8 Απρ 2011

Επιστολή κόλαφος για τον Αρχιεπίσκοπο: Βουβή και άβουλη η εκκλησία των μικροχορηγιών!


Επιστολή “βόμβα” με πολλούς αποδέκτες απέστειλε προς όλη την ηγεσία της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) αλλά και στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο μέχρι πρότινος Γενικός Διευθυντής στενότατος φίλος και συνεργάτης.. του Αρχιεπισκόπου, Αντώνης Ζαμπέλης.

Με την επιστολή του, αφήνει βαρύτατες αιχμές κατά του κ. Ιερώνυμου
, φτάνοντας στο σημείο να επισημαίνει ότι “θα τον θυμάται όπως τον γνώρισε και τον αγάπησε τα τελευταία 14 χρόνια προ της αναρριχήσεως του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο και αυτό δεν αλλάζει”. Είναι όμως προφανές ότι ο κ. Ζαμπέλης εκτιμά ότι ο κ. Ιερώνυμος άλλαξε και φυσικά δεν αφήνει κανένα περιθώριο να σκεφτεί ο αναγνώστης της επιστολής ότι αυτή η αλλαγή δεν είναι σίγουρα προς το καλύτερο.

Αίσθηση ωστόσο προκαλεί ότι στο κείμενο κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιο, αντίπαλο του κ. Ιερώνυμου στην διεκδίκηση του Αρχιεπισκοπικού θρόνου: “Ιεράρχες σαν τον άγιο Σπάρτης πραγματικά τιμούν το Αρχιερατικό τους αξίωμα και αποδεικνύουν ότι ξέρουν να ξεπερνούν τις όποιες προσωπικές πικρίες τους όταν πρόκειται για το καλό της Εκκλησίας”. Η κίνηση-άνοιγμα του κ. Ζαμπέλη προς τον Σπάρτης έχει ποικίλες ερμηνείες. “Ποτέ και κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο κ. Ζαμπέλης θα έκανε μια τέτοιου είδους κίνηση και ειδικά προς την πλευρά του μεγάλου αντιπάλου του Αρχιεπισκόπου. Ενδεχομένως να έχουμε πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια” επισημαίνει κορυφαίο εκκλησιαστικό στέλεχος.

Σε άλλο σημείο της επιστολής του ο κ. Ζαμπέλης κάνει λόγο για την πολιτική που ακολουθήθηκε στην διαχείριση της ακίνητης περιουσίας: “Έχει ρευστοποιηθεί κατά το μεγαλύτερο της μέρος. Ο κάθε εχέφρων και αντικειμενικός γνώστης των πραγμάτων μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του...” Και στη συνέχεια, μιλώντας για την ανάγκη επάνδρωσης της ΕΚΥΟ με ένα ικανό στέλεχος, παρατηρεί ότι “αυτό είναι αδύνατο υπό τις παρούσες συνθήκες που επικρατούν εις την Ιερά Σύνοδο...” είναι προφανές ότι ο στενός φίλος και συνεργάτης του κ. Ιερώνυμου χρεώνει στον Αρχιεπίσκοπο αδυναμία συντονισμού αλλά κυρίως διάθεση και βούληση προκειμένου να ξεκαθαρίσει σημαντικά ζητήματα όπως αυτό της Εκκλησιαστικής περιουσίας.

Βαρύ υπονοούμενο αφήνει επίσης αναφερόμενος στην αξιοποίηση της περιουσίας της εκκλησίας: “Απαιτεί αποφασισμένη ιεραρχία που δεν θα κάνει βήματα ολοταχώς προς τα οπίσω έναντι παροχής μικρό -χορηγιών”!

Αναφερόμενος στο φορολογικό καθεστώς, αναφέρει ότι η Εκκλησία “την τελευταία διετία (σ.σ. Δηλαδή επί Ιερώνυμου) έχει επανέλθει σε καθεστώς ομηρίας και απαξιώσεως” και προσθέτει με νόημα ότι “Μερικοί, δυστυχώς μέσα στην Εκκλησία και κυρίως στους κόλπους της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, επιθυμούν μια Εκκλησία, βουβή, άβουλη και έρμαιο της κρατικής εξουσίας”!

