Στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα κινείται η μισθολογική δαπάνη και ο αριθμός των εργαζομένων στο Δημόσιο, σύμφωνα με τη μελέτη για το μισθολόγιο που έδωσαν στη δημοσιότητα τα υπουργεία... Εσωτερικών και Οικονομικών και από την οποία προκύπτει, ότι το πρόβλημα του δημόσιου τομέα δεν είναι η μισθοδοσία αλλά κυρίως η χαμηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, η κακοδιαχείριση και η σπατάλη.
Αναλυτικότερα τα στοιχεία δείχνουν ότι:
* η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ αντιστοιχεί στο 11% και συμβαδίζει με την αντίστοιχη δαπάνη των αναπτυγμένων οικονομικά χωρών, ειδικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αν και είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο των 28 χωρών του ΟΟΣΑ (10,4% του ΑΕΠ).
Επισημαίνεται ότι η σύγκριση αφορά στα στοιχεία του 2007, καθώς μετά τις περικοπές στις αποδοχές που επιβλήθηκαν το 2010, το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο έχει πέσει στο 8,2% του ΑΕΠ.
* το μέγεθος της απασχόλησης στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα συγκριτικά με το σύνολο του εργατικού δυναμικού κυμαίνεται στο 14,1%, ποσοστό που συμβαδίζει με το μέγεθος των αναπτυγμένων οικονομικά χωρών της ΕΕ.
Με βάση τα παραπάνω οι συντάκτες της μελέτης συμπεραίνουν ότι: «δεν είναι δυνατή η ανάδειξη της μέσης αμοιβής και της συνολικής μισθολογικής αμοιβής ως των βασικών προβλημάτων στη λειτουργία του Δημοσίου. Τα βασικά ζητήματα για το Δημόσιο παραμένουν η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών του (δηλαδή η βελτιστοποίηση της σχέσης κόστους-αποτελέσματος) και η καλύτερη διαχείριση και εξοικονόμηση πόρων πέραν της μισθολογικής δαπάνης».
Σύμφωνα με τη μελέτη η ετήσια δαπάνη μετά τις περικοπές στους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα το 2010 μειώθηκε κατά 2,342 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2009 (19,116 δισ. ευρώ από 21,458 δισ. ευρώ).
11% ήταν η μείωση για το μόνιμο προσωπικό λόγω των περικοπών σε μισθούς και επιδόματα, 18% μειώθηκαν οι πρόσθετες παροχές (υπερωρίες, συμμετοχές σε επιτροπές και νυχτερινά, δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης κ.ά.) και κατά 13,5% μειώθηκαν οι αμοιβές υπαλλήλων με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου.
Σχετικά με το μέγεθος της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα τα στοιχεία της μελέτης δείχνουν ότι στην Ελλάδα ανέρχεται στο 14,1% του συνολικού εργατικού δυναμικού και κυμαίνεται κοντά στα αντίστοιχα μεγέθη της Ιρλανδίας και της Ιταλίας, όπου τα ποσοστά είναι 14,7% και 14,2%. Ψηλά στη σχετική κατάταξη βρίσκονται οι χώρες της Σκανδιναβικής και η Γαλλία, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται οι χώρες της Ασίας και η Ελβετία.
Αναλυτικότερα, και ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός των εργαζομένων στο Δημόσιο αντιστοιχεί στο 14,1% του συνολικού εργατικού δυναμικού, στη Νορβηγία είναι 26,8%, στη Σουηδία 28,3%, στη Γαλλία 21,9%, στη Φινλανδία 21,3% και στο Βέλγιο 16,9%. Αντίθετα, χαμηλότερα στη κατάταξη σε σχέση με τη χώρα μας είναι η Πορτογαλία με 13,4%, η Ισπανία με 13%, η Ολλανδία με 12,8% και η Γερμανία με 10,4%.
Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που παρατίθενται στη μελέτη, το μέγεθος της απασχόλησης στη γενική κυβέρνηση το 2010 ήταν στο 14,1% του εργατικού δυναμικού, ενώ χωρίς το έκτακτο προσωπικό στο 12,9%.
Επισημαίνεται ότι τα σενάρια για τη δυναμική της απασχόλησης στο Δημόσιο τα επόμενα χρόνια, προβλέπουν μείωση του προσωπικού από 79.700 έως και 131.180 άτομα την περίοδο 2011-2013, με βάση τις εκτιμήσεις για τον ετήσιο ρυθμό των αποχωρήσεων λόγω αλλαγών στο συνταξιοδοτικό και της εφαρμογής των πέντε αποχωρήσεων ανά μία πρόσληψη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr