8 Απρ 2011

Απάντηση στον Φάνη Κουρεμπέ απο τον Γρηγόρη Κλαδούχο


Για τον κ. Κουρεμπέ, ευκαιρίας δοθείσης. 
Εκεί που νομίζεις ότι σ’ ετούτο το απλό θα συνεννοηθούμε δεν το κατορθώνουμε. Κακοδαιμονία της Ελλάδας, του Έλληνα, αλλά του αριστερού ακόμα πιο σίγουρο.
Ο κ. Κουρεμπές, γραμματέας του Συνασπισμού Κορινθίας... θεωρεί ότι αν κάποιος θέλει ν’ απευθυνθεί στο κόμμα του, πρέπει απαραιτήτως να περάσει απ’ αυτόν. Είναι δικαίωμά του. Επειδή καθένας πρέπει να μιλάει για τον εαυτό του δεν θα πω εγώ αυτά που γνωρίζουν ή έκαναν οι φυτωριούχοι. Τέλος μ’ αυτά.

Αρχή ενός θέματος που ο γραμματέας υστερεί: τι είναι κόμμα και τι η πολιτική. Αφού γράφει ότι οι φυτωριούχοι «δεν απευθύνθηκαν…». Πολιτική, πολιτικός, γραμματέας, δεν είναι αυτός που μετέχει προς βοήθειαν, όταν τον καλούν σύλλογοι. Οι πολιτικές δυνάμεις δεν είναι εφεδρικές δυνάμεις που καλούνται στη μάχη «όταν χρειασθεί». Η πολιτική είναι πρόβλεψη, πρόταση ανάπτυξης, δημοκρατίας. Είναι η διαμόρφωση ευνοϊκών συσχετισμών κάθε στιγμή, στην πορεία προς την εναλλακτική διακυβέρνηση. Πολιτικός στόχος, θέλω να κυβερνήσω σημαίνει ότι έχω ένα σχέδιο και ζητώ τη συναίνεση σ’ αυτό.
Σ’ ένα ανορθωτικό σχέδιο από κόμματα θα ‘πρεπε να μετέχει η καλλιέργεια των φυτωρίων στην περιοχή μας, ως ένα εθνικής σημασίας τοπικό παραγωγικό σύστημα. Με  βάση αυτή την αντίληψη, αρκετά χρόνια πριν, μίλησα σε γενική συνέλευση των φυτωριούχων. Στο προεκλογικό μου φυλλάδιο, ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος γράφω: « Ο χώρος από το Ξυλόκαστρο έως και Λυκοποριά πρέπει να χαρακτηρισθεί αγροτικός χώρος εθνικής σημασίας. Αυτός και οι καλλιεργητές χρειάζονται εκπαίδευση, ερευνητικές προεκτάσεις. Τα φυτώρια είναι το φυτικό ‘‘γέννημα’’ της χώρας» . Αυτό θεωρώ ως καθήκον, ως χρέος μου απέναντι στην κοινότητα των φυτωριούχων και των συνδημοτών μου. Χωρίς να με καλέσουν.
Πάμε σ’ ένα δεύτερο θέμα. Τίθεται « πονηρούτσικα» από τον κ. Κουρεμπέ. Βλέπει «πρόβλημα» όταν «αυτό γίνεται σημείο δημιουργίας εντυπώσεων από τρίτους». Επειδή «έχω τη μύγα», μάλλον θα εννοεί ότι θέλω να κερδίσω κάποιες εντυπώσεις… Είναι όμως οι συνθήκες τέτοιες που πρέπει ν’ αφήσουμε να περάσουν ακόμα και άδικες κριτικές… Δεν θέλω ν’ αδικήσω κι εγώ τον γραμματέα του ΣΥΝ, τόσο με γνωρίζει , τόσο λέει ή υποψιάζεται. Έτσι και στον καθένα μας: τόσο του κόβει, τόσα καταλαβαίνει. Απλώς θα του πω να μην φοβάται, να μην είναι ανασφαλής. Να μην υπερασπίζεται ταμπέλες, αλλά περιεχόμενα. Και δεν είναι ώρα να κλωτσάμε,  να δημιουργούμε εντάσεις, εχθρούς. Ένας γραμματέας είναι καλός όταν μπορεί « να συσπειρώνει όσο περισσότερους μπορούν να συσπειρωθούν» , όπως έλεγε κι ένας παλιός πρόεδρος.
Τρίτο θέμα, τα βοηθητικά στοιχεία. Ας ανατρέξει ο κ. Κουρεμπές στο κείμενο του Γ. Σχίζα «Μπράβο Τσίπρα» από «oikoniki pragmatikotita». Θα παρακαλούσα, επίσης την κα. Σουκαρά ν’ αναρτήσει ένα κείμενό μου – κριτική προς την αριστερά, που πρωτοδημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «δρόμος». Βοηθούν στην κατανόηση των παραπάνω, ως προς την μεθοδολογία πολιτικής συμπεριφοράς, τακτικής, αλλά και ως προς τα περιεχόμενα.
Επίλογος. Ό, τι καλό βγαίνει, έρχεται από συνομιλία, συζήτηση. Κάθε επιτυχία πρέπει να την κεφαλαιοποιούμε. Γιατί όταν οι γραμματείς σπαταλούν τα μαζεμένα, δεν θα βοηθήσει κανένας θεός, θα τους γυρίζει την πλάτη κι ο λαός.  

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΛΑΔΟΥΧΟΣ
07.04.2011 ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