Το σημείο αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και πολλές προεκτάσεις. Γιατί ο κ. Ζαμπέλης με σαφήνεια ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος έχει επιλέξει αυτή την τακτική συνεπικουρούμενος από το Πρωτοσύγκελο Γαβριήλ. Για τον οποίο υπάρχουν πολλές ενστάσεις και από άλλα κορυφαία μέλη της Ιεραρχίας. Μάλιστα κάποιοι τολμούν να του χρεώσουν τον εναγκαλισμό του Αρχιεπισκόπου με την Κυβερνητική εξουσία παρασύροντας στην δίνη αυτή ολόκληρη την εκκλησία υποθηκεύοντας το μέλλον της.

“Ο Πρωτοσύγκελος έχει επιλέξει μια τακτική η οποία δεν συνάδει με τον ρόλο της Εκκλησίας. Ο ίδιος μάλιστα κινείται περισσότερο σαν πολιτικό πρόσωπο παρά σαν εκκλησιαστικός παράγοντας. Ακούγεται ότι είναι τακτικός συνομιλητής με πολλά πρόσωπα της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και κυρίως με κυβερνητικά στελέχη” σημειώνει στέλεχος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών εκφράζοντας παράλληλα την έντονη ανησυχία του για τις επιλογές του κ. Ιερώνυμου οι οποίες εν πολλοίς εξαρτώνται από τις πολιτικές εξαρτίσεις του π. Γαβριήλ.

Συγκρούσεις Ιεραρχών στο παρασκήνιο


Δεν είναι όμως μόνο η επιστολή του κ. Ζαμπέλη που θα πυροδοτήσει εξελίξεις το αμέσως προσεχές διάστημα στους κόλπους της Διοικούσης Εκκλησίας. Είναι και οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε πολλούς Ιεράρχες.

Η γνωστή και “αμαρτωλή” υπόθεση της ΜΚΥΟ “Αλληλεγγύη” -την οποία είχε ιδρύσει ο μακαριστός Χριστόδουλος και επί σειρά ετών διηύθυνε ο τότε ισχυρός Δημήτρης Φουρλεμάδης αφήνοντας εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ χρέη και εκκρεμότητες- είναι το σημείο τριβής ανάμεσα στους Μητροπολίτες Ηλείας Γερμανό και Ιωαννίνων Θεόκλητο. Η διαφωνία των δυο Ιεραρχών εστιάζεται στον τρόπο με τον οποίο ο εκκαθαριστής διενεργεί τον έλεγχο. Πάντως όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές η επόμενη σκληρή σύγκρουση στους κόλπους της Ιεραρχίας έχει κωδικό: “Αλληλεγγύη”.

Ο Ζακύνθου και οι συγκρούσεις εν όψη παραίτησης του!

"Τι συμβαίνει όμως, μερικοί χάσανε το χρόνο που είχαν την λογική να παραιτηθούν! Και μετά ταύτα δεν έχουνε την δύναμη και την θέληση, αλλά είναι όργανα είτε συγγενών τους, είτε του περιβάλλοντος τους, είτε της αδυναμίας τους" Η παλαιότερη αυτή δήλωση του Μητροπολίτη Ζακύνθου είναι σήμερα επίκαιρη αφού θα είναι -όπως ο ίδιος δηλώνει- ο πρώτος ουσιαστικά επίσκοπος που παραιτείται οικειοθελώς. Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται.

Ο κ. Χρυσόστομος φαίνεται να έχει συμφωνήσει σε δυο βασικά ζητήματα με τον κ. Ιερώνυμο προκειμένου να παραιτηθεί. Το πρώτο αφορά το δικό του προσωπικό μέλλον και το δεύτερο το μέλλον της Μητροπόλεως Ζακύνθου. Σχετικά με τον ίδιο και την επόμενη μέρα της παραίτησης του έχει συμφωνηθεί-όπως υποστηρίζουν στενοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου- να αναλάβει το Διορθόδοξο κέντρο το οποίο στεγάζεται στην ιερά Μονή Πεντέλης λαμβάνοντας παράλληλα το επίδομα των 1.000 ευρώ το οποίο έχει υποσχεθεί ο Αρχιεπίσκοπος σε όσους παραιτούνται οικειοθελώς.

Σε ότι αφορά την Μητρόπολη Ζακύνθου ο κ. Χρυσόστομος έχει ζητήσει να τον διαδεχθεί ένας εκ των στενών συνεργατών του ο οποίος σήμερα υπηρετεί ως Αρχιμανδρίτης. Υπάρχει μάλιστα περίπτωση να χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση την οποία φαίνεται να έχει συμφωνήσει ο κ. Ιερώνυμος με την κ. Διαμαντοπούλου.

newpost