28 Απρ 2011

Το διαδίκτυο, η ανωνυμία , τα υπονοούμενα , ο υπουργός και η... μήνυση φέρνουν ταραχές ! Της Τζενης Σουκαρά


Το Θέμα της ημέρας είναι σαφώς η μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση  που κατέθεσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης κατά του Κορινθιακού blog Korinthix.
Από χθες το πρωί μέχρι και αυτήν την ώρα, παρακολουθώ τις αναρτήσεις όλων των blogς της Κορινθίας, αλλά..
και τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού.
Η είδηση έχει βεβαίως να κάνει με το πραγματικό γεγονός, δηλαδή την μήνυση ενός υπουργού κατά ενός ανώνυμου Κορινθιακού  ιστολογίου κι από την άλλη, οι προεκτάσεις που δίδονται αλλά και οι συνέπειες που ενδεχομένως επέλθουν μετά από αυτό το γεγονός ..
Το θέμα των ανώνυμων blogs τίθεται πλέον ανοιχτά και στην Κορινθία όπως και σε όλη την χώρα, όπως βεβαίως και στην Ευρώπη όπου τελευταίως γίνονται προσπάθειες οριοθέτησης αυτής της ιδιότυπης και παντοδύναμης διαδικτυακής ανωνυμίας.
Το blog Korinthix το παρακολουθούμε εδώ και χρόνια ,το έχουμε εντάξει στις επιλογές μας, κυρίως  για την ευρηματικότητα του ορισμένες φορές, για το "απίστευτο" αρχείο του, και την χρήση μιας ιδιαίτερης γλώσσας ,που κυρίως κατά το παρελθόν χρησιμοποιούσε, άσχετα εάν διαφωνούσαμε συνήθως με την μονόπλευρη κριτική που ασκούσε.
Όλα αυτά δεν θα μετατρέπονταν σε ερωτηματικά εάν υπήρχε ονοματεπώνυμο.
Αν δηλαδή  ο συντάκτης ή διαχειριστής του blog  αναρτούσε την οποιαδήποτε καταγγελία κι έφερε και την υπογραφή του.
Έτσι θα  υπογραμμιζόταν  και η  φερεγγυότητα ή όχι του κάθε δημοσιεύματος.
Εμείς ,έχουμε τοποθετηθεί πρόσφατα  κατά των ανώνυμων blogs .
Τούτη την ώρα που βλέπω την «συναδελφική συμπαράσταση των blogerς», χωρίς όμως επιχειρήματα, δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω το ίδιο. Απλούστατα γιατί δεν γνωρίζω τον υπογράφοντα κι επομένως δεν γνωρίζω τις προθέσεις του και τις σκέψεις του.
Εμείς έχουμε τοποθετηθεί κατά των ανώνυμων blogς.
Γνωρίζοντας ,έστω πως υπάρχει περίπτωση να αποκαλύψουν  και μια μεγάλη αλήθεια..
Θα είναι όμως μια αμαυρωμένη αλήθεια .
Γιατί θα προέρχεται απο άγνωστα πρόσωπα, θα έχει άγνωστες αφετηρίες κι ενδεχομένως συμφέροντα που αρέσκονται στην σκια και στο σκότος.
Είμαστε υπέρ των επώνυμων blogs γιατί αλλιώς θα επικρατήσει ο νόμος της ζούγκλας  κι εδώ θα συμφωνήσουμε με τον Πάνο Μπεγλίτη.
Εμείς έχουμε υποστεί επιθέσεις από επώνυμους blogerς που εν μια νυκτί έγιναν ανώνυμοι ,για να προστατευθούν από το ενδεχόμενο προσφυγής μας στην δικαιοσύνη.

Είμαστε υπέρ των επώνυμων blogς .

 Ο καθένας φέρνει και την ευθύνη αυτών που γράφει κι αποκαλύπτει..

Στην προκειμένη περίπτωση ο Πάνος Μπεγλίτης  θεώρησε εαυτόν  θιγόμενο βάναυσα  από τα δημοσιεύματα και θέλησε να βάλει "φρένο" στα υπονοούμενα που ευθέως φωτογράφιζαν χρηματισμό! 
Ποιος θα  κατηγορήσει έναν πολιτικό, γιατί θέλει να υπερασπιστεί τον εαυτό του κατ΄ αυτόν τον τρόπο, θέλοντας να διαχωρίσει την θέση του από την γενικευμένη άποψη  που επικρατεί στις ημέρες μας, πως όλοι είναι «μιζαδόροι» κι όλοι χρηματίζονται;


Και από την άλλη αναρωτιέμαι: Γιατί όλοι εμείς ,οι της ενημέρωσης, να δικαιολογήσουμε αυτήν την ιδιότυπη "πολυφωνία" ,τον ανώνυμο «πλουραλισμό» σε ένα τέτοιο περιστατικό;


Εμείς χρόνια κρινόμαστε ποικιλοτρόπως από την κοινωνία για τα πεπραγμένα μας. Εισπράττουμε το τίμημα της επωνυμίας μας, της δουλειάς μας ..
 Ποιοι είναι ξαφνικά αυτοί οι ανώνυμοι τιμητές όλων μας ; Δεν τους γνωρίζει κανείς μας κι όμως προσπαθούν να ορίσουν όλων τις πράξεις μας.
Δεν είδα σήμερα από όλους αυτούς μια απάντηση κι έναν σχολιασμό επι της ουσίας. Δεν είδα μια εξίσου εντυπωσιακή υπεράσπιση αυτού που πρεσβεύουν και υπηρετούν!
 Κι αυτό είναι ,αν θέλετε, που υπογραμμίζει κι ενισχύει περισσότερο τους προβληματισμούς μου και τις ενστάσεις μου.

Εγω σήμερα αυτά καταθέτω επωνύμως ,σε μια κρίσιμη στιγμή για την Κορινθιακή δημοσιογραφία και το εγχώριο διαδίκτυο της ,γνωρίζοντας πως θα κριθώ αυστηρά απο τους ανώνυμους "συναδέλφους μου".Αλλά ..scripta manent!