17 Δεκ 2010

Η μεταναστευτική πολιτική στην Ελλάδα αποκτά πλέον στόχους και περιεχόμενο

Άρθρο του Άγγελου Μανωλάκη 
βουλευτή Κορινθίας

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας μεταναστών (18.12.2010 ) όπως έχει ορισθεί από τον Ο.Η.Ε., θα ήθελα να καταθέσω στη δημόσια συζήτηση την άποψή μου και ως μέλους της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, αλλά και την τοποθέτησή μου κατά την πρόσφατη ενημέρωση που είχαμε από την αρμόδια υφυπουργό κα Α. Νταλάρα, για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών.

 Η χώρα μας βίωσε την μετανάστευση για μεγάλη χρονική περίοδο, έως τα τέλη της δεκαετίας του ΄70, ως χώρα εξαγωγής μεταναστών, αφημένων στην πλειονότητα των περιπτώσεων στην τύχη τους.  Από τις αρχές όμως της δεκαετία του ΄90 άρχισε να γίνεται χώρα υποδοχής. Σε αυτή την εικοσαετία η ελληνική μεταναστευτική πολιτική στάθηκε αμήχανη απέναντι σε μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι βέβαια δεν αφήνουν τις χώρες τους για τουριστικούς λόγους αλλά για λόγους επιβίωσης και ανάγκης.  Εκτός από κάποιες διαδικασίες νομιμοποίησης δεν μπορέσαμε να ελέγξουμε την αθρόα είσοδο ανθρώπων από όλες τις πλευρές των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων μας, αλλά κυρίως να τους διαχειρισθούμε με σεβασμό.  Παρατηρείται το φαινόμενο να διαβιούν σε δρόμους, πλατείες, πάρκα, εγκαταλειμμένα σπίτια, σε βαγόνια τραίνων, σε πρόχειρα παραπήγματα, σε συνθήκες εξαθλίωσης για τους ίδιους και δυστυχώς  να γίνονταν στόχος και από τους περιοίκους, οι οποίοι βλέπουν τις περιοχές τους να υποβαθμίζονται, να αυξάνεται η εγκληματικότητα ή η παραβατικότητα και η πολιτεία να είναι απλός παρατηρητής.  Εκεί γεννιέται το αυγό του φιδιού.  Η απελπισία φέρνει τους ανθρώπους αυτούς, στα όρια της ανθρώπινης ύπαρξης με αποτέλεσμα πολλοί να μετατρέπονται σε φτωχοδιάβολους, έτοιμοι για τα πάντα.  Η κατάσταση είχε φτάσει σε αδιέξοδο προ πολλού. Το ερώτημα στα χείλη όλων ήταν επιτακτικό: Η πολιτεία τι κάνει;
Η διαμόρφωση μιας σύγχρονης πολιτικής ασύλου πρέπει να λαμβάνει υπόψη της ένα  σύνολο από παραμέτρους-διαστάσεις. Την ανθρωπιστική-ηθική διάσταση. Τη νομική διάσταση. Την εθνική διάσταση και τη διεθνή. Όλες αυτές οι διαστάσεις λαμβάνονται υπόψη στις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την αλλαγή της διαδικασίας απόδοσης ασύλου, με την ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας για την εφαρμογή κοινών αρχών επαναπροώθησης των μεταναστών και με τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στην μείωση των μεταναστευτικών ροών από τη παρουσία της FRONTEX στον Έβρο.
 Πρωταρχικό μέλημα για τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς θα είναι από εδώ και πέρα :
1) Η διαβίωση των ανθρώπων αυτών σε ανθρώπινες συνθήκες – ειδικά στις πύλες εισόδου - ώστε να  απομακρυνθούν από την παραβατικότητα.
2) Ο έλεγχος και των συμπατριωτών μας οι οποίοι πολλές φορές τους χρησιμοποιούν σαν ευκαιρία για πλουτισμό και για εργατικά χέρια με σχεδόν μηδενικό κόστος.
 3) Ο αποτελεσματικός έλεγχος σε όλα τα μήκη των συνόρων μας – και με τη συμβολή της FRONTEX - για να μετριασθεί το ζήτημα της αθρόας μετανάστευσης, αφού αποτελούμε την κύρια πηγή είσοδο στην Ευρώπη.
4)  Η ανάγκη να εξηγήσουμε στην κοινωνία ότι δεν φταίνε οι άνθρωποι αυτοί αλλά οι μηχανισμοί ντόπιοι και ξένοι αλλά και οι χώρες της γειτονίας μας οι οποίες επιτρέπουν και πολλές φορές ενισχύουν την κατάσταση αυτή.
5) Τέλος η επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης του Δουβλίνο 2 ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους ισομερώς και ανάλογα με τις δυνατότητές τους όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. αλλά και η άμεση συνεννόηση και εφαρμογή διακρατικών συμφωνιών με τις γείτονες χώρες.
Η συμβολική κίνηση της διοργάνωσης μουσικής εκδήλωσης στον ναό του Αγίου Παντελεήμονα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, σηματοδοτεί την αλλαγή στη νοοτροπία και τον τερματισμό της αδιαφορίας της επίσημης πολιτείας στα προβλήματα τόσο των ελλήνων πολιτών όσο και των μεταναστών αλλά και των προσφύγων.