χρόνια που ο φορέας διαχείρισης του ΧΥΤΑ Φυλής (ΕΣ∆ΚΝΑ) δεν δεχόταν να µεταφέρουν εκεί τα απορρίµµατά τους οι δήµοι της Ανατολικής Αττικής, πριν από µερικούς µήνες άναψε πράσινο φως για τα σκουπίδια από την περιοχή αυτή.

Προβλήµατα καταγράφονται και για την κατασκευή και λειτουργία µικρότερων µονάδων όπως είναι οι Σταθµοί Μεταφόρτωσης Απορριµµάτων (ΣΜΑ). Από τους 5 κεντρικούς Σταθµούς που είχαν προβλεφθεί για την Αττική, µέχρι πρότινος λειτουργούσε µόνο αυτός στο Σχιστό και µάλιστα αδιαλείπτως από το 1991.


Αγνοούνται τα έργα για επεξεργασία

Κι ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί τα βασικά έργα διαχείρισης, η Ελλάδα καλείται να περάσει το ταχύτερο δυνατόν στο επόµενο στάδιο επεξεργασίας. Υποδοµές ανακύκλωσης στους δήµους, κέντρα διαλογής ανακυκλώσιµων υλικών, µονάδες επεξεργασίας και κοµποστοποίησης είναι µερικά µόνον από τα έργα που πρέπει να τρέξουν για να µη βρεθεί η χώρα ενώπιον νέας παραποµπής.
Αµεσα δηλαδή πρέπει να προχωρήσουν διαγωνισµοί για τη δηµοπράτηση των έργων και όπως έχει διευκρινιστεί από το υπουργείο Εσωτερικών, θα είναι ανοικτοί σε όλες τις τεχνολογίες πλην της καύσης αποβλήτων, µέθοδο που όµως έχει υιοθετηθεί σε ποσοστό 20% κατά µέσο όρο στις χώρες της Ε.Ε.


Σκουπιδότοποι εκτός ελέγχου


478 κιλά σκουπιδιών παράγονται ανά κάτοικο τον χρόνο 107 ανεξέλεγκτες χωµατερές παραµένουν ενεργές
30 στην Πελοπόννησο
  22 στην Κεντρική Μακεδονία
19 στο Νότιο Αιγαίο
 10 στη Στερεά Ελλάδα
  9 στο Βόρειο Αιγαίο
571 ανεξέλεγκτες χωµατερές βρίσκονται στο στάδιο αποκατάστασης 34.000 ευρώ την ηµέρα για κάθε ανεξέλεγκτη χωµατερή είναι το πρόστιµο µε το οποίο κινδυνεύει η χώρα 820.000τόνους διοξειδίου του άνθρακα παράγει µία ανεξέλεγκτη χωµατερή που εξυπηρετεί 1 εκατοµµύριο κατοίκους