19 Δεκ 2010

Νέα ηγετική ομάδα φτιάχνει ο Σαμαράς

 Ποιοι βρίσκονται ψηλά στο "ταμπλό" και ποιων πέφτουν οι "μετοχές" ..
 Το τέλος της συζήτησης για τον προϋπολογισμό σηματοδοτεί την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για τις αλλαγές στην ηγετική ομάδα....

της ΝΔ που έχει ήδη αποφασίσει ο κ. Αντ. Σαμαράς.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πήγες, οι αλλαγές αυτές θα είναι ευρύτατες, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ έχει διαπιστώσει στην πράξη ότι πολλά από τα πρόσωπα που εμπιστεύθηκε κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας του δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Παράλληλα, στη Ρηγίλλης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιθανολογούν ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στο 2011 και γι΄αυτό εισηγούνται στον κ. Σαμαρά να προετοιμάσει -χωρίς πλέον πειραματισμούς- ένα «σχήμα εκλογικής μάχης» που θα οδηγήσει το κόμμα στην αναμέτρηση.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι αλλαγές έχουν ήδη αποφασιστεί και αυτό που απομένει είναι η ανακοίνωση των νέων σχημάτων και η τοποθέτηση των νέων προσώπων σε θέσεις - «κλειδιά».

Το συμβούλιο των τομεαρχών
Οι «μετοχές» των κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στο «χρηματιστήριο» της Ρηγίλλης, γεγονός από το οποίο συναρτώνται και οι αλλαγές, έχουν ως εξής:

Στο συμβούλιο των τομεαρχών οι αλλαγές δεν θα είναι λίγες. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός αναμένεται να βρεθούν ο κ. Θ. Καράογλου, ο οποίος έχει προκαλέσει με τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του για την ΠΟΛΑΝ, η κυρία Ελ. Βόζενμπεργκ, που δέχεται κριτική για αργά αντανακλαστικά στον ευαίσθητο τομέα της Παιδείας, και πιθανότατα και οι κ. Στ. Καλαφάτης και Θ. Δαβάκης.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Ν. Μηταράκης αναμένεται να αποκτήσει ένα ευρύτερο πεδίο δράσης στον τομέα Οικονομικών, ενώ βεβαία θεωρείται η επιστροφή στην ηγετική ομάδα του κ. Κ. Γκιουλέκα, ενώ συζητήσεις γίνονται και για τους κ. Θ. Νάκο και Γρ. Αποστολάκο.

Εισηγήσεις να ανατεθεί ρόλος και στον κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει υιοθετήσει μια ιδιαίτερα προσεκτική στάση έναντι των εξελίξεων στον χώρο της κεντροδεξιάς, δέχεται το τελευταίο διάστημα ο κ. Σαμαράς.

Ωστόσο, απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη, καθώς αυτή η άποψη έχει και αρκετούς πολέμιους στο στενό επιτελείο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

ΠΟΙΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΨΗΛΑ ΣΤΟ «ΤΑΜΠΛΟ»...

Σταύρος Δήμας
Αν και δεν είναι λίγοι οι βουλευτές της ΝΔ που επικρίνουν την επιλογή του να μην παρεμβαίνει δημόσια για τα πολιτικά και τα οικονομικά ζητήματα, εντούτοις ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι ο πρώην επίτροπος της χωρας μας στην Κοινότητα παράγει ουσιαστικό έργο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της ΝΔ του ανέθεσε να συναντηθεί με τους παραγωγικούς φορείς της Κεντρικής Ελλάδας, επειδή ο ίδιος θα απουσίαζε στο εξωτερικό.

Δημήτρης Αβραμόπουλος

Πρόκειται σαφώς για πόλο ισορροπίας σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο - στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά, ενοχλούνται από τις παρεμβάσεις υπέρ μιας συναινετικής στάσης που κάνει συχνά - πυκνά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, αλλά ο πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει ότι μια σύγκρουση κορυφής αυτή την ώρα δεν θα ωφελούσε κανέναν, ούτε βέβαια το ίδιο το κόμμα.

Δημήτρης Σταμάτης
Είναι πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Σαμαρά και πολλές φορές οι εισηγήσεις του σε πολιτικό -επικοινωνιακό επίπεδο γίνονται δεκτές. Συμμετέχει σε όλες τις «κλειστές» συσκέψεις που γίνονται, όχι μόνον στη Ρηγίλλης αλλά και στο σπίτι του προέδρου της ΝΔ στην Κηφισιά και γνωρίζει όσο λίγοι τον τρόπο σκέψης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κυριάκος Μητσοτάκης
Για λόγους που δεν αφορούν μόνον τη θητεία του στον τομέα Περιβάλλοντος, οι «μετοχές του» παραμένουν ψηλά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Σαμαράς τον τοποθέτησε και στην επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ενώ παράλληλα θεωρείται βέβαιο ότι θα τον «κρατήσει» στους τομεάρχες. Η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην ηγετική ομάδα της ΝΔ θεωρείται - σύμφωνα με τους επιτελείς της Ρηγίλλης - το «αντίβαρο» στην προσπάθεια της κ. Μπακογιάννη να διεμβολίσει τη ΝΔ.

... ΚΑΙ ΠΟΙΩΝ ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ

Ανδρέας Λυκουρέντζος

Χρεώνεται τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά που συγκέντρωσε ο κ. Δημήτρης Δράκος στην Αρκαδία, γεγονός που οδήγησε και στην ήττα του υποψηφίου περιφερειάρχη Πελοποννήσου της ΝΔ. Οι σχέσεις του με τους βουλευτές και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής δεν είναι ιδιαίτερα καλές, είναι κάτι που του προσάπτουν και οι κομματικοί του αντίπαλοι.

Κώστας Τασούλας
Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας του καταλογίζουν ότι δεν κάνει σωστή κατανομή της κοινοβουλευτικής εργασίας και ότι περιορίζεται στην αξιοποίηση προσώπων που έχουν στενή πολιτική φιλία με τον κ. Σαμαρά. Ο κ. Τασούλας χρεώνεται επίσης ότι δεν μπόρεσε να προβλέψει εγκαίρως τις κινήσεις βουλευτών οι οποίοι τελικά αποχώρησαν από το κόμμα.

Μάξιμος Χαρακόπουλος
Εχει φανατικούς φίλους αλλά και φανατικούς αντιπάλους στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. πολλοί είναι εκείνοι που θα ήθελαν τη θέση του στον πολιτικό σχεδιασμό και πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα που τον επικρίνουν ότι περιορίζεται στο να... συμφωνεί με τους συνεργάτες του κ. Σαμαρά, χωρίς ο ίδιος να παράγει πολιτική.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Η παρατεινόμενη σιωπή του έχει ενοχλήσει πολλά από τα κορυφαία στελέχη της Ρηγίλλης που θεωρούν ότι ο κ. Σαμαράς τον τοποθέτησε σε μια θέση κύρους, χωρίς πολιτικό κόστος και ότι ο ίδιος δεν ανταπέδωσε - όταν χρειάστηκε - τη χειρονομία καλής θέλησης. Ο πρώην υπουργός δεν παρενέβη ούτε κατά την προεκλογική περίοδο (πέραν των δύο συνεντεύξεων που έδωσε σε ΜΜΕ) ούτε κατά την πρόσφατη ενδοπαραταξιακή σύγκρουση.

 Εθνος