28 Απρ 2011

Γ. Παπανδρέου: Δεν πάω σε εκλογές


Ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου μπορεί να μην είχε συναντήσεις με υπουργούς και επίσημο πρόγραμμα τις προηγούμενης ημέρες ωστόσο είχε επαφές και συνομιλίες με στενούς συνεργάτες του. Ο κύκλος αυτός των προσώπων που εμπιστεύεται του μετέφερε την αγωνία που υπάρχει στην κυβερνητική παράταξη για τις αντοχές της...
κυβέρνησης απέναντι στις νέες πιέσεις των αγορών αλλά και την εντεινόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια. Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με συνομιλητές του απέκλεισε το ενδεχόμενο των εκλογών. «Δεν πάω σε εκλογές», λέγεται ότι διαβεβαίωνε όσους του έθεταν το θέμα αυτό. Αντιθέτως έδωσε εντολές να «κλείσει» το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο εντός της προθεσμίας που έθεσε η τρόικα και συμφώνησε η κυβέρνηση.

Ενόψει της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση έχει μπροστά της να αντιμετωπίσει τρεις στόχους, την υλοποίηση του μνημονίου, την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου πλαισίου για το 2012 - 2013 και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.
Και για τα τρία θέματα υπάρχουν αντιστάσεις από υπουργούς και από βουλευτές, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδει ότι όλες οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση θα υλοποιηθούν με αποφασιστικότητα και εντός των χρονοδιαγραμμάτων γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την έξοδο από την κρίση. Σήμερα το μεσημέρι θα συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο με θέματα που αφορούν το υπουργείο Δικαιοσύνης, Εθνικής Άμυνας και τουρισμού, και ενδεχομένως να στείλει το μήνυμα αυτό και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου.
Η αναθεώρηση του ελλείμματος στο 10,5% του ΑΕΠ και τα διορθωτικά μέτρα που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση φέρνουν πιο μπροστά ορισμένα μέτρα του μεσοπρόθεσμου πλαισίου και έτσι έχουν περιπλακεί ορισμένα θέματα. Π. χ η ρύθμιση για τα αυθαίρετα περιλαμβάνεται τόσο στο μνημόνιο όσο και στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο και περιλαμβάνεται στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να αντλήσει χρήματα και να μην περικόψει μισθούς και συντάξεις. Η παρέμβαση της υπουργού Περιβάλλοντος κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη βάρυνε πολύ το κλίμα στην κυβέρνηση και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής κράτησε αποστάσεις από την υπουργό Περιβάλλοντος. Μιλώντας στον Real FM, δήλωσε η ρύθμιση για τα αυθαίρετα δεν είναι «θέμα ούτε του κυρίου Παπακωνσταντίνου, ούτε της κυρίας Μπιρμπίλη. Είναι θέμα κυβερνητικής απόφασης. Μια τακτοποίηση υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, θα είναι παράνομη και αντισυνταγματική; Δεν νομίζω ότι στέκει αυτό. Αλλά είναι θέμα συλλογικό. Δεν υπάρχει επί της ουσίας διαφορά μεταξύ των υπουργών. Υπάρχει θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης, ισονομίας και φυσικά μιας συλλογικής κυβερνητικής απόφασης». Πρόσθεσε επίσης ότι δεν υπάρχει θέμα αποχώρησης της υπουργού Περιβάλλοντος από την κυβέρνηση. Η κυρία Μπιρμπίλη συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και οι δύο πλευρές διέψευδαν επισήμως ότι μίλησαν για το θέμα των αυθαιρέτων.
Εντάσεις προκαλεί και το πρόγραμμα της αποκρατικοποίησης μεγάλων ΔΕΚΟ. Ο βουλευτής Κοζάνης κ. Α. Αθανασιάδης, είχε δηλώσει ότι θα παλέψει για να διατηρηθεί το 51% της ΔΕΗ στο δημόσιο. Η απάντηση ήρθε από τον βουλευτή Λάρισας κ. Εκτ. Νασιώκα, ο οποίος κατηγόρησε τον συνάδελφό του για λαϊκισμό.

Στο μεταξύ, η ανάπτυξη αναδεικνύεται σε πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Το προσεχές διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την γρήγορη αδειοδότηση των επιχειρήσεων, ενώ στο συνολικό εγχείρημα της ανάπτυξης των επιχειρήσεων έχει εμπλακεί και το κόμμα. Υπό τον συντονισμό του γραμματέα του ΠαΣοΚ κ. Μιχ. Καρχιμάκη έχει φτιαχτεί από την Περιφέρεια ένα πιλοτικό πρόγραμμα για ολόκληρη την Κρήτη, στο πλαίσιο του οποίου έχουν καταγραφεί όλες οι επιχειρήσεις, η οικονομική τους κατάσταση και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν. Το ίδιο έχει συμβεί και με τις αιτήσεις για ίδρυση νέων επιχειρήσεων ώστε να προσπεραστούν τυχόν γραφειοκρατικά ή και άλλα εμπόδια. Ανάλογοι φάκελοι θα φτιαχτούν σε όλες τις Περιφέρειες και τα θέματα θα προωθούνται στα αρμόδια υπουργεία. Ο στόχος είναι εκτός από τις μεγάλες επενδύσεις να ενισχυθεί και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Επιπλέον, με το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια να μπουν πρόσθετα έσοδα στα ταμεία και προς τον σκοπό αυτό θα λειτουργούν παράλληλα το ΣΔΟΕ, η οικονομική αστυνομία ενώ θα επεκταθεί η αρμοδιότητα των υπηρεσιών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ και του λιμενικού σε ολόκληρο το δημόσιο.

το Βήμα on line