29 Ιαν 2011

Λάδι ελιάς εναντίον κατάθλιψης

   
Οι μεσογειακές τροφές και ιδιαίτερα το ελαιόλαδο φαίνεται να δρουν κατά της κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα. Αντίθετα οι βιομηχανικές τροφές και τα λιπαρά φέρεται να επιβαρύνουν την ψυχική υγεία όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.
Σύμφωνα με την ισπανική μελέτη, που...
δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE, τα ωμέγα-9 λιπαρά οξέα που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στις μεσογειακές τροφές όπως το ελαιόλαδο, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης.

Η ερευνητική ομάδα των πανεπιστημίων της Ναβάρα και της Λας Πάλμας στα Κανάρια νησιά, με επικεφαλής τον καθηγητή προληπτικής ιατρικής Αλμουδένα Σάντσεζ -Βιγιέχας, μελέτησε για έξι χρόνια τον τρόπο ζωής, την κατάσταση της υγείας και τη διατροφή περισσότερων από 12.000 εθελοντών.

Από τους εθελοντές αυτούς κανείς δεν είχε κατάθλιψη όταν ξεκίνησε η έρευνα. Στο τέλος όμως της εξαετίας, 657 είχαν διαγνωστεί με αυτήν. Όσοι κατανάλωναν συχνά γλυκά βιομηχανικής παραγωγής και «fast food» τροφές, πλούσιες σε υδρογονωμένα τρανς λιπαρά, παρουσίαζαν 48% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης από τους υπόλοιπους.

Η ψυχική υγεία των συμμετεχόντων φαινόταν να επιβαρύνεται όσο περισσότερα λιπαρά κατανάλωναν. Αντίθετα, διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν πολυακόρεστα λίπη, που βρίσκονται σε ιχθυέλαια και φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο, κινδύνευαν λιγότερο από την εμφάνιση κατάθλιψης.

Υπολογίζεται ότι περίπου 150 εκατ. άνθρωποι ανά τον κόσμο υποφέρουν από συμπτώματα κατάθλιψης. Σε αντίθεση με τις μεσογειακές, ευρωπαϊκές χώρες, σε ΗΠΑ και Βόρεια Ευρώπη το ποσοστό κατανάλωσης ανθυγιεινών κορεσμένων και τρανς λιπαρών, που υπάρχουν σε κρέατα, βούτυρα, μαζικά παραγόμενα γλυκά και φαγητά «fast food», είναι υψηλό.

Οι ερευνητές υπενθυμίζουν
ότι η διατροφή αυτή συνδέεται εκτός από την κατάθλιψη και με θανατηφόρα καρδιαγγειακά νοσήματα.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr