23 Οκτ 2010
Google συνεργαCIA
Οτι η Google δεν είναι μόνο μια αθώα μηχανή αναζήτησης αλλά συνεργάζεται εδώ και χρόνια με μυστικές υπηρεσίες, δεν είναι είδηση.Ηδη την άνοιξη του 2008 άρχισαν να εμφανίζονται δημοσιεύματα στον ξένο τύπο που μιλούσαν για αυτή την ιδιαίτερη συνεργασία. Τότε -ή τουλάχιστον τότε το έμαθε ο απλός κόσμος- ξεκίνησε να λειτουργεί επίσημα και το πρόγραμμα...
Intellipedia, ένα είδος wikipedia των μυστικών υπηρεσιών, στο οποίο CIA, FBI και άλλες υπηρεσίες δημιουργούσαν και εμπλούτιζαν προσθέτοντας και τροποποιώντας πληροφορίες μια γιγαντιαία τράπεζα δεδομένων για «ύποπτους» κάθε τύπου, για εγκληματίες, κατάδικους, φυλακισμένους, σεσημασμένους κ.λπ.
Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε το 2005, χρησιμοποιεί την τεχνολογία της Google και μετά από βελτιώσεις είναι πιά το δεξί χέρι των μυστικών υπηρεσιών που ψάχνουν εκεί ό,τι τους απασχολεί με την άνεση που εμείς κάνουμε αναζητήσεις στη γνωστή σελίδα της Google. Μόνο που στην δική μας περίπτωση, τα αποτελέσματα δεν είναι «άκρως απόρρητα», ενώ αυτά της Intellipedia είναι.
Εκτοτε η συνεργασία συνεχίστηκε και πριν από λίγο καιρό, ανακοινώθηκε ότι η Google με τη CIA δημιούργησαν μια νέα εταιρεία που στόχο έχει, μέσα από καταγραφή -σε πραγματικό χρόνο- των ειδήσεων που ανεβαίνουν στον Ιστό, να προβλέπει το μέλλον!
Η εταιρεία, με το πιασάρικο όνομα «Recorded Future» (σε ελεύθερη μετάφραση: «καταγράφοντας το μέλλον», «προβλέποντας το μέλλον»), σκανάρει ανάμεσα από εκατομμύρια websites, blogs, λογαριασμούς twitter, facebook κ.λπ. προκειμένου να εντοπίσει τις διάφορες διασυνδέσεις και σχέσεις μεταξύ ανθρώπων, εταιρειών, οργανισμών, εκδηλώσεων, δράσεων κ.ά. Ουσιαστικά η εταιρεία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «προχωρά πέρα από την αναζήτηση», παρατηρώντας εξονυχιστικά όλους τους «αόρατους» δεσμούς μεταξύ εγγράφων που αναφέρονται στο ίδιο αντικείμενο, ανθρώπους που συμμετέχουν στις ίδιες δραστηριότητες, κοινές επαφές φαινομενικά άσχετων μεταξύ τους ανθρώπων κ.λπ.
Σκανάρει ζωές
Μια μηχανή δηλαδή που θα σκανάρει κάθε κομμάτι της ιντερνετικής παρουσίας του καθένα μας, λεπτομέρειες για τη ζωή μας, τις επιλογές μας, τις πεποιθήσεις μας, ό,τι δηλαδή αφήνουμε να διαρρεύσει στον αέρα του Ιντερνετ, βρίσκοντας κάθε πιθανή και απίθανη σχέση που μπορεί να έχουμε ή που η εταιρεία πιθανολογώντας βάσει των ευρημάτων της μπορεί να προβλέψει ότι θα έχουμε στο μέλλον.
Η συνεργασία και οι σκοποί της μπορεί σε πολλούς να θυμίζουν σενάρια επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινά.
