30 Ιαν 2011

Οι «γκρίζες ζώνες» της εξεταστικής για τη Siemens

   
Η εξεταστική επιτροπή για τη Siemens δεν προχώρησε στη διερεύνηση στοιχείων που αφορούσαν τις σχέσεις πρώην πρωθυπουργών και άλλων πολιτικών με το «καρτέλ» της Siemens και της Ιντρακόμ.
Η εξεταστική είτε «λείανε» τα... γεγονότα, είτε αποσιώπησε τις περιγραφές των πραγματικών περιστατικών γύρω από συμβάσεις και έργα-σταθμούς.

Δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας υπενθυμίζει ότι ο επιτηρητής των εργασιών της Εξεταστικής για τη Siemens και ο ορισθείς ως συντονιστής για τις αστικές αποζημιώσεις που θα εγερθούν εις βάρος της γερμανικής εταιρείας, Χάρης Παμπούκης, βρέθηκε στο απυρόβλητο της εξεταστικής.

Δεν εκλήθη απ' αυτή για να διευκρινίσει το ρόλο του, ούτε σε σχέση με τα όσα αναγράφονται στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου για επαφές από το 2004 και μετά, ούτε για να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς έκανε στην Telepassport, μια εταιρεία στην οποία έχει εισρεύσει μαύρο χρήμα από τη Siemens μέσω Η. Γεωργίου και στο μετοχολόγιο της οποίας συγκατοίκησαν πολιτικά πρόσωπα αλλά και πρώην στελέχη του ΟΤΕ.

Επιπλέον, η εξεταστική δε ρώτησε τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για ποιο πράγμα ευχαριστούσε μετά τις εκλογές του 2004 τον Μ. Χριστοφοράκο με επιστολή του, ούτε κάλεσε τον Κ. Σημίτη να απαντήσει στους ισχυρισμούς Τσουκάτου, για άλλες εταιρείες και επιχειρηματίες που έδιναν παράνομες χορηγίες στο ΠΑΣΟΚ και σε άλλα κόμματα, την ίδια περίοδο.

Σε ό,τι αφορά στην οικογένεια Μητσοτάκη που καταλαμβάνει μέγα μέρος του αρχείου Siemens, η επιτροπή αρκέστηκε στη θεωρία για την καφετιέρα της Ντόρας Μπακογιάννη, μη καλώντας τον επίτιμο πρόεδρο της Ν.Δ. και συνεπώς αφήνοντας αναπάντητο το ερώτημα για το ρόλο που διαδραμάτιζε ο Κ. Μητσοτάκης σε σχέση με τη Siemens, καθώς και τις επαφές του με την κορυφή της πολυεθνικής.

Σχετικά με την Intracom η επιτροπή δεν έκανε ρητή τη σύνδεση της με τη Siemens ενώ είναι γνωστό ότι οι δύο εταιρίες δρούσαν από κοινού. Ο Π. Καρακώστας χειραγωγούσε τους κοστολογικούς ελέγχους στον ΟΤΕ και πληρωνόταν και από τους δύο, όπως αποδείχθηκε.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr