7 Νοε 2010

Μετα τις 10 το βράδυ η δήλωση Παπανδρέου


Μετά τις 10 το βράδυ, αναμένεται να δοθεί από τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου η απάντηση στο ερώτημα αν οι σημερινές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές έδωσαν το μήνυμα που επιδίωκε η κυβέρνηση ή αν το αποτέλεσμα της κάλπης οδηγεί στις πρόωρες εθνικές εκλογές.

Ο κ. Παπανδρέου θα αναμένει τις πρώτες ασφαλείς ενδείξεις των αποτελεσμάτων γύρω στις 9.30 το βράδυ και στη συνέχεια θα συγκαλέσει σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου ή στο υπουργείο Εσωτερικών.
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία εκτίμησης του αποτελέσματος, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να μεταβεί στο Ζάππειο, όπου και θα κάνει μία δήλωση, με την οποία, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη θα καταστήσει σαφές το πώς ερμηνεύει η κυβέρνηση το μήνυμα της σημερινής κάλπης.
Οι βασικές παράμετροι που θα εξεταστούν είναι ο αριθμός περιφερειών στις οποίες θα προηγείται το κάθε κόμμα, το αποτέλεσμα στην περιφέρεια Αττικής και τα ποσοστά που διαμορφώνονται  στις περιοχές όπου εμφάνισαν τις τελευταίες εβδομάδες αξιοσημείωτη δυναμική αντάρτες υποψήφιοι, όπως τα Ιόνια Νησιά, καθώς και το εθνικό ποσοστό κατόπιν αναγωγής και στάθμισης των επί μέρους αποτελεσμάτων.
Επιπλέον, ζητούμενο για την κυβέρνηση θα είναι και η σύγκριση των περιφερειών που ενδεχομένως εξασφαλίσουν την νίκη οι υποψήφιοι του ΠαΣοΚ από τον πρώτο γύρο, σε σχέση με τις αντίστοιψχες περιπτώσεις στις οποίες θα έχουν κερδίσει υποψήφιοι της ΝΔ.
Τις τελευταίες ημέρες αποφασίστηκε στις συσκέψεις που έγιναν ότι η αποψινή δήλωση του κ. Παπανδρέου θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να μην αφήσει αναπάντητα ερωτήματα ως προς το αν η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της στην πορεία που έχει χαράξει ή αν θεωρεί ότι το πολιτικό σκηνικό που θα έχει διαμορφωθεί από τις αυτοδιοικητικές εκλογές επιβάλλει  προσφυγή στις κάλπες των γενικών εκλογών ώστε να υπάρξει νέα πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης.
Στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν καλά ότι τα μάτια και τα αφτιά της Ευρώπης και των αγορών θα είναι απόψε στραμμένα στην Αθήνα και στις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου, από τις οποίες θα κριθεί εν πολλοίς η τροπή που θα πάρει η διαδικασία εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση και οι εξελίξεις στις αγορές στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Τα αποψινό αποτέλεσμα σε συνδυασμό με τις επικείμενες ανακοινώσεις για το ύψος του ελλείμματος του 2009, αλλά και ο νέος κύκλος συζητήσεων με την τρόικα εν όψει της εκταμίευσης της τρίτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ στις αρχές Δεκεμβρίου, θα διαμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό των επομένων μηνών, οι οποίοι περιγράφονται από κυβερνητικούς παράγοντες και το οικονομικό επιτελείο ως οι κρισιμότεροι για την πορεία της χώρας.

το Βημα