«Το ενδιαφέρον είναι πως μπορούμε πραγματικά -και σε πολλές περιπτώσεις- να προβλέψουμε την έκβαση γεγονότων», λέει ο Κρίστοφερ Αλμπεργκ, διευθύνων της νεοσύστατης εταιρείας, πρώην υψηλόβαθμος του σουηδικού στρατού με διδακτορικό στις επιστήμες των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η ιδιότυπη συνεργασία μεταξύ Google και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πάει πίσω στο 2004 όταν η πρώτη αγόρασε και χρησιμοποίησε τεχνολογία των δεύτερων προκειμένου να δημιουργήσουν το πασίγνωστο Google Earth. Τότε βέβαια κανείς δεν μπορούσε ευθέως να κατηγορήσει την Google για συνεργασία με μυστικές υπηρεσίες. Απλά ο κολοσσός αγόρασε υλικό το οποίο και στην συνέχεια χρησιμοποίησε.
Οπως αναφέρει το περιοδικό τεχνολογίας wired, ένα από τα πιο έγκυρα του χώρου, ο Αλμπεργκ σε παρουσίαση της ιστοσελίδας (μπορείτε και εσείς να την επισκεφθείτε και να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες της στο www.recordedfuture.com) καυχιόταν πως «μπορούμε να φτιάξουμε ντοσιέ -σε πραγματικό χρόνο- για κάθε χρήστη του Ιστού». Με άλλα λόγια, μπορούν να μας φακελώνουν πανεύκολα και όποτε θελήσουν.
Βέβαια, υπάρχει και η άλλη «όψη» της εταιρείας, αυτή που προσπαθούν να πλασάρουν περισσότερο οι δημιουργοί της, ώστε να χρυσώσουν το χάπι σε χρήστες και οργανώσεις που πιθανώς να εναντιωθούν και να στραφούν εναντίον της. Υποτίθεται, λοιπόν, ότι η εταιρεία μπορεί να είναι χρήσιμη σε όλους, αφού π.χ. μπορεί να προβλέψει πού θα ήταν καλύτερο και πιο προσοδοφόρο να ανοίξει κάποιος ένα κατάστημα, μπορεί να προβλέψει ποια προϊόντα και υπηρεσίες θα έχουν ζήτηση, σε πόσο χρόνο από σήμερα και σε ποιες χώρες κ.λπ. Πίσω δηλαδή από τη φάκα υπάρχει ένα κομμάτι τυράκι που λέει πως αν κάποιος χρήστης επιθυμεί να μάθει πού να επενδύσει, πού να αναζητήσει δουλειά κ.ο.κ., η εταιρεία θα του δώσει έγκυρες απαντήσεις και μάλιστα δωρεάν. Μια υπερσύγχρονη διαδικτυακή καφετζού που λέει τον ...καφέ δωρεάν και βοηθά για ένα καλύτερο μέλλον, δεν είναι και μικρό θέλγητρο.
Η φάκα και το τυρί
Αλλωστε κάπως έτσι εδραιώθηκε σχεδόν αδιαμαρτύρητα και το google street. Το πρόγραμμα που φωτογράφισε κάθε σπιθαμή του πλανήτη με τα γνωστά ευτράπελα αποτελέσματα. Τώρα βέβαια το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι εγκατεστημένο στα pc της πλειονότητας των χρηστών και χρησιμοποιείται καθημερινά. Από τους απλούς χρήστες για να χαζεύουν τοποθεσίες, από ...άλλα μάτια για ποικίλους σκοπούς που όλοι μπορεί να υποψιαζόμαστε αλλά δεν έχουμε χειροπιαστά στοιχεία για να τεκμηριώσουμε τις υποψίες μας.
Και αφού ο Μεγάλος Αδελφός είναι ήδη εδώ, και μάλιστα εδώ και καιρό, η recorded future δημιουργήθηκε για να φέρει στις ζωές μας και τον μπαμπούλα. Μια δυσοίωνη, εφιαλτική και απρόσωπη απειλή που φιλοδοξεί να μας παρακολουθεί συστηματικά και ανελλιπώς, να ξετινάζει τις προσωπικές πληροφορίες, τα ευαίσθητα προσωπικά μας δεδομένα μέσα από ενδελεχές ψάξιμο και μυστήριες συνθέσεις των προτιμήσεών μας με αυτές άλλων, των σχέσεών μας με αυτές προσώπων που ίσως δεν γνωρίζουμε ακόμα σε ένα οργουελικό σύμπαν που μοιάζει να μας πλησιάζει όλο και πιο επικίνδυνα.
ΠΗΓΗ: enet.gr, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μαρία Μυστακίδου