21 Δεκ 2010
Κάθε Αμερικανός κι ο «φάκελός» του
Εναν τεράστιο μηχανισμό συλλογής πληροφοριών για κάθε Αμερικανό πολίτη ή διαμένοντα στις ΗΠΑ, που κατά την κρίση του εκάστοτε αστυνομικού, ομοσπονδιακού πράκτορα ή και πολίτη «κινείται υπόπτως», έχουν στήσει οι αμερικανικές αρχές.
Το εύρος των υπηρεσιών που εμπλέκονται....
(ο ιλιγγιώδης αριθμός τους είναι 4.058), τον συχνά ερασιτεχνικό και επικίνδυνο τρόπο με τον οποίον αυτές ενεργούν και το γεγονός ότι ακόμη και τα πιο προσωπικά στοιχεία ανθρώπων, που δεν εμπλέκονται σε κανένα αδίκημα, αποθηκεύονται επί μακρόν, αποκαλύπτει μεταξύ άλλων η Washington Post.
Από την έρευνα της εφημερίδας που διήρκεσε πολλούς μήνες, κατά τους οποίους έγιναν ενδελεχή ρεπορτάζ, 100 συνεντεύξεις και μελετήθηκαν 1.000 έγγραφα, προέκυψε ότι το πρόγραμμα Top Secret America, το πλέον εξελιγμένο στην Ιστορία των ΗΠΑ, βασίζεται στη συλλογή, αποθήκευση και ανάλυση στοιχείων για «χιλιάδες Αμερικανούς», γράφει η «Ουάσιγκτον Ποστ», χωρίς όμως να μπορεί να δώσει ακριβή νούμερα.
Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι στον «αγώνα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας» έχουν ριχτεί 4.058 ομοσπονδιακές, πολιτειακές και τοπικές οργανώσεις, από τις οποίες οι 935 δημιουργήθηκαν μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.
Τεχνικές από... Ιράκ-Αφγανιστάν
Για τη θωράκιση έναντι απειλών, όπως δηλώνουν οι υπέρμαχοι των προγραμμάτων του «Μεγάλου Αδελφού», η τεχνολογία και οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν ήρθαν πλέον στα χέρια των υπηρεσιών επιβολής του... νόμου και της τάξης, όπως οι φορητοί σαρωτές αποτυπωμάτων και ο ειδικός εξοπλισμός βιομετρικής ψηφιακής απεικόνισης προσώπου.
Στην προσπάθειά τους να εκπαιδεύσουν πράκτορες σε τοπικό επίπεδο για να είναι σε θέση να ανιχνεύσουν τη δυνάμει απειλή από μουσουλμάνους, υπηρεσίες προσλαμβάνουν αυτόκλητους «ειδικούς», οι οποίοι συχνά παρουσιάζουν κάθε πιστό του Ισλάμ ως πιθανό τρομοκράτη, κάτι που αποκηρύσσει ακόμα και το FBI.
Φακέλωμα χωρίς αδίκημα
«Υποπτοι» φάκελοι χιλιάδων Αμερικανών (161.948 μέχρι τώρα), που δεν έχουν κατηγορηθεί για κανένα αδίκημα, διατηρούνται στο κτίριο Χούβερ του FBI στην Ουάσινγκτον και πολλοί έχουν συλλεγεί στο πλαίσιο της λεγόμενης «Εθνικής Πρωτοβουλίας Αναφοράς Υποπτης Δραστηριότητας» (SAR).
Οι αναφορές από οποιονδήποτε -των πολιτών περιλαμβανομένων- μελετώνται από το FBI ώστε να προσδιοριστεί αν η αγορά λιπάσματος π.χ. προορίζεται για βόμβα και όχι για το περιβόλι ή (πραγματικό περιστατικό) αν ένας εντυπωσιασμένος τουρίστας στη Ν. Καλιφόρνια τραβάει φωτογραφία ενός φέρι στο λιμάνι επειδή του αρέσει το τοπίο ή γιατί θέλει να ανατινάξει το πλοίο.
Ο φάκελος τού εν λόγω ανθρώπου με νούμερο 03821, που δεν έχει ποινικό μητρώο και τίποτα που να τον συνδέει με παράνομη δραστηριότητα, θα κρατηθεί για πέντε χρόνια και θα εμπλουτιστεί, ώστε να βεβαιωθεί ότι, εν τέλει, απλώς του άρεσε το τοπίο...
ΠΗΓΗ: enet.gr