Το ύστατο καταφύγιο του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ δείχνει να αποτελεί πλέον ο αιγυπτιακός στρατός, καθώς μονάδες τεθωρακισμένων ξεχύνονταν ως αργά χθες το βράδυ στους δρόμους του Καΐρου και άλλων πόλεων της Αιγύπτου προκειμένου να καταστείλουν τους οργισμένους διαδηλωτές, που έχουν ξεσηκωθεί κατά του καθεστώτος εν μέσω ενός πρωτοφανούς λουτρού αίματος. Αψηφώντας...
την απαγόρευση της κυκλοφορίας, που επιβλήθηκε από τον πρόεδρο Μουμπάρακ με την ιδιότητά του ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, εκατοντάδες άνθρωποι παρέμειναν στους δρόμους της αιγυπτιακής πρωτεύουσας απαιτώντας την απομάκρυνσή του από την εξουσία.
Στις φλόγες τυλίχτηκαν πολλά κτίρια, ανάμεσά τους και τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, ενώ στρατός και αστυνομία άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους. Δεκάδες οι νεκροί και περισσότεροι από 1.000 τραυματίες από τις χθεσινές συγκρούσεις, ανέφεραν νοσοκομειακές πηγές.
Η ΕgyptΑir, ο εθνικός αερομεταφορέας της Αιγύπτου, «πάγωσε» τις πτήσεις από το Κάιρο για 12 ώρες, ενώ ξένες αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι αναβάλλουν τις προγραμματισμένες πτήσεις τους προς την Αίγυπτο. Εκατοντάδες άτομα προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών, Εσωτερικών και της κρατικής τηλεόρασης στο Κάιρο προτού απομακρυνθούν από τον στρατό.
Πρόκειται για τις πλέον ογκώδεις και αιματηρές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στα 30 χρόνια εξουσίας του προέδρου Μουμπάρακ, με δεκάδες χιλιάδες άτομα να διαδηλώνουν κατά της φτώχειας, της ανεργίας, της διαφθοράς και του περιορισμού της ελευθερίας. «Οι διαδηλώσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν. Δεν πρόκειται και δεν μπορούν να ξεγελάσουν και πάλι τον λαό με αστείες παραχωρήσεις. Ο Χόσνι πρέπει να φύγει» είπε ο διαδηλωτής Μοχάμεντ Τάχα έχοντας μόλις ξεφύγει από επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων. «Εγώ είμαι 70 χρόνων και πρόκειται να πεθάνω, αλλά αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να παλέψουν για να ζήσουν» προσέθεσε.
Στο Κάιρο, περίπου 2.000-3.000 άτομα περικύκλωσαν ένα στρατιωτικό όχημα, σκαρφάλωσαν επάνω του και έδωσαν τα χέρια με τους στρατιώτες φωνάζοντας «Ο στρατός και ο λαός είναι ενωμένοι» και «Η επανάσταση έφθασε».
O ι φόβοι για εξάπλωση των ταραχών και σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα στη Μέση Ανατολή επηρέασαν και τις διεθνείς αγορές, με τις μετοχές σε όλον τον κόσμο να σημειώνουν πτώση και τις τιμές του αργού πετρελαίου να ανεβαίνουν.
ΠΗΓΗ: το βημα on-line