2 Φεβ 2011

Το πακέτο στήριξης των 110 δισ ευρώ προς την Ελλάδα απέτυχε – Έρχεται επιμήκυνση παλαιών ομολόγων 140 δισ, επαναγορά τίτλων 50 δισ και haircut 30%


Κοινή πεποίθηση της συντριπτικής πλειοψηφίας της αγοράς και ειδικά των ξένων τραπεζών είναι, ότι το πακέτο στήριξης των 110 δις ευρώ απέτυχε. Απέτυχε γιατί, τελικώς, όπως αποδεικνύεται η χώρα θα επιμηκύνει το νέο χρέος, θα επιμηκύνει και το παλαιό χρέος και ταυτόχρονα θα... επαναγοράσει και μέρος του υφιστάμενου χρέους.


Είναι προφανές ότι ενώ πάρθηκαν τόσο σκληρά μέτρα που τα πληρώνει η κοινωνία για να λάβει η Ελλάδα 110 δις ευρώ την ίδια... ώρα αποδεικνύεται ότι το πακέτο στήριξης είναι αναποτελεσματικό. Η Banco Espirito Santo δήλωσε ότι τα σχέδια διάσωσης της Ελλάδας και Ιρλανδίας απέτυχαν να στηρίξουν τις οικονομίες των δύο αυτών χωρών.

Αυτή είναι η άποψη και της πλειοψηφίας των αναλυτών του Λονδίνου.

Ωστόσο τραπεζικά στελέχη στην Ελλάδα δεν διστάσουν να αναφέρουν ότι «αν τελικά εφαρμοσθούν άλλα σχέδια αυτό θα αποδείξει ή ότι το πακέτο των 110 δις ευρώ ήταν ημιτελές ή το κυριότερο ότι ήταν αναποτελεσματικό καθώς ο κίνδυνος αδιεξόδου στην χώρα παραμένει»

Θεωρούν ότι θα υπάρξουν τα εξής νέα βήματα από εδώ και πέρα νομοτελειακά.


1) Θα επιμηκυνθεί το νέο χρέος των 110 δις ευρώ ενώ το επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 3,8% με 4%.


2) Θα επιμηκυνθεί και το παλαιό χρέος ή κατά το ορθότερο μέρος του παλαιού χρέους. Τα ομόλογα 2ετούς έως 7ετούς διάρκειας θα επιμηκυνθούν κατά 5 ή 8 χρόνια με διαφορετικά κουπόνια και αποδόσεις από αυτές των κατόχων και προφανώς διαφοροποιημένες από τις τρέχουσες τιμές….
Σημειώνεται ότι τα ομόλογα 2ετούς έως 7ετούς διάρκειας είναι περίπου 140 δις ευρώ.
Άρα θεωρητικά ή και πρακτικά θα μπορούσαν να επιμηκυνθούν και τα 140 δις ευρώ του παλαιού χρέους.

3) Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα δανείσει την Ελλάδα με 50 δις ευρώ σε πρώτη φάση με επιτόκιο 3,8% ή 4%. Το ελληνικό δημόσιο θα επαναγοράσει τα ομόλογα έως 50 δις ευρώ αρχικώς, απευθυνόμενο στις αγορές και με βάση την προσφορά θα αξιοποιήσει και τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ περίπου 46 δις ευρώ. Τα ομόλογα αυτά, εν συνεχεία, θα μπορούν να κατατεθούν ως εγγύηση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο.

4) Το τελευταίο στάδιο περιλαμβάνει ξεκάθαρα haircut 30%. Το haircut προϋποθέτει την συγκέντρωση των ελληνικών ομολόγων σε λιγότερους κατόχους. Π.χ. την ΕΚΤ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο και άλλους.
Βέβαια, αν περάσει το μήνυμα ότι θα υπάρξει haircut, τότε δεν αποκλείεται να συμβεί το εξής:
όταν η Ελλάδα ανακοινώσει ότι επαναγοράζει χρέος να σπεύσουν όλοι να πωλήσουν. Αν συμβεί αυτό τότε το αποτέλεσμα θα είναι αντίθετο από τον επιδιωκόμενο στόχο. Το haircut 30% θα είναι το τελευταίο επεισόδιο του ελληνικού δράματος που έφερε τον τίτλο «Ελλάδα κάποτε περνούσαμε ωραία με δανεικά και τώρα που πρέπει να τα πληρώσουμε χρεοκοπήσαμε».

Οι ξένοι που κατέχουν ελληνικό χρέος


ΕΚΤ 46 δις ευρώ
BNP Paribas 5 δις ευρώ
Societe Generale 4,225 δις ευρώ
Dexia 3,7 δις ευρώ
Commerzbank 2,9 δις ευρώ
ING 2,425 δις ευρώ
BPCE 1,540 δις ευρώ
HSBC 1,5 δις
Deutsche Bank 1,09 δις ευρώ
KBC 909 εκατ ευρώ
Credit Agricole 854 εκατ ευρώ
Unicredit bank 801 εκατ ευρώ
Esrte Bank 757 εκατ ευρώ
Rabobank 637 εκατ ευρώ
Santander 513 εκατ ευρώ
WestLB 399 εκατ ευρώ
BBVA 293 εκατ ευρώ
Intesa San Paolo 292 εκατ ευρώ

Πέτρος Λεωτσάκος

ΠΗΓΗ: Banking News