6 Μαρ 2011

Μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση στηρίζουν οι Σοσιαλιστές


Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος έκανε σαφές, ότι οι ελληνικές θέσεις για επαναδιαπραγμάτευση των όρων αποπληρωμής του δανείου από ΕΕ και ΔΝΤ αποτελούν απαίτηση όλων των... σοσιαλιστικών και εργατικών κομμάτων της ΕΕ, στην ομιλία του στο Ζάππειο, όπου διεξάγεται η Σύνοδος των ηγετών του ΕΣΚ.

Την Παρασκευή τονίστηκε ότι η αλληλεγγύη αποτελεί το κυριότερο στήριγμα για Ελλάδα και Ιρλανδία, σημείωσε ο Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν. «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ, λαοί και χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες αυτή τη στιγμή, να μείνουν μόνοι».

«Εχουμε κοινό μέλλον και κοινή μοίρα και δεν θέλουμε να επιτρέψουμε η οικονομική κρίση να μας διαιρέσει, οι αγορές να υψώσουν τείχη μεταξύ των πολιτών της Ευρώπης», είπε ο κ. Ράσμουσεν.

Τόνισε επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να επανεξετάσει και να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους των δανείων που διατέθηκαν στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, «διότι τα δάνεια αυτά δόθηκαν με πολύ υψηλά επιτόκια».

Οι Σοσιαλιστές θα στηρίξουν τις ελληνικές θέσεις στο κρίσιμο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου, για μείωση επιτοκίων δανεισμού προς Ελλάδα και Ιρλανδία μέσω του Μηχανισμού Σταθερότητας, καθώς επίσης για επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους.

Φόρος επί των συναλλαγών, όχι περικοπή κράτους πρόνοιας

«Είναι πλέον καιρός οι αγορές να σεβαστούν τη δημοκρατική ισχύ, να γίνουν οι υπηρέτες μιας πραγματικής παραγωγικής οικονομίας, οι κερδοσκόποι να σταματήσουν να κερδίζουν μέσα από την οικονομική κρίση», τόνισε ο Ράσμουσεν.

«θέλουμε οι αγορές να συνεισφέρουν σε μια οικονομία ανάπτυξης, θέλουμε ο νέος φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ... ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών αποτελεί μια εγγύηση για το μέλλον, την πρόοδο και την ανάπτυξη», υποστήριξε.

«Ήρθε η ώρα να απευθυνθούμε στους κερδοσκόπους και να τους πούμε ότι βεβαίως χρειαζόμαστε τις αγορές, αλλά όχι την κερδοσκοπία», όπως είπε.

Σημείωσε επίσης με έμφαση ότι ένα Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που περικόπτει το κράτος πρόνοιας, δεν απαντά στην κρίση και αναφέρθηκε στο προοδευτικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που καταρτίστηκε από τους Σοσιαλιστές στη συνάντηση της Παρασκευής, για 8 εκατ. νέες θέσεις εργασίας.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr