3 Απρ 2011

Γιατί ο Πνευματικός προειδοποίησε τον Τατούλη ;Τι αποφάσεις πρόκειται να ληφθούν για την Πελοπόννησο;


Επειδή των θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων απασχολεί και "καίει" αυτοδιοικητικούς και τοπικές κοινωνίες,αποτυπωνουμε γραπτώς τις δηλώσεις του δημάρχου Αλέξανδρου Πνευματικού για το θέμα,έτσι όπως εκφράστηκαν στην εκπομπή "Απέναντι στα γεγονότα"...

Ανησυχίες...

"Ανησυχώ πάρα πολύ για το θέμα.Απο την νομοθεσία ,απο το νόμο 3852 που ξεκάθαρα λεει πως υπεύθυνοι για την διαχείριση των απορριμμάτων είναι οι δήμοι,ενώ σε μια διάταξη του λεει πως συστήνεται ένας ΦΟΣΔΑ σε επίπεδο Περιφέρειας που θα αναλάβει και την λύση της ολοκληρωμένης διαχείρισης..."


Οι ερωτήσεις και οι υπαινιγμοί του δημάρχου ...

α)Γιατί αυτός ο ΦΟΣΔΑ δεν έχει λειτουργήσει ακομα;

β)Γιατί με μεγάλη ευκολία η διυπουργική επιτροπή έδωσε το πράσινο φως της διαχείρισης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου;

γ)Γιατί ενώ ακόμα και σήμερα οι δήμοι δεν είναι αρμόδιοι για να λάβουν αποφάσεις ,οι απειλές για τα πρόστιμα που θα επιβληθούν συνεχίζονται απο την κυβερνηση;

Και η προειδοποίηση προς τον Τατούλη...

"Εμείς σε κάθε περίπτωση θα χαιρετίσουμε πρωτοβουλίες που θα οδηγούν σε ολοκληρωμένη διαχείριση,φιλικές προς το περιβάλλον ,των οποίων το κόστος θα είναι μικρό.
Αποφάσεις που θα πρέπει να δοθούν μέσα απο συνθήκες διαφάνειας ,συμμετοχικές διαδικασίες.Αποφάσεις που οι δήμοι θα έχουν ρόλο γι αυτό που θα πάει να γίνει.
Αποφάσεις και διαδικασίες που θα γίνουν χωρίς τους δήμους θα είναι αποφάσεις που θα μείνουν στα χαρτιά.
Αν κάποιοι σχεδιάζουν ένα σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης που θα οδηγεί σε κόστη 100-120-150 ευρώ,φοβάμαι ότι δεν θα βρουν κανένα δήμο πρόθυμο να συμμετάσχει σε αυτήν την διαδικασία. Απο την στιγμή που γνωρίζουμε εμείς πως το κόστος για την ολοκληρωμένη διαχείριση ,έτσι όπως την εννοούμε εμείς είναι μικρό.Είμαι ξεκάθαρος και το λέω στο Περιφερειακό κανάλι DRTV για να με ακούσουν σε όλη την Πελοπόννησο"

Είναι ξεκάθαρο πως ο δήμαρχος Κορινθίων  έστειλε μηνυμα προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Δεν ήταν τυχαία η τοποθέτηση ,σαφώς,γι αυτό και η προειδοποίηση. Γεννάται βεβαίως ένα μεγάλο ζήτημα..Εαν το κόστος τελικώς είναι μεγάλο σαφώς δεν μιλάμε για έναν τρόπο διαχείρισης φιλικο προς το περιβάλλον..Τότε γιατί πράγμα μιλάμε; Επανέρχεται το εφιαλτικό σενάριο μεγάλης εγκαταστάσης -εργοστασίου  καύσης; Ουδείς μπορεί ακόμα να γνωρίζει ..Η Περιφέρεια Πελοποννήσου πάντως επισήμως δεν υποστηρίζει κάτι τέτοιο.