10 Νοε 2010

Συναγερμός για τον β γύρο

Πανστρατιά κήρυξε χθες το ΠΑΣΟΚ ενόψει του κρίσιµου για τις πολιτικές εξελίξεις δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής. Οπωςαποφάσισεη οµάδα στρατηγικούσχεδιασµού, χθες, σε νέασυνεδρίασή της υπό τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, από σήµερα και ώς την Κυριακή ολόκληρο το στελεχικό δυναµικό της κυβέρνησης και του Κινήµατος, µηδέ του Πρωθυπουργού εξαιρουµένου...
θα συστρατευθεί στην προσπάθεια να επανακτήσει το ΠΑΣΟΚ τις χαµένες του δυνάµεις στον πρώτο γύρο και παράλληλα να κερδίσει τις εντυπώσεις απότο εκλογικό αποτέλεσµα.

Στο πλαίσιο αυτό,όλα τα στελέχη θα µετάσχουν σε εκδηλώσεις είτε στις έδρες περιφερειών είτε στις µεγάλες πόλεις για να στηρίξουν τους κυβερνητικούς υποψηφίους, δεδοµένου ότι, όπως εκτιµήθηκε χθες στη διάρκεια σύσκεψης, γίνονται παρασκηνιακές κινήσεις συγκρότησης άτυπου αντικυβερνητικού µετώπου απέναντι στους υποψηφίους του κυβερνώντος κόµµατος.

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνηση ς ναδώσειστιςεκλογές τηςΚυριακής αυτοδιοικητικό χρώµα, µετη χθεσινή απόφαση της οµάδας στρατηγικού σχεδιασµού καθίσταται σαφές ότι και το ΠΑΣΟΚ µπαίνει στον στίβο της πολιτικής αναµέτρησης,κυρίως για τις περιφέρειες.

Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ευρύτατη συζήτηση για τον προγραµµατισµό που θα ακολουθηθεί ώς το τέλος του χρόνου προκειµένου το ΠΑΣΟΚ να υπερβεί το αποτέλεσµα των εκλογών και να αναλάβει και πάλιτην πρωτοβουλία των κινήσεων στοπολιτικό σκηνικό. Επίσης αναλύθηκαν µε στοιχεία οι προοπτικές που έχειανά περιφέρεια το Κίνηµα στον β’ γύρο και υποστηρίχθηκε ότι µε τα πιο αισιόδοξα στοιχεία µπορεί να κερδίσει τουλάχιστον 7 εκλογικές περιφέρειες. Αναφέρθηκε ότι µε σχετική άνεση µπορεί να κερδίσει τις περιφέρειες ∆υτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, µε µια σχετική δυσκολία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και µε υψηλό βαθµό δυσκολίας της Στερεάς Ελλάδας και του Βορείου Αιγαίου.

Για τις υπόλοιπες ειπώθηκε ότι τοκόµµα θα δώσειτη µάχη του, µε στόχο να προσεγγίσει τα ποσοστά των εθνικώνεκλογών, και ειδικά γιατην Αττική όπου θα δοθεί η «µητέρα όλων των µαχών», τονίστηκεότι θακινητοποιηθεί ολόκληρος ο κοµµατικός µηχανισµός µε επικεφαλήςτον Πρωθυπουργό. Αν και δεν εξειδικεύθηκε το είδος των παρεµβάσεων του κ. Παπανδρέου, αρµοδίως έγινε γνωστό ότι θα αποφύγει τις δηµόσιες οµιλίεςκαι θα πραγµατοποιήσει επισκέψεις σε κρίσιµες για το εκλογικό αποτέλεσµα της Περιφέρειας Αττικής περιοχές.

Φαίνεται πως τα σχετικά µε το αποτέλεσµακαι ειδικά τα λάθη που έγιναν προ των εκλογών παραπέµπονται για µετά τη ∆ευτέρα. Και είναι εµφανές από κυβερνητικής πλευράς ότι µέχρι την εποµένη των εκλογών θα αφεθούν χωρίς ιδιαίτερη απάντηση δηλώσεις που κινούνται έξω απότο κλίµα της πανστρατιάς. Ενδεικτικά αναφέρεται ότιη κυβέρνησηάφησε ασχολίαστη δήλωση του υπουργού ∆ικαιοσύνης Χάρ. Καστανίδη περί επαναδιαπραγµάτευσης τµηµάτων του Μνηµονίου, την οποία «φυσικά δεν υιοθετεί» όπως υπογράµµισε αρµόδια κυβερνητική πηγή. Οχι σε νέα µέτρα
Η κυβέρνησηδιά του εκπροσώπου της Γιώργου Πεταλωτή ξεκαθάρισε προς τιςΒρυξέλλες ότι δεν πρόκειται να λάβει νέα µέτρα: «Είναι ξεκάθαρο από και προς κάθε πλευρά ότιδεν υπάρχει περίπτωση για νέαµέτρα τέτοια που να περιλαµβάνουν µισθούς, συντάξεις και φορολογικά βάρη», ανέφερε ο κ. Πεταλωτής απαντώντας στις δηλώσεις του επικεφαλής του Γιουρογκρούπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι το οικονοµικό επιτελείο σχεδιάζει την περαιτέρω περικοπή των δηµοσίων δαπανών γιατί «όσο κι αν νοικοκυρέψαµε το ∆ηµόσιο, υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω περιστολή». Απαντώντας σε ερωτήσεις για το αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να απολύσει δηµόσιους υπάλληλους, δήλωσε ότι «δεν µιλάµε για απολύσεις», ενώγια την ψήφοτης Κυριακής είπε ότι «δεν υπάρχει καµία λευκή επιταγή, και είναι µακριά από την αντίληψη πουέχουµε για την ψήφο του πολίτη».

τα Νεα on line