Το πρωί της Πέμπτης, 27-01-2011, αντιπροσωπεία της Πρεσβείας της Βενεζουέλας, με επικεφαλής τον επιτετραμμένο της κ. Ρόμπερτ Χιμένες, του πρώτου Γραμματέα κ. Λουίς-Ρομπέρτο Μεντόζα, του Δεύτερου Γραμματέα κ. Ρε’ι’νάλντο Κάρπιο, επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο Κορινθίων...
Αλέξανδρο Πνευματικό.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε για να διερευνηθούν οι δυνατότητες πολιτιστικής συνεργασίας, με αφορμή την συμπλήρωση των 225 ετών της διαδρομής στην Ελλάδα και στην Κόρινθο, του πρωτεργάτη της επανάστασης των Λατινοαμερικανικών Λαών, Φρανσίσκο Ντε Μιράντα.
Ήρθε στην Ελλάδα για να καλλιεργήσει τη γνώση του στη φιλοσοφία και στην στρατιωτική τακτική. Πήγε στον Μαραθώνα και στην Σαλαμίνα, εκεί, όπου ανεδείχθησαν οι αρετές του Μιλτιάδη και του Θεμιστοκλή αλλά και η ανδρεία των Κορινθίων Σαλαμινομάχων.
Ο Δήμαρχος καλωσόρισε την Αντιπροσωπεία της Πρεσβείας, αναγνώρισε τα κοινά χαρακτηριστικά των δύο λαών και την ιστορική τους διαδρομή για την ελευθερία, την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Απεδέχθη την πρόταση του επιτετραμμένου της πρεσβείας για να τοποθετηθεί, είτε μια προτομή είτε μια πλάκα σε ένα δημόσιο σημείο, με σκοπό να αναδειχθεί η προσωπικότητα του Φρανσίκο Ντε Μιράντα του οποίου η συμβολή στην ίδρυση του ανεξάρτητου κράτους της Βενεζουέλας ήταν καθοριστική.
Η ιστορική πόλη της Κορίνθου «φιλοξένησε» κατά το παρελθόν τον Αρχιστράτηγο Μιράντα όπως και ο ίδιος υπογραμμίζει στο ημερολόγιό του και είναι σίγουρο ότι, εάν ζούσε τις ημέρες που ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση θα είχε ενεργό συμμετοχή.
Η πολυσχιδής αυτή προσωπικότητα του οποίου το όνομά είναι γραμμένο στην Αψίδα του Θριάμβου και η προσωπογραφία του στο Παλάτι των Βερσαλλιών, μιλούσε έξη γλώσσες και εμβάθυνε τις γνώσεις του στην ιστορία, φυσική, μαθηματικά, γεωγραφία, Γαλλικά και Αγγλικά. Επιπλέον, εθεωρείτο πρότυπο του άνδρα του Διαφωτισμού και γνώριζε αλλά και μετέφραζε με την ίδια ποιότητα Ελληνικά και Λατινικά.
Είναι τιμή για την πόλη μας που η επίσκεψη των Εκπροσώπων της Πρεσβείας αφορά αυτή τη σημαντική προσωπικότητα που επισκέφθηκε στο παρελθόν τη χώρα και την πόλη μας και εμβάθυνε τις γνώσεις του στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία. Σύμφωνα με τον Ναπολέοντα , υπήρξε «ένας Κιχώτης που είχε την ιερή φωτιά της Ελευθερίας στη ψυχή», δελεάζοντας ολόκληρο τον κόσμο με τον πολιτισμό του, την κομψότητά του και τις πεποιθήσεις του.