10 Ιαν 2011

Β. Νανόπουλος: Η έξοδος απο την κρίση δεν θα γίνει απο το μνημόνιο,αλλά απο την ανάπτυξη και τον ιδιωτικό τομέα

 Ομιλία του πρ.του Επιμελητήριου απο την εκδήλωση για την κοπή της πίτας



Η οικονομική κρίση έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων .
 Oι επιχειρήσεις αυτές δεν αντέχουν άλλο την μείωση της κατανάλωσης ,την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και την αύξηση των επιβαρύνσεων...
από το κράτος  -ΔΕΗ ,εφορία ,ασφαλιστικές εισφορές.
Όλοι μας καταλαβαίνουμε τη δύσκολη θέση που βρίσκεται ο υπερχρεωμένος δημόσιος τομέας  .
Στηρίζουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει τις σπατάλες του δημοσίου και να βάλει μια τάξη στη λειτουργία του κράτους .
Στηρίζουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς  .
Επιχειρήσεις και κοινωνία υπομένουν μέχρι σήμερα επώδυνες αλλαγές που έπρεπε να έχουν γίνει χρόνια πολλά πριν και το πολιτικό κόστος δεν άφησε τις κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα όπως έκαναν άλλες χώρες .

Θέλουμε όλοι ένα σύγχρονο ,ευρωπαϊκό κράτος και είμαστε έτοιμοι να αντέξουμε τις θυσίες που χρειάζονται για αυτό με έναν όμως όρο .
Τα βάρη να κατανέμονται σε όλους ανάλογα με την οικονομική τους αντοχή και το κράτος πρώτο να δώσει το παράδειγμα  της νέας πορείας .
Με το σκεπτικό αυτό θεωρούμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει πολιτική σε πολλά σημεία .
Ανταγωνιστικότητα .
Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει έλλειμμα ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα και ο πρωθυπουργός το προσδιορίζει στο 20%.
 Θα δεχτούμε μείωση μισθών ,μείωση τιμών 20% αν το ρεύμα μειωθεί επίσης 20%,η εφορία και οι ασφαλιστικές εισφορές και τα δημοτικά τέλη μειωθούν στο ίδιο ποσοστό .
Επειδή αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα συνταξιούχοι και επιχειρηματίες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα έξοδα τους και βρίσκονται σε αδιέξοδο .
 Είμαι σίγουρος κ υπουργέ ότι και σεις έχετε την ίδια πληροφόρηση με το Επιμελητήριο και γνωρίζετε το σοβαρό πρόβλημα .
Πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ γιατί το 23% είναι μεγάλο κόστος και ενθαρρύνει τη φοροδιαφυγή .
Έλλειψη ρευστότητας στην αγορά .

Οι περισσότερες τράπεζες δεν δανείζουν πλέον ακόμα και επιχειρήσεις που δίνουν οποιαδήποτε εγγύηση ζητηθεί . το ελληνικό δημόσιο δεν πληρώνει τις οφειλές  του για  δημόσια έργα για χρόνια , δεν δίνει τις επιδοτήσεις για έργα που έχουν ολοκληρωθεί και ελεγχτεί προ πολλού .
Δεν επιστρέφει το ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και δεν τον συμψηφίζει με τα χρέη προς το δημόσιο .
Αν το κράτος αλλάξει πολιτική και πληρώσει τις υποχρεώσεις του το χρήμα που θα πέσει στην αγορά θα κάνει αισθητή την βελτίωση .

Aνάπτυξη
 Καθημερινά όλο και περισσότεροι συμφωνούν με την άποψη ότι η έξοδος από την κρίση δεν θα γίνει με το μνημόνιο αλλά με την ανάπτυξη και τον ιδιωτικό τομέα  της οικονομίας .
Ο ρόλος του μνημονίου άλλωστε είναι η πληρωμή των δανειστών μας και όχι η επιβίωση και ανάπτυξη της χώρας μας .
Επείγει λοιπόν η συμπλήρωση του μνημονίου με αναπτυξιακές πολιτικές και επενδύσεις και ένα σταθερό φορολογικό και διοικητικό πλαίσιο χωρίς γραφειοκρατία.
το έχουμε αυτό σήμερα ?  δυστυχώς όχι .

Πέρυσι ψηφίστηκε ο φορολογικός νόμος και τώρα συζητείται η αναθεώρηση του  Μόλις πέρυσι ψηφίστηκε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τώρα συζητείται η αλλαγή του τον προσεχή Μάρτιο .
Eίναι δυνατόν να γίνουν επενδύσεις σε αυτή τη χώρα όταν οι νόμοι αλλάζουν κάθε χρόνο ?
 ποιος επιχειρηματίας θα φέρει εδώ το χρήματα του σήμερα  αν δεν ξέρει τι θα πληρώσει στο κράτος τον επόμενο χρόνο ?

Συμπερασματικά , για να έχουμε μέλλον σαν κυρίαρχη χώρα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση   στο κράτος σε σύγχρονη βάση και να στηριχτούν οι επιχειρήσεις που έχουν πρόβλημα για 1 χρόνο τουλάχιστον ώστε να μείνουν ενεργές  .Χωρίς αυτές ούτε φόροι θα πληρώνονται ούτε τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν έσοδα και η ανεργία θα δημιουργήσει κοινωνικές εκρήξεις απρόβλεπτες .
Αν έχουν οι επιχειρήσεις -όσες δεν αντέχουν να πληρώσουν - αυτή την περίοδο χάριτος με σταδιακές τις πληρωμές των οφειλών προς το κράτος θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους .
Θεωρώ ότι οι δανειστές του ελληνικού δημοσίου αντί για 3 χρόνια μπορούν να πληρωθούν σε 6 η 10 και τα μέτρα να γίνουν ελαστικότερα και σε βάθος χρόνου ανάλογα με την αντοχές των πολιτών .
οι δανειστές εξάλλου ήξεραν τον κίνδυνο και για αυτό μας χρέωναν ψηλά επιτόκια δανεισμού τόσα χρόνια .

Όταν  δε προχωρήσει η έκδοση του ευρωομόλογου και γίνει επιμήκυνση της αποπληρωμής του δημοσίου χρέους με αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου , έχουμε μπροστά μας μια πολύ καλύτερη κατάσταση και ελπίζω αυτό να γίνει μέσα στο 2011 .
 Κατά συνέπεια δικαιολογείται αισιοδοξία για το μέλλον αλλά χρειάζεται και σκληρή δουλειά .
 Οι παλιές καλές και εύκολες εποχές πέρασαν και δεν θα ξανάρθουν , όπως δεν θα ξανάρθει και η χρεοκοπία του κράτους  το δε μέλλον των παιδιών μας θα είναι πιο εξασφαλισμένο .
Και κάτι ακόμα .
Ολοι όσοι είμαστε σήμερα εδώ έχουμε ως πελάτες και καταναλωτές μια μεγάλη δύναμη . Τη δύναμη της επιλογής ,από ποιον και που θα αγοράσουμε . θεωρώ συμφωνούμε όλοι να στηριχτούν από εμάς οι τοπικές επιχειρήσεις ,να αγοράζουμε στην Κορινθία . Για να επιστρέψουν τα χρήματα σε μας .
Έτσι και αλλιώς το 2011 θα είναι μια ιστορική χρονιά , εύχομαι να είναι και η χρονιά της εξόδου από την ύφεση .
Η χρονιά που ξεκινά μια νέα καλύτερη εποχή .