Του Απόστολου Παπαφωτίου
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011, στο φιλόξενο Δημοτικό Θέατρο, η παρουσίαση του...
Βιβλίου – Λευκώματος “Κόρινθος 1858 – 2008”.
Είναι μια έκδοση του Δήμου Κορινθίων, η οποία βασίστηκε σε φωτογραφικό υλικό του Κορίνθιου Χαράλαμπου Ι. Πρεδάρη.
Από τα τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα η φωτογραφική πλάκα έχει κατορθώσει να φυλακίσει πάνω της σκηνές της καθημερινότητας, τοπία, κτίρια, ανθρώπους, δραστηριότητες.
Απλά ή σημαντικά γεγονότα απαθανατίζονται από τον φωτογραφικό φακό, σε στιγμιαίο μεν χρόνο, αλλά με διαχρονικότητα.
Η φωτογραφία αποτελεί λοιπόν αρχειακό υλικό και ως εκ τούτου παρουσίασε ενδιαφέρον από πολύ νωρίς για τη συγκέντρωση, συντήρηση και ταξινόμηση τόσο από τα Κρατικά Αρχεία όσο και από πολλούς και φανατικούς φίλους. Μεταξύ των πιστών και φανατικών φίλων και ο Κορίνθιος Χαράλαμπος Πρεδάρης.
Γι’ αυτόν η συλλογή φωτογραφιών με θέμα την Κόρινθο είναι έργο ζωής. Οι φωτογραφίες του ανήκουν όχι σε αυτόν, αλλά στους συμπολίτες του. Οι αναμνήσεις που προσφέρονται πρέπει να τις παραδώσει στις επόμενες γενεές. Τιμή και χρέος είναι γι’ αυτόν, καθόσον, όπως λέει, είναι αχθοφόρος της προσφοράς των παλιών Κορινθίων.
Μοιράζεται λοιπόν, ο κ. Πρεδάρης, την χαρά και της ομορφιά μαζί μας, το άρωμα που αποπνέουν, τις αναμνήσεις που εκπέμπουν.
Στη συλλογή φωτογραφιών, στο Λεύκωμα του, συγκεντρώνονται οι εκφάνσεις του ανθρώπινου βίου, της Κορινθιακής κοινωνίας. Συγχρόνως κινηματογραφείται η αέναη ανακύκληση της νέας μορφής και της πρότερης. Καταγράφεται η διαχρονικότητα πραγμάτων και προσώπων, τα οποία μας προκαλούν για έρευνα και μελέτη.
Πρωταγωνιστής των φωτογραφιών είναι ο Κορίνθιος της καθημερινότητας, ο άνθρωπος του κόπου και του μόχθου. Ο έμπορος του μαγαζιού και του ποδαριού, ο εργάτης της γης και της θάλασσας, ο δάσκαλος, ο καθηγητής, ο δημόσιος υπάλληλος, το αφεντικό, αλλά και οι υπάλληλοι του.
Και όλοι αυτοί συνθέτουν ένα πολύχρωμο, με ξεχωριστές ψηφίδες μωσαϊκό, αυτό που είναι η Κορινθιακή κοινωνία και κάθε κοινωνία.
Αποτυπώνεται ο μόχθος αλλά και η τέρψη, η εργασία αλλά και η ελευθερία, το Σχολείο και η Εκκλησία. Μέσα από αυτές διακρίνουμε τον τρόπο που αλλάζουν οι δραστηριότητες, οι άνθρωποι αλλά και η κουλτούρα του τόπου, της Κορίνθου.
Στις απεικονίσεις περικλείεται ένα πλέγμα εμπειριών και συμπεριφορών. Διασφαλίζονται τα δημιουργήματα του συλλογικού βίου. Έτσι έχουμε μια εξελικτική πορεία για την πόλη μας, την Κόρινθο, στον χρόνο και στον τόπο, στην κοινωνία και στον άνθρωπο.
Πολλά χαρακτηριστικά παύουν να υπάρχουν και άλλα αναδύονται. Ένα σύνολο πολιτιστικών και άλλων δεδομένων με διαφορετική μορφή ακολουθεί τον χρόνο.
Η παρουσίαση γίνεται περισσότερο επιτυχής με την ταξινόμηση των φωτογραφιών σε θεματικές ενότητες. Περιέχουν οι φωτογραφίες την Κορινθιακή δυναμική και πρακτική, καθώς και την εξελικτική πορεία των πολιτιστικών δεδομένων της πόλεως μας. Αλλαγές οι οποίες προκύπτουν από φαινόμενα και διεργασίες, που και αυτά με τη σειρά τους προκύπτουν από επιδράσεις ενδογενείς και εξωγενείς.
Κάθε φωτογραφία του Λευκώματος μπορεί να γίνει ένα ολόκληρο βιβλίο. Εκπέμπει μηνύματα τα οποία αντέχουν στο χρόνο και στις δυσκολίες.
Αξίζουν, λοιπόν, θερμά συγχαρητήρια στον Ευπατρίδη Κορίνθιο, για τη μεγάλη και σημαντική δωρεά του. Για πολλά χρόνια, με υπομονή και μεράκι, συγκέντρωνε το πολύτιμο και μοναδικό υλικό του. Όπως και στο Δήμο Κορινθίων και στο Δήμαρχο για την πρωτοβουλία εκδόσεως του ωραίου Λευκώματος.
Πιστεύω ότι αυτό θα είναι η απαρχή μιας γενναίας προσπάθειας που πρέπει να γίνει από την κοινωνία μας, με πρωτοβουλία του Δήμου Κορινθίων, για την καταγραφή, αρχειοθέτηση, ταξινόμηση, μελέτη και προβολή πάσης φύσεως υλικού το οποίο αφορά την Κόρινθο και την Κορινθία γενικότερα.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δύναται να συνδράμει και να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή. Μέσα από αυτό το οργανωμένο Σχεδιασμό και τη δημιουργία αντίστοιχου Φορέα υλοποίησης του, θα γίνει γνωστή η περιοχή μας και ο σημαντικός ρόλος της στην Ιστορία.
Εμείς δε ως φορείς μιας μοναδικής ιστορίας θα πρέπει να την συνεχίσουμε και να την προάγουμε. Οι φωτογραφίες του Λευκώματος δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε.
Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου