2 Φεβ 2011

Το νέο τοπίο των δηλώσεων ΦΠΑ


Ποιοι υπάγονται και ποιοι εξαιρούνται από τον ΦΠΑ; Τι πρόστιμα αντιμετωπίζουν όσοι δεν υποβάλλουν δηλώσεις; εφαρμόζονται Επιβαρύνεται με ΦΠΑ η αγορά νεόδμητης κατοικίας; Τι ισχύει για την αντιπαροχή οικοπέδου;
Απαντήσεις στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται..

 
1 Ποιες πράξεις απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ;
Απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ οι πράξεις που αφορούν στην ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη - διάγνωση, στην κοινωνική πρόνοια και ασφάλιση, στις υπηρεσίες εκπαίδευσης γενικά, στον αθλητισμό, στις υπηρεσίες πολιτιστικής ή μορφωτικής φύσης, στην παροχή νερού και αποχέτευσης απευθείας από τους Ο.Τ.Α., στις ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εργασίες, χρηματικές συναλλαγές, μετοχές, μερίδια, ομολογίες, αμοιβαία κεφάλαια, καταθέσεις, μισθώσεις ακινήτων κ.ά.

Απαλλάσσονται, επίσης, από τον ΦΠΑ οι μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων του Κ.Β.Σ.

2 Οι υπηρεσίες των δικηγόρων και συμβολαιογράφων υπάγονται σε ΦΠΑ;


Από την 1η Ιουλίου 2010 καταργήθηκε η απαλλαγή των δικηγόρων, συμβολαιογράφων, άμισθων υποθηκοφυλάκων, δικαστικών επιμελητών και των συγγραφέων, καλλιτεχνών γενικά, που παρέχουν υπηρεσίες προς άλλους υποκείμενους στον φόρο.

3 Ποιες είναι οι υποχρεώσεις ως προς τον ΦΠΑ όσων έχουν υπογράψει συμβάσεις εργασίας;


Δεν υπόκεινται στον ΦΠΑ οι μισθωτοί και τα άλλα φυσικά πρόσωπα τα οποία συνδέονται με τον εργοδότη τους με σύμβαση εργασίας ή με οποιαδήποτε άλλη νομική σχέση, που δημιουργεί δεσμούς εξάρτησης, όσον αφορά τους όρους εργασίας ή την αμοιβή και συνεπάγεται την ευθύνη του εργοδότη. Επομένως, σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται με βάση τα πραγματικά περιστατικά (ανεξάρτητα από το περιεχόμενο της σχετικής σύμβασης) η ύπαρξη δεσμών εξάρτησης του παρέχοντος την υπηρεσία με τον εργοδότη του, προκειμένου να κριθεί η υπαγωγή του ή μη σε ΦΠΑ.


4 Ποιες είναι οι κυρώσεις στην περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ;


    * Προσαύξηση 1,5% για κάθε μήνα καθυστέρησης, εφόσον από τη δήλωση προκύπτει φόρος για καταβολή.
    * Πρόστιμο από 117 έως 1.170 ευρώ, το οποίο κατά τον συμβιβασμό μειώνεται στο 1/3 στην περίπτωση πιστωτικής ή μηδενικής δήλωσης.


5Πώς εφαρμόζεται ο ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα;


Ο ΦΠΑ επιβάλλεται στην παράδοση αποπερατωμένων ή ημιτελών κτιρίων ή τμημάτων τους και του οικοπέδου που μεταβιβάζεται με αυτά ως ενιαία ιδιοκτησία ή ιδανικών μεριδίων οικοπέδου, επί των οποίων εφαρμόζεται το αμάχητο τεκμήριο του αποπερατωμένου, εφόσον πραγματοποιείται από επαχθή αιτία πριν από την πρώτη εγκατάσταση σε αυτά. Αφορά ακίνητα με άδεια κατασκευής από 1.1.2006 και μετά.

6 Επιβάλλεται ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία;

Απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ η παράδοση ακινήτων σε δικαιούχους απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ) κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας καθώς και η παραχώρηση του δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης που συνιστάται υπέρ των παραπάνω ακινήτων. Επίσης απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ η παράδοση οικοπέδων, αγροτεμαχίων κ.λπ., καθώς και η παράδοση ιδανικών μεριδίων αυτών.

7 Στην αντιπαροχή επιβάλλεται ΦΠΑ;


Δεν επιβάλλεται ΦΠΑ στην παράδοση των χιλιοστών του οικοπέδου από τον οικοπεδούχο προς τον κατασκευαστή, ενώ επιβάλλεται ΦΠΑ για τις παραδόσεις κτισμάτων (εργολαβία) που δίδονται ως αντιπαροχή από τον κατασκευαστή στον οικοπεδούχο.

8Δικαιούνται επιστροφή ΦΠΑ οι αγρότες;


Από 1.10.2010 οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος που πωλούν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές ή από δικό τους κατάστημα, ή εξάγουν ή παραδίδουν τα προϊόντα τους σε άλλο κράτος-μέλος, υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίων εσόδων εξόδων για την εν λόγω δραστηριότητα. Για τις πωλήσεις αυτές έχουν δικαίωμα επιστροφής με κατ’ αποκοπή συντελεστή 5% επί των εν λόγω πωλήσεων, όπως αυτές προκύπτουν από το βιβλίο εσόδων εξόδων που τηρούν και πραγματοποιείται μέσω συμψηφισμού με την περιοδική δήλωση που υποβάλλουν για κάθε φορολογική περίοδο.

9 Οι εκμεταλλευτές ταξί υπάγονται στο καθεστώς ΦΠΑ;


Από 1.7.2010 οι εκμεταλλευτές ταξί υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων, υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ και έχουν δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των δαπανών τους. Σημειώνεται ότι η μεταφορά προσώπων υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13% από 1.1.2011), ενώ εάν παρέχουν άλλες υπηρεσίες εξετάζεται ο αναλογών Φ.Π.Α. (π.χ. οι διαφημίσεις υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ).